Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová evidencia – vybrané problémy

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňovník s príjmami z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti (SZČ) a z príjmov z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 1, 2 a 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) pri zisťovaní základu dane (čiastkového základu dane, ďalej len „ČZD“) z uvedených príjmov môže uplatniť preukázateľné daňové výdavky alebo môže v súlade s § 6 ods. 10 ZDP uplatniť výdavky percentom z týchto príjmov (ďalej len „paušálne výdavky“).

Ak sa daňovník rozhodne uplatniť pri príjmoch uvedených v § 6 ods. 1 až 4 preukázateľné daňové výdavky, potom základ dane (ČZD) z týchto príjmov zisťuje z účtovníctva (jednoduchého alebo podvojného účtovníctva) alebo môže vychádzať z daňovej evidencie vedenej podľa § 6 ods. 11 ZDP (ďalej len „daňová evidencia“).

Od 1. januára 2014 zákonom č. 463/2013 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v z. n. p. došlo k rozšíreniu okruhu daňovníkov, ktorí môžu uplatniť daňovú evidenciu, o daňovníkov s príjmami z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 3 ZDP. Súčasne boli zrušené všetky obmedzujúce podmienky.

Naďalej však platí, že ak sa daňovník rozhodne uplatniť preukázateľné daňové výdavky v rozsahu daňovej evidencie, potom je povinný daňovú evidenciu viesť počas celého zdaňovacieho obdobia.

Poznámka: Daňová evidencia bola pre daňovníkov s príjmami z podnikania a z inej SZČ zavedená od 1. marca 2009 zákonom č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 60/2009 Z. z.“) s cieľom podpory rozvoja malého podnikania. Daňovník vykonávajúci podnikanie alebo inú SZČ mohol v súlade so znením ZDP platným do konca roka 2013 daňovú evidenciu viesť len vtedy, ak súčasne splnil všetky zákonom ustanovené podmienky [podnikanie alebo inú SZČ vykonával samostatne bez zamestnanca, v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období dosiahol z tejto činnosti príjmy (výnosy) nepresahujúce 170 000 €, pri príjmoch z podnikania alebo inej SZČ uplatňoval preukázateľné daňové výdavky]. Ak daňovník v zdaňovacom období, v ktorom uplatnil preukázateľné daňové výdavky v rozsahu daňovej evidencie, porušil ustanovené podmienky, potom v bezprostredne nasledujúcom zdaňovacom období, daňovú evidenciu už viesť nemohol (v tomto nasledujúcom zdaňovacom období mohol účtovať v sústave jednoduchého účtovníctva alebo podvojného účtovníctva alebo, ak splnil ustanovené podmienky, mohol uplatniť paušálne výdavky).

Náležitosti daňovej evidencie

Náležitosti daňovej evidencie sú ustanovené v § 6 ods. 11 ZDP. V súlade s predmetným ustanovením je daňovník počas uplatňovania výdavkov týmto spôsobom povinný viesť počas celého zdaňovacieho obdobia daňovú evidenciu o:

  • Príjmoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane (ČZD) vrátane prijatých dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov.

V rámci tejto daňovník eviduje všetky peňažné aj nepeňažné príjmy dosiahnuté z podnikania a z inej SZČ, pričom pripomíname, že v nadväznosti na § 6 ods. 5 ZDP sa za príjem z podnikania alebo z inej SZČ považuje aj:

  • príjem z akéhokoľvek nakladania s obchodným majetkom daňovníka,
  • úroky z peňažných prostriedkov na bežných účtoch, ktoré sa používajú v súvislosti s dosahovaním príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti,
  • príjem z predaja podniku alebo jeho časti na základe zmluvy o predaji podniku,
  • výška odpusteného dlhu alebo jeho časti u dlžníka, ktorá súvisí a je dôsledkom nakladania s jeho obchodným majetkom.

Základ dane z príjmov (daňovú stratu) ovplyvňujú len zdaniteľné príjmy, t. j. len príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane oslobodené, je preto potrebné, aby v evidencii o príjmoch daňovník príjmy evidoval v členení na príjmy zahrnované do základu dane a príjmy, ktoré základ dane ovplyvniť nesmú.

  • Daňových výdavkoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane (ČZD) vrátane vydaných dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov.

V daňovej evidencii sa evidujú daňové výdavky (§ 19 ZDP). Výdavky, ktoré nie sú daňovými výdavkami (§ 21 ZDP), t. j. výdavky, ktoré nesmú ovplyvniť základ dane z príjmov, sa v daňovej evidencii neuvádzajú.

Neprehliadnite! Vzhľadom na skutočnosť, že daňovú evidenciu je možné viesť aj pri príjmoch z prenájmu nehnuteľnosti podľa § 6 ods. 3 ZDP a aj pri príjmoch z použitia diela a umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP, pričom pri týchto príjmoch nie je možné, napr. vykázať daňovú stratu ani uplatniť nezdaniteľné časti základu dane, je potrebné, aby daňovník evidenciu o príjmoch a daňových výdavkoch viedol v evidencii v členení potrebnom na správne vyčíslenie základu dane (ČZD).

  • Hmotnom majetku a nehmotnom majetku zaradenom do obchodného majetku [§ 2 písm. m) ZDP].

V tejto evidenciisa eviduje len ten hmotný a nehmotný majetok využívaný na podnikanie alebo na inú SZČ, ktorýje obchodným majetkom daňovníka [§ 2 písm. m) ZDP]. O tom, či majetok využívaný na uvedené činnosti daňovník zahrnie do obchodného majetku (t. j., či takýto majetok bude evidovať v evidencii podľa § 6 ods. 14 ZDP) alebo na uvedené činnosti bude využívať majetok v osobnom užívaní rozhoduje samotný daňovník. Potrebné si je pritom uvedomiť, že ak daňovník využíva na podnikanie alebo inú SZČ majetok, ktorý nemá zahrnutý do obchodného majetku, potom výdavky vynaložené na takýto majetok (napr. na opravu, údržbu alebo poistenie), nie sú v súlade s § 21 ods. 1 písm. i) ZDP daňovými výdavkami (id

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály