Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová strata a jej odpočítavanie

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Problematiku odpočítavania daňovej straty upravuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej iba „ZDP“) v ustanoveniach § 4 ods. 2 (len pre fyzické osoby podnikateľov), v § 30, § 52 ods. 8, § 52h ods. 9 a § 52o ods. 3 (spoločné ustanovenia pre podnikateľské subjekty – právnické aj fyzické osoby). Odpočítavanie daňovej straty nie je pre daňovníka povinnosť, ZDP mu len umožňuje uplatniť tento odpočet. Ak daňovník vykáže dostatočný základ dane a nechce si uplatniť odpočítanie straty v tomto zdaňovacom období (aj keby mu to vykázaný základ dane umožnil), môže si uplatniť odpočet v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach podľa podmienok stanovených ZDP. ZDP umožňuje odpočet daňovej straty pre všetkých daňovníkov, vrátane tzv. neziskových organizácií.

Pojem „daňová strata“ je definovaný v § 2 písm. k) ZDP ako rozdiel, o ktorý daňové výdavky prevyšujú zdaniteľné príjmy pri rešpektovaní vecnej a časovej súvislosti zdaniteľných príjmov a daňových výdavkov v príslušnom zdaňovacom období. Uvedená definícia je spoločná pre daňovníkov účtujúcich v sústave jednoduchého účtovníctva, ako aj pre daňovníkov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva. Uvedený pojem daňovej straty teda nie je totožný s pojmom „účtovná strata“. Každá účtovná jednotka najskôr zisťuje výsledok hospodárenia pred zdanením (zisk, alebo účtovnú stratu), resp. rozdiel medzi príjmami a výdavkami (rozdiel medzi zdaniteľnými príjmami a daňovými výdavkami vypočíta aj daňovník, ktorý vedie evidencie podľa § 6 ods. 11 alebo 14 ZDP) a zistený výsledok hospodárenia alebo rozdiel medzi príjmami a výdavkami potom v súlade s § 17 (až § 29) ZDP pretransformuje na základ dane, resp. daňovú stratu. Z ustanovenia § 30 ods. 5 ZDP vyplýva, že na zistenie daňovej straty, ktorú možno odpočítať, platia ustanovenia § 17 až § 29 ZDP, teda rovnaké, ako sa používajú pri výpočte základu dane.

Fyzická osoba podnikateľ môže vykázať daňovú stratu iba za predpokladu, že pri vyčíslení základu dane, resp. čiastkového základu dane z príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP uplatňuje daňové výdavky, t. j. výdavky preukázateľne vynaložené daňovníkom, súvisiace s dosiahnutím, zabezpečením a udržaním zdaniteľných príjmov, zaúčtované v účtovníctve daňovníka alebo zaevidované v daňovej evidencii podľa § 6 ods. 14 (do 31. 12. 2011 aj § 6 ods. 11) ZDP.

Daňovými výdavkami nie sú percentuálne výdavky a daňovú stratu preto nemôže vykázať daňovník, ktorý uplatňuje výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 ZDP, len z dôvodu uplatnenia sumy poistného a príspevkov, ktoré sa pri percentuálnych výdavkoch uplatňujú nad stanovené percento výdavkov.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník podniká na základe živnostenského oprávnenia a pri vyčíslení základu dane uplatňuje výdavky percentom z príjmov podľa § 6 ods. 10 ZDP. Za zdaňovacie obdobie roku 2013 dosiahne zdaniteľné príjmy vo výške 5 000 €. Výdavky vo výške 40 % z predmetných príjmov predstavujú sumu 2 000 €. Preukázateľne zaplatil poistné odvody, vrátane nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na verejné zdravotné poistenie vo výške 3 200 €. Akým spôsobom vykáže vzniknutú stratu?

V daňovom priznaní fyzickej osoby platnom pre rok 2013 uvedie daňovník v tabuľke č. 1 príjmy v sume 5 000 € a výdavky tiež v sume 5 000 € napriek tomu, že preukázateľne vynaložil výdavky na poistné odvody vrátane nedoplatku zdravotného poistenie v sume, ktorá spolu s percentuálnymi výdavkami presiahla hodnotu jeho príjmu. Daňovú stratu môže totiž vykázať iba daňovník, ktorý pri vyčíslení základu dane uplatňuje preukázateľné daňové výdavky a fyzická osoba pri použití výdavkov percentom z príjmu podľa § 6 ods. 10 ZDP neuplatňuje daňový výdavok.

* * *

Vzhľadom na množstvo legislatívnych úprav, je potrebné pri aplikácii odpočtu daňovej straty u daňovníkov – fyzických osôb osobitne posudzovať straty dosahované v rôznych zdaňovacích obdobiach:

  • Daňová strata vykázaná za zdaňovacie obdobia do 31. 12. 2009

    Daňovú stratu alebo jej časť, ktorú nemožno uplatniť pri zdanení príjmov v zdaňovacom období, v ktorom vznikla, možno odpočítať od úhrnu čiastkových základov dane zistených podľa jednotlivých druhov príjmov uvedených v § 6 až 8 ZDP v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach podľa § 30 ZDP. To znamená, že od základu dane možno odpočítať daňovú stratu počas najviac 5 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná. Daňovník teda môže päť po sebe bezprostredne nasledujúcich zdaňovacích období odpočítať daňovú stratu avšak po uplynutí piatich bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období po období, v ktorom bola vykázaná daňová strata, nárok na jej odpočítanie zaniká. Odpočet je možný z vykázaných čiastkových základov dane zo všetkých príjmov podľa § 6, § 7 a § 8 ZDP.
  • Daňová strata vykázaná za zdaňovacie obdobia od 1. 1. 2010 do 31. 12. 2011

    Daňovú stratu alebo jej časť, ktorú nemožno uplatniť pri zdanení príjmov v zdaňovacom období, v ktorom vznikla, možno odpočítať od základu dane alebo od úhrnu čiastkových základov dane zistených podľa jednotlivých druhov príjmov uvedených v § 6 až 8 ZDP v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach podľa § 30 ZDP. To znamená, že možno odpočítať daňovú stratu počas najviac 7 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná. Po uplynutí 7 bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období po období, v ktorom bola vykázaná daňová strata, nárok na jej odpočítanie zaniká. Strata vykázaná za zdaňovacie obdobia do konca roku 2011 môže byť aj po 1. 1. 2012 v súlade s § 30 ZDP v znení platnom do konca roku 2011 odpočítavaná z vykázaných čiastkových základov dane z aktívnych príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP, ako aj z tzv. pasívnych príjmov podľa § 6 ods. 3 a 4, § 7 a § 8 ZDP.
  • Daňová strata vykázaná za zdaňovacie obdobia od 1. 1. 2012

    Daňovník – fyzická o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály