Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typ A za rok 2015

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňové priznanie k dani z príj­mov fyzickej osoby typ A (ďalej len „DP FO typu A“) podáva daňovník, ktorý má príjmy, ktoré sú predmetom dane z príjmov fyzickej osoby len zo závislej činnosti uvedené v § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a nie sú od dane oslobodené.

Opatrením z 20. októbra 2015 č. MF/16772/2015-721 (ďalej len „opatrenie“) podľa § 15 ods. 5 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. MF SR ustanovilo nový vzor DP FO typu A pre daňovníka, ktorý má príjmy len zo závislej činnosti – č. MF/017083/2015-721 uverejnené v prílohe č. 1 tohto opatrenia. Opatrenie nadobudlo účinnosť 1. 1. 2016 a je uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 10/2015.

Oznámenie MF SR o vydaní opatrenia je uverejnené v Zbierke zákonov SR v čiastke 82 pod číslom 289/2015 Z. z. Vzor daňového priznania podľa doterajších predpisov sa použije pri podávaní daňového priznania u daňovníkov, ktorým posledný deň lehoty na podanie daňového priznania uplynul najneskôr 31. 12. 2015.

Poučenie na vyplnenie DP FO typu A je vydané oznámením MF SR č. MF/020928/2015-721 a vzor Potvrdenia o podaní DP FO typu A je vydané oznámením MF SR č. MF/020929/2015-721. Obidve oznámenia sú uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 10/2015.

Nový vzor DP FO typu A v tlačenej verzii je na daňových úradoch, ktoré je potrebné ručne vyplniť alebo interaktívny formulár je dostupný na webovom sídle FR SR, link: https://www.financnasprava.sk/sk/elektronicke-sluzby/verejne-sluzby/katalog-danovych-a-colnych/katalog-formularov.

Za zdaňovacie obdobie 2015 má povinnosť podať DP FO typu A každý, kto za toto zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti presahujúce 50 % sumy nezdaniteľnej časti základu dane (ďalej len „NČZD“) na daňovníka [§ 11 ods. 2 písm. a) ZDP], t. j. za zdaňovacie obdobie roku 2015 presahujúce sumu 1 901,67 €, ak:

  • z týchto príjmov nebolo možné zraziť preddavok na daň, napr., ak zdaniteľná mzda daňovníka spočívala len v nepeňažnom plnení [§ 35 ods. 3 písm. a) ZDP],
  • nepožiadal zamestnávateľa, ktorý je platiteľom dane (ďalej len „zamestnávateľ“) o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie“),
  • požiadal zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, ale do 15. 2. 2016 nepredložil zamestnávateľovi požadované doklady,
  • je povinný zvýšiť základ dane podľa § 11 ods. 9, ods. 13 alebo § 52ze ZDP,
  • došlo k zániku zamestnávateľa bez právneho nástupcu.

Rovnako DP FO typu A je povinný podať aj daňovník, ktorý za rok 2015 dosiahol zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti presahujúce sumu 1 901,67 € a plynuli od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane ani zahraničným platiteľom dane (okrem prípadov uvedených v § 32 ods. 4 ZDP) alebo plynuli zo zdrojov v zahraničí.

DP FO typu A daňovník podáva správcovi dane v lehote na podanie daňového priznania podľa § 49 ZDP do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia, t. j. do 31. 3. 2016, a v tejto lehote má povinnosť daň aj zaplatiť. Túto lehotu si môže daňovník predĺžiť sám, a to tak, že príslušnému správcovi dane podá do lehoty na podanie daňového priznania, t. j. do 31. 3. 2016 oznámenie o predĺžení lehoty na podanie DP FO typu A. Lehotu je možné predĺžiť najviac o tri celé kalendárne mesiace alebo o šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí.

Prílohou DP FO typu A sú všetky kópie dokladov preukazujúce výšku príjmov zo závislej činnosti daňovníka, zaplateného povinného poistného, ktoré bol zamestnanec povinný zaplatiť, výšku zrazených preddavkov na daň z týchto príjmov, plynúcich zo zdrojov na území SR ako aj zo zdrojov v zahraničí v zdaňovacom období, za ktoré sa podáva DP FO typu A a vyplatený daňový bonus. Ak daňovník, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie, podáva DP FO typu A, prílohou tohto priznania je aj doplnený doklad o vykonanom ročnom zúčtovaní (§ 39 ods. 6 ZDP). Ak si daňovník v DP FO typu A uplatňuje daňový bonus na vyživované dieťa, alebo jeho časť, prílohou daňového priznania sú aj kópie dokladov preukazujúcich nárok na jeho priznanie a ak sa rozhodne poukázať sumu do výšky 3 % zaplatenej dane, potom prílohou daňového priznania je aj písomné potvrdenie o výkone činnosti dobrovoľníka, ak túto činnosť v roku 2015 vykonával najmenej 40 hodín.

V nasledujúcom texte a v príkladoch poukážeme na zmeny, ktoré boli vykonané v tlačive DP FO typu A, resp. na zmenené sumy, ktoré sú nevyhnutné pri uplatnení niektorých nárokov daňovníka za rok 2015.

Identifikačné údaje daňovníka – riadok 01

V úvodnej časti na riadku 01 sa spresnil text, a to tak, že daňovník, na tomto riadku uvedie DIČ. V prípade, že DIČ nebolo daňovníkovi pridelené, uvedie rodné číslo. Riadok 02 sa vypĺňa, len ak ide o daňovníka, ktorý nemá pridelené DIČ ani rodné číslo.

♦ Príklad č. 1:

Ján, ktorý má živnostenské oprávnenie, za zdaňovacie obdobie 2015 poberal zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti od jedného zamestnávateľa. Príjmy zo živnosti v tomto zdaňovacom období nepoberal a nemal žiadne výdavky, ktoré by súviseli s takýmito príjmami.

Ján nemá povinnosť podať daňové priznanie fyzickej osoby typ B len z toho dôvodu, že má živnostenské oprávnenie. Ročnú daň z príjmov zo závislej činnosti vyrovná podaním DP FO typu A, v ktorom na riadku 01 uvedie DIČ, nakoľko mu toto číslo bolo pridelené. Rodné číslo na riadku 01 neuvedie a nevyplní ani riadok 02.

* * *

Výpočet základu dane z príjmov zo závislej činnosti – riadok 32

S účinnosťou od 1. 1. 2015 od dane sú oslobodené aj príjmy poskytnuté ako nepeňažné plnenie formou produktov vlastnej výroby poskytnuté od zamestnávateľa, ktorého predmetom činnosti je poľnohospodárska výroba, najviac v úhrnnej výške 200 € ročne od všetkých za

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály