Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z príjmov PO - príklady problematických okruhov

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Zameraním článku je vysvetliť niektoré zložitejšie, či menej zrozumiteľné okruhy otázok k dani z príjmov právnickej osoby a pomôcť tak pri ich správnom posúdení vo vzťahu k zisteniu základu dane za príslušné zdaňovacie obdobie.

Zdanenie príjmu z prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov
Podľa § 123 ods. 2, § 178 ods. 1 a § 179 ods. 3 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") obchodná spoločnosť môže vyplácať podiely na zisku (dividendy) alebo rozdeliť iné vlastné zdroje, avšak len pri splnení podmienok podľa § 179 ods. 3 a 4 Obchodného zákonníka a ak tým s prihliadnutím na všetky okolnosti nespôsobí svoj úpadok. Na tvorbu kapitálového fondu príspevkami akcionárov alebo spoločníkov a ich použitie na rozdelenie medzi akcionárov alebo spoločníkov platí § 217a Obchodného zákonníka rovnako.
Spoločnosť môže podľa § 217a ods. 1 Obchodného zákonníka vytvoriť kapitálový fond z príspevkov akcionárov (spoločníkov). Vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov musí byť upravené v zakladateľskej zmluve (spoločenskej zmluve) alebo v stanovách. Ak ide o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov akcionárov (spoločníkov) pri vzniku spoločnosti, musia ho schváliť zakladatelia. Ak ide o vytvorenie kapitálového fondu z príspevkov akcionárov (spoločníkov) za trvania spoločnosti, musí ho schváliť valné zhromaždenie. Na splatenie príspevku do kapitálového fondu sa primerane použijú ustanovenia o vkladoch a za kapitálový fond sa považujú okamihom splatenia.
Podľa § 217a ods. 2 Obchodného zákonníka(ak osobitný predpis neustanovuje inak) splatený kapitálový fond z príspevkov
možno použiť na prerozdelenie
medzi akcionárov (spoločníkov) alebo na zvýšenie základného imania, ak tak ustanovuje zakladateľská zmluva (spoločenská zmluva) alebo stanovy, a to na základe rozhodnutia valného zhromaždenia. Kapitálový fond z príspevkov nemožno použiť na prerozdelenie medzi akcionárov (spoločníkov), ak je spoločnosť v kríze alebo ak by sa v dôsledku prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov dostala do krízy (§ 67a Obchodného zákonníka).
V súlade s § 17 ods. 40 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") súčasťou základu dane daňovníka, ktorý zisťuje základ dane podľa § 17 ods. 1 písm. b) ZDP alebo podľa § 17 ods. 1 písm. c) ZDP, nie je príjem z prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov do výšky daňovníkom splateného príspevku. Za príjem z prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov sa považuje aj príjem plynúci zo zníženia základného imania obchodnej spoločnosti v časti, v akej bolo predtým zvýšené zo splatených príspevkov do kapitálového fondu z príspevkov. Súčasťou základu dane daňovníka, ktorý príspevok nerealizoval, je iba suma výnosu z prerozdelenia kapitálového fondu z príspevkov v tom zdaňovacom období, v ktorom o tejto pohľadávke účtuje v súlade s účtovnými predpismi.
Kapitálový fond z príspevkov tvorený podľa § 217a ods. 1 a § 123 ods. 2 Obchodného zákonníka príspevkami akcionárov alebo spoločníkov predstavuje vlastný zdroj krytia obchodného majetku. V nadväznosti na ustanovenia § 217a ods. 1 Obchodného zákonníka a podľa § 27b opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") sa tvorba kapitálového fondu z príspevkov účtuje okamihom jeho splatenia. V účtovníctve akcionára alebo spoločníka sú tieto príspevky v uznanej hodnote dohodnutej v príslušnej zmluve súčasťou ocenenia finančnej investície (§ 14 ods. 7, 21 a 22 Postupov účtovania v PÚ). V účtovníctve obchodnej spoločnosti, ktorá prijala splatený príspevok do kapitálového fondu z príspevkov, sa príspevok v hodnote uvedenej v zmluve účtuje v prospech vecne príslušného účtu vlastného imania (účet
413 - Ostatné kapitálové fondy
).
Účtovanie použitia splateného príspevku do kapitálového fondu z príspevkov na prerozdelenie medzi akcionárov a spoločníkov sa v účtovníctve obchodnej spoločnosti účtuje na ťarchu účtu
413
a v prospech príslušného účtu záväzku podľa § 54 ods. 1 a 3 Postupov účtovania v PÚ. Pokiaľ ide o účtovanie použitia splateného príspevku do kapitálového fondu z príspevkov na prerozdelenie medzi akcionárov a spoločníkov v účtovníctve akcionára alebo spoločníka, tu došlo od 31.12.2020 k výraznej zmene v 27b ods. 5 Postupov účtovania v PÚ, pričom znenie odseku 6 tohto ustanovenia bolo zmenou vypustené.
Do 30.12.2020 znenie § 27b ods. 5 a 6 Postupov účtovania v PÚustanovovalo účtovanie prerozdeleného príspevku z kapitálového fondu z príspevkov v účtovníctve akcionára alebo spoločníka takým spôsobom, že ak akcionár alebo spoločník nesplatil príspevok do kapitálového fondu z príspevkov, prerozdelený príspevok sa účtoval na ťarchu účtu
378 - Iné pohľadávky
a v prospech účtu
668 - Ostatné finančné výnosy
. V súlade s § 17 ods. 40 ZDP na uvedený spôsob účtovania nadväzovala úprava základu dane u daňovníka, ktorý príspevok do kapitálového fondu z príspevkov nerealizoval. U tohto daňovníka bola suma výnosu z prerozdelenia v zdaňovacom období, v ktorom bolo o nej účtované, súčasťou základu dane.
Od 31.12.2020 sa pri účtovaní prerozdeleného príspevku z kapitálového fondu z prísp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály