Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z pridanej hodnoty pri prevode nehnuteľnosti

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Pri prevode a prechode nehnuteľnosti je dňom dodania deň odovzdania do užívania, ak je tento deň skorší ako deň zápisu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. V  praxi môže vzniknúť situácia, že po odovzdaní do užívania bude zápis do katastra nehnuteľností uskutočnený neskoršie. V  inom prípade pri prevode a prechode nehnuteľnosti, ak nastalo odovzdanie nehnuteľnosti do užívania a následne bol vykonaný vklad do katastra nehnuteľností došlo k  zrušeniu zmluvy, resp. odstúpeniu od zmluvy o  prevode nehnuteľnosti v  jednom zdaňovacom období a k  zrušeniu vkladu v  neskoršom zdaňovacom období.

Je postačujúce vrátenie nehnuteľnosti do užívania pôvodnému vlastníkovi na postup podľa §  25 ods.  1 písm.  a  zákona č.  222/2004 Z.  z. o  dani z  pridanej hodnoty v  z.  n.  p. (ďalej len „zákon o  DPH“) z  hľadiska určenia zdaňovacieho obdobia, alebo tento postup sa môže uplatniť až v  zdaňovacom období, v  ktorom došlo k  zrušeniu vkladu do katastra nehnuteľností? Ide o  platiteľov dane a dodanie nehnuteľnosti nie je oslobodené od dane.

Rozumieme, že ide o  situáciu, kedy vznikla daňová povinnosť pri prevode nehnuteľnosti v  zmysle §  19 ods.  1 zákona o  DPH v  deň odovzdania nehnuteľnosti do užívania, keďže tento deň bol skorší ako deň zápisu vlastníckeho práva k  nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností. Ďalej rozumieme, že v  súvislosti so zrušením

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály