Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daňová evidencia samostatne zárobkovo činných osôb

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré preukazujú svoje skutočné daňové výdavky, majú od r. 2009 možnosť viesť namiesto jednoduchého účtovníctva zjednodušenú daňovú evidenciu. Do konca roka 2013 bola táto dobrovoľná voľba obmedzená len pre SZČO, v roku 2014 ju však na preukazovanie svojich príjmov a výdavkov môžu využiť všetci daňovníci dosahujúci príjmy podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Článok popisuje základné pravidlá a možnosti, ako aj niektoré nejednoznačnosti, ktoré by pomohol objasniť presnejší metodický postup.

Kto je samostatne zárobkovo činná osoba?

Daňová evidencia je jednou z možných foriem povinný evidencií fyzických osôb, resp. samostatne zárobkovo činných osôb – ide o osoby, ktoré dosahujú tieto druhy zdaňovaných príjmov:

  • príjmy z podnikania (§ 6 ods. 1 ZDP) – okrem príjmov živnostníkov (živnostenské oprávnenie) ide o príjmy osôb podnikajúcich na základe iných oprávnení (notári, advokáti, daňoví poradcovia, audítori a pod.),
  • príjmy z inej samostatne zárobkovej činnosti (§ 6 ods. 2 ZDP) – príjmy z vytvorenia diela a umeleckého výkonu (t. j. aktívne príjmy umelcov a autorov), príjmy z rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady, príjmy autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie (nezdané zrážkou na strane vyplácateľa), príjmy osobných asistentov ťažko zdravotne postihnutých osôb, znalcov, tlmočníkov, prekladateľov a sprostredkovateľov poistenia a zaistenia,
  • príjmy z prenájmu nehnuteľností vrátane hnuteľných vecí, ktoré prenajímateľ prenajíma ako príslušenstvo predmetnej nehnuteľnosti a pri prenájme neposkytuje iné než základné služby spojené s prenájmom (§ 6 ods. 3 ZDP) – t. j. príjmy, ktoré nie sú podnikaním ani využívaním obchodného majetku podnikateľa,
  • príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (§ 6 ods. 4 ZDP) – ide o pasívne príjmy umelcov, autorov a zhotoviteľov diel za používanie už vytvoreného diela (napr. príjmy na základe licenčnej zmluvy).

Daňovníci s uvedenými príjmami preukazujú svoje príjmy, výdavky a iné skutočnosti prostredníctvom jednej z týchto možností:

  1. Vedením jednoduchého účtovníctva podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) [§ 9 ods. 2 písm. b)] – SZČO je v tomto prípade účtovnou jednotkou a podlieha účtovným predpisom [zákonu o účtovníctve, opatreniu č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“) a pod.].
  2. Vedením daňovej evidencie podľa ZDP (§ 6 ods. 11) – zákon o účtovníctve túto možnosť považuje za výnimku a SZČO využívajúca daňovú evidenciu sa tak nepovažuje za účtovnú jednotku.
  3. Zjednodušenou evidenciou na účely paušálnych výdavkov – SZČO, ktoré nepreukazujú svoje reálne vynaložené výdavky, ale rozhodli sa využiť možnosť zníženia príjmov o tzv. paušálne výdavky, resp. výdavky percentom z príjmov, vedú evidenciu o príjmoch, pohľadávkach a zásobách. Ani títo daňovníci sa nepovažujú za účtovnú jednotku podliehajúcu účtovným predpisom. Paušálne výdavky si však nemôžu zvoliť SZČO prenajímajúci nehnuteľnosť (§ 6 ods. 3 ZDP).
  4. Vedením podvojného účtovníctva – vedú ho podnikatelia zapísaní v obchodnom registri (§ 36 Obchodného zákonníka); okrem obchodných spoločností účtujú v sústave podvojného účtovníctva ide teda aj niektoré SZČO, ktoré sa povinne či dobrovoľne zapisujú do Obchodného registra. Rovnako si podvojné účtovníctvo môžu zvoliť SZČO aj dobrovoľne – zákon o účtovníctve totiž podvojné účtovníctvo stanovuje prioritne, pričom jednoduché účtovníctvo si umožňuje zvoliť ako výnimku.

Do 31. 12. 2013 mohla daňovú evidenciu viesť iba SZČO s príjmami z podnikania, inej samostatne zárobkovej činnosti a použitia diela / umeleckého výkonu, ktorá:

  • vykonávala podnikanie sama bez zamestnancov,
  • za bezprostredne predchádzajúce zdaňovacie obdobie dosiahla príjmy, resp. výnosy nižšie ako alebo rovné 170 000 €.

SZČO s príjmami podľa § 6 ods. 3 ZDP (prenájom nehnuteľností) uplatňovala podobnú zjednodušenú evidenciu, určenú práve pre tento typ príjmu (upravoval ju vtedajší odsek 11).

Od 1. 1. 2014 môžu svoje príjmy a výdavky formou daňovej evidencie preukazovať všetky SZČO (teda dosahujúce všetky uvedené druhy príjmov), a to

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály