Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňové a účtovné vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie (II.)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Daňové a účtovné vysporiadanie preplatkov a nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie

Cieľom ročného zúčtovania poistného na zdravotné poistenie je vypočítať poistné zo skutočných príjmov poistenca za celý rok, za ktorý sa ročné zúčtovanie poistného vykonáva. Platiteľ poistného, ktorý je účtovnou jednotkou je povinný rozdiely vyplývajúce z ročného zúčtovania poistného vysporiadať aj účtovne v súlade so zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a opatrením č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) a opatrením č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“).

Daňové a účtovné vysporiadanie nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného

Ak je výsledkom ročného zúčtovania nedoplatok najmenej 5 €, zdravotná poisťovňa vydá a v lehote na vykonanie ročného zúčtovania poistného zašle príslušným platiteľom poistného výkaz nedoplatkov. Platiteľ poistného môže proti výsledku ročného zúčtovania uvedenom vo výkaze nedoplatkov podať do 15 dní od doručenia námietky. Zároveň musí uviesť aj dôvod podania námietky. Na námietky bez zdôvodnenia zdravotná poisťovňa prihliadať nebude. Ak zdravotná poisťovňa podaným námietkam v celom rozsahu nevyhovie, do 15 dní odo dňa doručenia podá na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou návrh na vydanie platobného výmeru aj so stanoviskom k námietkam. Podaním návrhu výkaz nedoplatkov stráca platnosť. Ak zdravotná poisťovňa podaným námietkam v plnom rozsahu vyhovie, vydá nový výkaz nedoplatkov, ktorým zruší predchádzajúci výkaz nedoplatkov. Výkaz nedoplatkov sa stane právoplatným a vykonateľným márnym uplynutím lehoty na podanie námietok.

Platiteľ poistného je povinný príslušnej zdravotnej poisťovni odviesť nedoplatok do 45 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti výkazu nedoplatkov. Ak je poistenec stále zamestnancom, túto povinnosť vykoná zamestnávateľ. Ak je výška nedoplatku najmenej 5 € povinnosť zaslania výkazu nedoplatkov ani povinnosť odviesť nedoplatok nevzniká.

Spôsob uplatnenia nedoplatku z ročného zúčtovania poistného do výdavkov zákon o dani z príjmov samostatne neupravuje, preto sa aplikujú ustanovenia, ktoré upravujú možnosť a spôsob zahrnutia poistného do daňových výdavkov v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti podľa § 5, s príjmami z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2, s príjmami z kapitálového majetku podľa § 7 a s ostatnými príjmami podľa § 8 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Pri daňovom vysporiadaní nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného sa v zmysle zákona o dani z príjmov musí aplikovať zásada, že preukázateľne zaplatený nedoplatok z ročného zúčtovania poistného sa môže uplatniť do daňových výdavkov len znížením základu dane z tých príjmov, v súvislosti s ktorými nedoplatok na poistnom vznikol. Výnimku tvorí nedoplatok, ktorý vznikol v súvislosti s príjmami z dividend, ktoré sú podľa § 5 ods. 7 písm. i) ZDP platného do 31. 12. 2016 od dane oslobodené alebo podľa § 3 ods. 2 písm. c) ZDP platného do 31. 12. 2016 nie sú predmetom dane. Nedoplatok vzťahujúci sa k príjmom z dividend nie je možné uplatniť do daňových výdavkov, t. j. o zaplatený nedoplatok nie je možné znížiť základ dane z príjmov.

Ak po zaplatení nedoplatkov z ročného zúčtovania poistného vzniká možnosť podania dodatočného daňového priznania, uplatní sa postup podľa:

  • § 32 ods. 9 ZDP – ak ide o nedoplatok v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP u zamestnanca, ktorý nebol povinný podať daňové priznanie a za podané daňové priznanie sa považuje zamestnávateľom vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti,
  • § 32 ods. 12 ZDP – ak ide o nedoplatok v súvislosti s príjmami z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2, s príjmami z kapitálového majetku podľa § 7 a s ostatnými príjmami podľa § 8 ZDP.

Nedoplatky za zamestnanca v súvislosti s príjmami zo závislej činnosti

Ak nedoplatok z ročného zúčtovania poistného zdravotnej poisťovni zaplatil zamestnanec sám a má štatút zamestnanca a poberá príjmy zo závislej činnosti, môže si preukázateľne zaplatený nedoplatok uplatniť:

  • u zamestnávateľa:
    • v mesiaci, v ktorom nedoplatok zaplatil,
    • pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti,
  • pri podávaní daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby.

♦ Príklad č. 5:

Zamestnanec mal v roku 2018 len príjmy zo závislej činnosti. Jeho zamestnávateľ zanikol bez právneho nástupcu, preto nedoplatok z ročného zúčtovania poistného za rok 2018 zaplatil sám v auguste 2019. V roku 2019 sa zamestnal u iného zamestnávateľa.

Preukázateľne zaplatený nedoplatok môže uplatniť troma spôsobmi:

  • požiada zamestnávateľa o zohľadnenie zaplateného nedoplatku pri zúčtovaní mesačnej mzdy za mesiac, v ktorom nedoplatok zaplatil (za august 2019) a doloží doklad o zaplatení nedoplatku, zamestnávateľ mu o zaplatený nedoplatok zníži zdaniteľnú mzdu, alebo
  • požiada zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2019 a k žiadosti priloží doklad o zaplatení nedoplatku poistného, zamestnávateľ mu pri vykonaní ročného zúčtovania preddavkov na daň zaplatený nedoplatok zahrnie do úhrnu poistného na zdravotné poistenie čím zníži zdaniteľný príjem, alebo
  • podá daňové priznanie za rok 2019 a pri výpočte čiastkového základu dane z príjmov zo závislej činnosti od úhrnu príjmov odpočíta aj zapletený nedoplatok z ročného zúčtovania poistného, k daňovému priznaniu doloží doklad o zaplatení nedoplatku poistného.

Ak v roku zaplatenia nedoplatku zamestnanec príjmy zo závislej činnosti nepoberá, preukázateľne zaplatený nedoplatok z ročného zúčtovania poistného môže uplatniť prostredníctvom dodatočného daňového priznania za obdobie, ktorého sa nedoplatok týka. Dodatočné daňové priznanie môže podať aj v prípade, že za zdaňovacie obdobie, ktorého sa nedoplatok týka mu povinnosť podania daňového priznania nevznikla a zamestnávateľ mu vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmu zo závislej činnosti. V tomto prípade sa v súlade s § 32 ods. 9 ZDP zamestnávateľom vykonané ročné zúčtovanie preddavkov na daň považuje za podané daňové priznanie.

* * *

♦ Príklad č. 6:

Zamestnávateľ ukončil so zamestnancom pracovný pomer 31. 12. 2018. V ročnom zúčtovaní poistného za rok 2018 zamestnancovi v súvislosti z príjmom zo závislej činnosti vznikol nedoplatok, ktorý zaplatil v roku 2019. V roku 2019 príjmy zo závislej činnosti nepoberá.

Preukázateľne zaplatený nedoplatok si môže uplatniť jedine podaním dodatočného daňového priznania za rok 2018, v ktorom poistné zvýši o zaplatený nedoplatok. Vzniknutý preplatok na dani z príjmov mu daňový úrad vráti.

Ak nedoplatok z ročného zúčtovania poistného so zamestnancom zúčtuje zamestnávateľ zrážkou zo mzdy, pri výpočte mesačného preddavku na daň z príjmu zo závislej činnosti odpočíta z úhrnu zdaniteľných príjmov okrem poistného z tohto príjmu aj nedoplatok na poistnom z ročného zúčtovania, a to v mesiaci, v ktorom nedoplatok zráža. V mesiaci zúčtovania nedoplatku:

  • zrazený nedoplatok nemá vplyv na vymeriavací základ pre platenie preddavkov na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie, t. j. vymeriavací základ neznižuje,
  • zrazený nedoplatok sa znižuje úhrn zdaniteľných príjmov zamestnanca, pretože podľa § 35 ods. 1 ZDP zdaniteľnou mzdou je úhrn zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti zúčtovaných a vyplatených zamestnancovi za kalendárny mesiac znížený o poistné a príspevky, ktoré je povinný platiť zamestnanec a o sumu zodpovedajúcu jednej dvanástine nezdaniteľnej časti základu dane, a súčasťou poistného je aj poistné na zdravotné poistenie podľa zákona o zdravotnom poistení.

Zamestnávateľ je zároveň povinný účtovať vo svojom účtovníctve resp. daňovej

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály