Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová kontrola a opakovaná daňová kontrola (2. časť)

Rubrika: Správa daní

Pri žiadnom inom úkone správca dane neprichádza k tak bezprostrednému kontaktu s daňovým subjektom ako práve pri výkone daňovej kontroly. V tejto súvislosti zákon o správe daní a poplatkov jednoznačne ustanovuje v povinnosti kontrolovaného daňového subjektu vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane. Je dôležité, aby daňový subjekt poznal svoje práva a povinnosti pri výkone daňovej kontroly z dôvodu ich uplatnenia.

(pokračovanie – 1. časť článku)

Práva a povinnosti kontrolovaného daňového subjektu

Pri žiadnom inom úkone správca dane neprichádza k tak bezprostrednému kontaktu s daňovým subjektom, ako práve pri výkone daňovej kontroly. V tejto súvislosti zákon č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní a poplatkov“) jednoznačne ustanovuje v § 15 ods. 5 práva a v odseku 6 tohto ustanovenia povinnosti kontrolovaného daňového subjektu vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane. Je dôležité, aby daňový subjekt poznal svoje práva a povinnosti pri výkone daňovej kontroly z dôvodu ich uplatnenia. Ide o tieto práva:

  • Na predloženie služobného preukazu zamestnancov správcu dane a písomného poverenia na výkon daňovej kontroly. Písomné poverenie na vykonanie daňovej kontroly pred začatím daňovej kontroly vydáva riaditeľ daňového úradu, v ktorom určí konkrétnych zamestnancov daňového úradu, ktorí kontrolu vykonajú (kontrolná skupina).
  • Byť prítomný na rokovaní so svojimi zamestnancami, t. j. daňový subjekt rozhoduje, kto sa zúčastní rokovaní.
  • Predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia, najneskôr v lehote, v ktorej kontrolovaný daňový subjekt je oprávnený písomne sa vyjadriť k protokolu z daňovej kontroly, teda do ôsmich pracovných dní odo dňa doručenia protokolu. Zmeškanie lehoty nemožno odpustiť. Aj keď sa javí, že tieto lehoty sú v neprospech daňového subjektu, je potrebné zdôrazniť, že správca dane je zo zákona limitovaný lehotou, v ktorej má ukončiť daňovú kontrolu. Podľa § 15 ods. 17 a 18 zákona o správe daní a poplatkov správca dane ukončí daňovú kontrolu do šiestich mesiacov odo dňa jej začatia. Orgán najbližšie nadriadený správcovi dane môže lehotu v zložitých prípadoch pred jej uplynutím primerane predĺžiť, najviac však o šesť mesiacov, a ak ide o daňovú kontrolu zahraničných závislých osôb, ktoré vyčísľujú rozdiel základu dane podľa osobitného zákona, najviac o 12 mesiacov. Ak vykonáva daňovú kontrolu Daňové riaditeľstvo SR (DR SR), Colné riaditeľstvo SR (CR SR), príslušným orgánom na predĺženie lehoty je MF SR. Ak správca dane alebo DR SR alebo CR SR nemôže daňovú kontrolu ukončiť do šiestich mesiacov odo dňa jej začatia, a ak táto lehota bola orgánom najbližšie nadriadeným alebo MF SR predĺžená, je povinný o tom s uvedením dôvodov písomne upovedomiť kontrolovaný daňový subjekt. Aj keď zákon neukladá, do kedy má správca dane o predĺžení lehoty upovedomiť daňový subjekt, z vyššie uvedených ustanovení je zrejmé, že keď pred uplynutím lehoty má byť rozhodnuté o predĺžení lehoty, tak daňový subjekt pred uplynutím lehoty by mal byť upovedomený o predĺžení lehoty na ukončenie daňovej kontroly. Podľa čl. 2 Ústavy SRŠtátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon“,zákon o správe daní a poplatkov nespája právny dôsledok alebo sankciu za nedodržanie tejto lehoty a zároveň neurčuje ani rozsah výkonu daňovej kontroly, ktorý by mohol ovplyvniť lehotu na jej ukončenie. Vzhľadom na uvedené a na to, že ide o procesné lehoty, ktorých účelom je zabezpečiť, aby správny orgán ukončil daňovú kontrolu včas a bez zbytočných prieťahov, správca dane je povinný tieto lehoty zo zákona dodržiavať.
  • Nahliadnuť do zápisnice z miestneho zisťovania vykonaného u iného daňového subjektu v súvislosti s daňovou kontrolou vykonávanou u kontrolovaného daňového subjektu, čo mu na základe obsahu zápisnice umožňuje predkladať dôkazy a kvalifikovane sa k nim vyjadriť.
  • Klásť svedkom a znalcom otázky pri ústnom pojednávaní. Správca dane by mal zaslať kontrolovanému daňovému subjektu doporučene a do vlastných rúk upovedomenie o vypočutí svedka. Lehota správcom dane musí byť stanovená tak, aby nebola v rozpore s ustanovením o doručovaní – § 17 zákona o správe daní a poplatkov. Ak by správca dane zanedbal povinnosť vopred upovedomiť dotknutý daňový subjekt o vykonaní výsluchu, nepostupoval by v súlade so zákonom o správe daní a poplatkov.
  • Vyjadriť sa ku skutočnostiam zisteným pri daňovej kontrole, k spôsobu ich zistenia, prípadne navrhnúť, aby v protokole boli uvedené jeho vyjadrenia k nim. Tým, že daňový subjekt nevyužije toto právo bude musieť vynaložiť vyššie úsilie v odvolacom konaní alebo pri podávaní mimoriadnych opravných prostriedkov, prípadne pri podaní žaloby.
  • Nahliadnuť do zapožičaných dokladov u správcu dane v jeho obvyklej úradnej dobe.

K oprávneniam daňového subjektu počas daňovej kontroly patrí aj možnosť podať písomné námietky voči nesprávnemu alebo zaujatému postupu zamestnanca správcu dane. Táto námietka je u daňových subjektov veľmi obľúbená a niekedy až zneužívaná. Procesne riešenie námietky je upravené priamo v tomto ustanovení, t. j. námietku vybavuje zamestnanec správcu dane najbližšie nadriadený tomu zamestnancovi, voči ktorému smeruje. Ak je námietka opodstatnená a preukazná, tento nadriadený zamestnanec námietke vyhovie a zabezpečí nápravu alebo kontrolovanému daňovému subjektu oznámi písomne dôvody, pre ktoré nemožno námietke vyhovieť. Proti tomuto rozhodnutiu nie je prípustné odvolanie.

Kontrolovaný daňový subjekt vo vzťahu k zamestnancovi správcu dane je povinný:

  • umožniť poverenému zamestnancovi správcu dane vykonať daňovú kontrolu,
  • zabezpečiť vhodné miesto a podmienky na vykonanie daňovej kontroly (miestnosť so stolom a telefónom),
  • poskytovať požadované informácie sám alebo ním určenou osobou (napr. kontrolovaný daňový subjekt sa môže dať zastupovať zástupcom, ktorého si zvolí, a ktorý koná v rozsahu plnomocenstva udeleného písomne s úradne overeným podpisom alebo ústne do zápisnice u správcu dane),
  • predkladať účtovné a iné doklady, ktoré preukazujú hospodárske operácie a účtovné prípady v písomnej forme alebo v technickej forme vrátane evidencie a záznamov, ktorých vedenie bolo správcom dane uložené a podávať k nim ústne alebo písomné vysvetlenia (správca dane nemôže žiadať iné doklady ako sú uvedené v ustanovení, t. j. nemôže žiadať napr. dotazník, hodnotenie zamestnancov, spis klienta u daňového exekútora okrem dokladu na úhradu služby a pod.),
  • predkladať v priebehu daňovej kontroly všetky dôkazné prostriedky preukazujúce jeho tvrdenia najneskôr do ôsmich pracovných dní odo dňa doručenia protokolu (§ 15 ods. 10 druhej vety zákona o správe daní a poplatkov),
  • umožňovať vstup do sídla kontrolovaného daňového subjektu a do jeho prevádzkových priestorov a umožňovať rokovanie s jeho zamestnancom,
  • zapožičať doklady a iné veci mimo sídla alebo prevádzkových priestorov kontrolovaného daňového subjektu alebo poskytnúť výpisy, prípadne kópie (§ 14 ods. 3).

Za nesplnenie povinnosti môže správca dane uložiť daňovému subjektu pokutu podľa § 35 zákona o správe daní a poplatkov.

Prevzatie dokladov správcom dane

Prevzatie dokladov od kontrolovaného daňového subjektu by mal správca dane písomne potvrdiť a kontrolovaný daňový subjekt by mal trvať na tomto potvrdení. Potvrdenie by malo obsahovať zoznam prevzatých dokladov, aby nedošlo k sporu, že jedna strana odovzdala a druhá strana neprevzala doklady. To však neznamená, že každý doklad sa musí pomenovať, teda keď správca dane kontroluje napr. dodávateľské faktúry, stačí uviesť, že ich prevzal od č. 1 do 100. Je dôležité si uvedomiť, že zapožičané doklady a iné veci vrátisprávca dan

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály