Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové dôsledky nepeňažných vkladov individuálneho majetku fyzických osôb

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Nepeňažné vklady realizované do obchodných spoločností a ich daňové dôsledky sú na účely dane z príjmov nosne riešené v § 17b a § 17d zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Postup zisťovania základu dane pri nepeňažnom vklade individuálneho majetku alebo podniku alebo jeho časti je upravený pri nepeňažných vkladoch ocenených v:

  • reálnych hodnotách v § 17b ZDP,
  • pôvodných hodnotách v § 17d ZDP, kde však tento postup ocenenia nepeňažných vkladov je možný výlučne pri vkladoch realizovaných mimo územia SR, a to v prípade nepeňažných vkladov splatených v zdaňovacom období, ktoré začína najskôr 1. 1. 2018.

V § 17b ZDP je upravený predovšetkým nepeňažný vklad u:

  • daňovníka – vkladateľa, ktorý účtuje v sústave podvojného účtovníctva alebo vykazuje výsledok hospodárenia podľa IFRS, a
  • prijímateľa tohto vkladu.

Ak je vkladateľom nepeňažného vkladu fyzická osoba, ktorá vykazuje základ dane podľa § 17 ods. 1 písm. a) ZDP na základe vedeného jednoduchého účtovníctva alebo daňovej evidencie podľa § 6 ods. 10 a 11, postupuje primerane podľa § 17b ZDP, a to v nadväznosti na § 17b ods. 11 ZDP. Ak by išlo o vkladateľa nepeňažného vkladu, ktorým je fyzická osoba, ktorá o majetku neúčtuje, postupuje pri zisťovaní vplyvu na základ dane podľa § 8 ods. 2 ZDP (§ 17b ods. 11 ZDP).

Ustanovenie § 17b ZDP sa primerane použije aj na nepeňažné príspevky do kapitálového fondu z príspevkov realizované podľa § 217a zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) s účinnosťou od 1. 1. 2018. Rozšírenie použitia § 17b ZDP aj na takéto nepeňažné vklady do inej zložky vlastného imania ako je základné imanie, vyplýva z doplnenej definície vkladu na účely ZDP v § 2 písm. ac) ZDP.

V nasledujúcom príspevku bude uvedená situácia nepeňažného vkladu fyzickej osoby, ktorá vkladá individuálny majetok a vykazuje základ dane podľa § 17 ods. 1 písm. a) ZDP.

Postup úpravy základu dane pri nepeňažnom vklade v reálnych hodnotách u vkladateľa, ktorý zisťuje základ dane podľa

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály