Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové hľadisko režimu vrátenia dane z pridanej hodnoty zo zahraničia

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Ak platiteľ dane z pridanej hodnoty uplatňuje odpočítanie pomernej časti dane, uplatňuje si aj pomernú sumu vrátenia dane v inom členskom štáte, a to podľa koeficientu vypočítaného v zmysle zákona o dani z pridanej hodnoty. V žiadosti o vrátenie dane platiteľ uvádza výšku koeficientu v percentuálnej hodnote ku každej faktúre, ktorá predstavuje nákup tovarov a služieb, ktoré platiteľ použije na účely zdaňovaných transakcií s nárokom na odpočítanie dane a súčasne oslobodených transakcií bez nároku na odpočítanie dane.

Vrátenie DPH z hľadiska zákona o DPH

Podľa § 55f ods. 1 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“) uplatňuje platiteľ dane registrovaný podľa § 4 alebo 4b cit. zákona nárok na vrátenie dane v členskom štáte, v ktorom mu boli dodané tovary a služby, alebo do ktorého doviezol tovar, podaním žiadosti o vrátenie dane. Žiadosť o vrátenie dane môže podať platiteľ, ak v členskom štáte, v ktorom žiada vrátenie dane nemá sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v ňom obvykle nezdržiava. Obdobne, ako pri žiadateľovi z iného členského štátu, o vrátenie dane v Slovenskej republike, aj platiteľ dane registrovaný podľa § 4 alebo 4b zákona o DPH, musí splniť podmienky, že za obdobie, za ktoré žiada vrátenie dane, bol platiteľom a nevykonával výlučne činnosti oslobodené od dane bez nároku na odpočítanie dane podľa § 28 až 41 zákona o DPH.

Platiteľ podáva žiadosť o vrátenie dane elektronickými prostriedkami prostredníctvom elektronického portálu Daňového riaditeľstva Slovenskej republiky (DR SR). Aby platiteľ mohol podať žiadosť o vrátenie dane elektronickými prostriedkami, musí byť autorizovaný na využívanie Automatizovaných elektronických služieb. Po prihlásení sa cez overené prístupové práva na Portál daňovej správy vyplní platiteľ, resp. jeho zástupca, žiadosť o vrátenie dane a v rámci jednej žiadosti vypĺňa jednotlivé žiadosti

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály