Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z príjmov PO - príklady problematických okruhov (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Daň z príjmov PO - príklady problematických okruhov

Článok sa podrobne venuje niektorým zložitejším a menej zrozumiteľným otázkam k dani z príjmov právnickej osoby. Môže tak pomôcť pri správnom posúdení vo vzťahu k zisteniu základu dane za príslušné zdaňovacie obdobie.

Záporný goodwill ako súčasť zdaniteľných príjmov
Zdaniteľný príjem je vymedzený v § 2 písm. h) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") a treba ním rozumieť príjem, ktorý je predmetom dane a nie je oslobodený od dane podľa tohto zákona ani medzinárodnej zmluvy. Výška zdaniteľných príjmov dosiahnutých za zdaňovacie obdobie je u daňovníka - právnickej osoby rozhodujúca pre určenie sadzby dane za toto zdaňovacie obdobie. Podľa § 15 písm. b) bod 1 podbod 1a. a 1b. ZDP účinného od 1.1.2021, ak výška zdaniteľných príjmov za zdaňovacie obdobie neprevyšuje sumu 49 790 €, daňovník uplatní sadzbu dane vo výške 15 %, ak zdaniteľné príjmy prevyšujú sumu 49 790 €, uplatní sa sadzba dane vo výške 21 %.
______________________________
Upozornenie:
Nárok na zníženú sadzbu dane 15 % má daňovník spĺňajúci podmienku dosiahnutia zdaniteľných príjmov (výnosov) nepresahujúcich zákonom stanovenú hranicu, a to bez ohľadu na skutočnosť, či zároveň využije status mikrodaňovníka podľa § 2 písm. w) ZDP a rovnako bez ohľadu na skutočnosť, že sa ním nestal nesplnením iných podmienok uvedených v § 2 písm. w) ZDP (napr. z dôvodu realizácie kontrolovanej transakcie so závislou osobou).
______________________________
Podľa poučenia na vyplnenie daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby (poučenie č. MF/010700/2021-721) sa pri vyplnení zdaniteľných príjmov (výnosov) v riadku 560 daňového priznania vychádza zo zaúčtovaných výnosov (príjmov) v príslušnom zdaňovacom období uvedených v tabuľke C1 (riadok 6) alebo tabuľke C2 (riadok 6) alebo tabuľke F (riadok 1) alebo tabuľke G1 [riadok 1 upravený o položky vzťahujúce sa k výnosom z tabuľky G3 (riadok 2 a 3)] alebo tabuľke G2 (riadok 1) alebo tabuľke H (riadok 1 a riadok 2 až 10 stĺpca 1). Takto zistené príjmy (výnosy) sa následne upravia na zdaniteľné príjmy (výnosy), a to predovšetkým vylúčením príjmov (výnosov), ktoré nie sú predmetom dane, príjmov (výnosov), ktoré sú od dane oslobodené, resp. sa upravia o iné položky, ktoré ovplyvňujú výšku zdaniteľných príjmov (výnosov).
K vymedzeniu zdaniteľných príjmov (výnosov) na účely uplatnenia 15 % sadzby dane vydalo FR SR usmernenie č. 18/DZPaU/2021/MU. V usmernení je uvedený okruh zdaniteľných príjmov ako príklad, pričom nemusí ísť vždy o položku, ktorá je aj priamo účtovaná na účte výnosov, ak táto položka zvyšuje základ dane (napr. suma uvedená na účte
416
zahrňovaná do základu dane podľa § 17c ZDP). V súlade s usmernením sa do zdaniteľných príjmov nezahŕňajú predovšetkým úpravy základu dane, ktoré sa vzťahujú k výdavkom (nákladom) a sú položkami zvyšujúcimi výsledok hospodárenia, napr. rozdiel medzi účtovnými a daňovými odpismi, daňové výdavky po zaplatení a pod.
Daňovník kupujúci podnik alebo prijímateľ nepeňažného vkladu, či právny nástupca daňovníka zrušeného bez likvidácie zlúčením, splynutím alebo rozdelením v reálnych hodnotách (§ 17a až 17c ZDP), zahrnuje do základu dane goodwill alebo záporný goodwill až do jeho úplného zahrnutia, najdlhšie počas siedmich zdaňovacích období, najmenej vo výške jednej sedminy ročne počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom nastane účinnosť zmluvy o predaji podniku alebo v ktorom došlo k splateniu nepeňažného vkladu podniku, či v ktorom nastal rozhodný deň.
Podľa ust. § 37 ods. 10 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "Postupy účtovania v PÚ") sa záporný goodwill jednorazovo odpíše v prospech účtu
551 - Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku
so súvzťažným zápisom na ťarchu účtu
075 - Oprávky ku goodwillu
. Odpis záporného goodwillu, ktorý znižuje účtovné náklady spoločnosti (účtovanie
075/551
) je súčasťou nákladov v riadku 2 tabuľky F daňového priznania.
V praxi sa možno stretnúť s otázkou, či sa pre určenie správnej sadzby dane (15 % alebo 21 %) zahŕňa do zdaniteľných príjmov aj odpis záporného goodwillu.
Pri daňovom posúdení vplyvu záporného goodwillu na základ dane z príjmov sa primárne vychádza z toho, že účtovný odpis záporného goodwillu vykázaný v účtovníctve záporným vykázaním na účte nákladov (
075/551
) výsledok hospodárenia zvyšuje. Z hľadiska ZDP však uvedené posúdenie má vplyv na § 17a ods. 5, 17b ods. 5 písm. b) a 17c ods. 3 písm. c) ZDP iba z toho dôvodu, že záporný goodwill bude zvyšovať základ dane. ZDP totiž ustanovuje osobitný spôsob, akým sa záporný goodwill premietne do základu dane, v akej výške a v a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály