Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z príjmov v otázkach a odpovediach

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Spôsob zdanenia dosiahnutých príjmov a uplatnenie si výdavkov do daňových výdavkov riešia ustanovenia zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Súčasťou najčastejších otázok pri riešení daňovej povinnosti sú aj otázky a prípady riešené v nasledujúcom príspevku.

Otázka č. 1:

 

Je možné uplatnenie paušálnych výdavkov pri príjmoch vzniknutých z vytvorenia diela?



Áno, je to možné. V prípade, ak sú splnené podmienky uvedené v ustanovení § 6 ods. 10 ZDP, a to, že:

  • daňovník nie je platiteľom DPH,
  • alebo je, ale len časť zdaňovacieho obdobia.

Výška paušálnych výdavkov 60 % z úhrnu príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP maximálne vo výške 20 000 € ročne.

* * *

Otázka č. 2:

Ak bude poskytnutá dotácia na nákup testov, potom náklady budú vylúčené z výdavkov a dotácia bude oslobodená, čiže v daňovom priznaní to bude mať neutrálny dopad na základ dane?
Ak bude poskytnutá dotácia na nákup testov, pri jej zdanení alebo oslobodení je potrebné vychádzať zo skutočnosti o akú dotáciu ide.
Všeobecne platí, že ak by išlo o dotáciu, ktorá bola poskytnutá v súvislosti s príjmami podľa § 6 ZDP, táto je zdaniteľným príjmom zahrňovaným medzi príjmy podľa § 6 ZDP, ku ktorým je možné uplatniť výdavok, pričom v prípade, ak daňovník vedie jednoduché účtovníctvo alebo daňovú evidenciu podľa § 6 ods. 11 ZDP, postupuje pri jej zahrňovaní do základu dane podľa § 17 ods. 3 písm. h) ZDP.
Výlučne dotácie/príspevky, ktoré boli poskytnuté v rámci prvej pomoci podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona č. 5/2004 Z.z. o službách zamestnanosti v z. n. p. alebo dotácie poskytnuté ministerstvom kultúry v rámci pandémie podľa § 2 ods. 1 písm. e) zákona č. 299/2020 Z.z.o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry Slovenskej republiky,
sú oslobodeným príjmom, podmieňujúcim vylúčenie výdavkov
z
daňových výdavkov.
Ak by zamestnávateľ testovanie sám vykonával/uhrádzal, potom sú daňové súvislosti riešené v zákone č. 67/2020 Z.z., čo je zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 (ďalej len "zákon č. 67/2020 Z.z.").
V súlade s ustanovením § 24ab ods. 1 zákona č. 67/2020 Z.z. sú počas obdobia pandémie daňovým výdavkom podľa § 19 ZDP aj výdavky (náklady) na testovanie na ochorenie COVID-19, vrátane výdavkov (nákladov) súvisiacich so zabezpečením testovania [ďalej len "výdavky (náklady) na testovanie"] vynaložené:
-
zamestnávateľom na zamestnanca, vrátane testovania blízkej osoby žijúcej so zamestnancom v spoločnej domácnosti (§ 115 až § 117 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.),
-
daňovníkom s príjmami podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP na testovanie tohto daňovníka vrátane testovania blízkej osoby žijúcej s daňovníkom v spoločnej domácnosti,
-
daňovníkom na fyzické osoby, ktoré vykonávajú činnosť pre daňovníka v mieste jeho podnikania (napr. dodávatelia služieb v mieste podnikania daňovníka, ktorý testovanie zabezpečuje).
Znenie § 24ab ods. 1 zákona č. 67/2020 Z.z. a § 19 ZDP neobmedzuje uplatnenie daňového výdavku na testovanie iba na situácie, ak povinnosť testovať vyplýva z osobitných predpisov. To znamená, že výdavky (náklady) zamestnávateľa na testovanie sú daňovým výdavkom napr. aj v situáciách, ak zamestnávateľ dobrovoľne testuje aj zamestnancov, ktorí boli očkovaní, alebo ich testuje častejšie než má povinnosť podľa osobitného predpisu a pod. Z týchto ustanovení tiež nevyplýva obmedzenie výšky výdavkov (nákladov) na testovanie.
Daňovým výdavkom sú nielen výdavky (náklady) na testovanie, ale v prípade, ak zamestnávateľ zabezpečuje testovanie vo svojich priestoroch na ťarchu svojich výdavkov (nákladov), daňovým výdavkom sú aj výdavky (náklady) súvisiace s testovaním, napr. na ochranné pomôcky, na dezinfekciu, na likvidáciu odpadu vzniknutého pri testovaní, atď.
V súlade s ustanovením § 24ab ods. 2 zákona č. 67/2020 Z.z. počas obdobia pandémie suma na úhradu výdavkov zamestnanca, vrátane nepeňažného plnenia poskytnutého zamestnancovi zamestnávateľom, na účely vykonania testovania vrátane testovania blízkej osoby žijúcej so zamestnancom v spoločnej domácnosti nie je počas obdobia pandémie predmetom dane zamestnanca podľa § 5 ZDP.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály