Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z nehnuteľností

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Pri miestnych daniach upravených zákonom č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) správca dane rozhodnutím ukladá daňové povinnosti daňovníkom a priznáva ich práva vtedy, ak ich zaviedol všeobecne záväzným nariadením platným na rok 2019. Táto povinnosť je správcom dane určená zákonom o miestnych daniach ako aj zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene niektorých daňových zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“).

Daňové konanie

V priebehu daňového konania, v ktorom sa podľa daňového poriadku rozhoduje o právach a povinnostiach daňovníkov, správcovia dane vyrubujú na rok 2019 daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov a z nebytových priestorov v bytovom dome počas celého zdaňovacieho obdobia.

V daňovom konaní postupujú obce v úzkej súčinnosti s daňovníkmi a poskytujú im aj poučenia o ich procesných právach a povinnostiach, ktoré určuje zákon o miestnych daniach a daňový poriadok. Pri vyžadovaní plnenia všetkých povinnosti daňovníka správca dane použije najvhodnejšie prostriedky, ktoré vedú k správnemu určeniu a vyrubeniu dane z nehnuteľností. Správu dane z nehnuteľnosti vykonáva tá obec, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. Podľa daňového poriadku všetci daňovníci majú pri správe daní rovnaké práva a povinnosti. Právom ale aj povinnosťou daňovníkov a iných osôb zúčastnených na správe daní je úzko spolupracovať so správcom dane.

Daň z nehnuteľností je majetková daň, ktorá sa od iných daní odlišuje aj tým, že sa vyrubuje na konkrétne zdaňovacie obdobie a na zmeny, ktoré nastanú v priebehu tohto zdaňovacieho obdobia sa neprihliada. Ak dôjde v zdaňovacom období k zmenám, napr. vo výmere nehnuteľnosti, druhu nehnuteľnosti a iných náležitostiach, túto skutočnosť správca dane v rozhodnutí o vyrubení dane zohľadní až v nasledujúcom zdaňovacom období. Výnimkou jenadobudnutie nehnuteľnosti dražbou alebo dedením.

Ak daňovník nadobudne nehnuteľnosť:

  • Vydražením v priebehu roka, správca dane vyrubí rozhodnutím pomernú časť dane z nehnuteľnosti vydražiteľovi začínajúc mesiacom, v ktorom vznikla daňová povinnosť až do konca príslušného zdaňovacieho obdobia. Pri vydražení nehnuteľnosti dražbou v priebehu roka, daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti alebo prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni schválenia príklepu súdom. V prípade, že správca dane ešte nevyrubil daň vlastníkovi vydraženej nehnuteľnosti na príslušné zdaňovacie obdobie podľa stavu k 1. januáru, vyrubí rozhodnutím pomernú časť dane z nehnuteľností do konca mesiaca, v ktorom sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti.
  • Dedením v priebehu roka, správca dane vyrubí rozhodnutím pomernú časť dane z nehnuteľnosti dedičovi začínajúc mesiacom, v ktorom vznikla daňová povinnosť až do konca príslušného zdaňovacieho obdobia. Daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa dedič stal vlastníkom nehnuteľnosti na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve.

Vyrubovacie konanie

Vyrubovacie konanie vykonáva a rozhodnutie o vyrubení dane vydáva miestne príslušný správca dane, ktorý daň z nehnuteľnosti spravuje.

Daň z nehnuteľností je vyrubená rozhodnutím správcu dane. Správca dane v rozhodnutí vydanom vo vyrubovacom konaní určí ročnú sumu dane, ktorú má daňovník zaplatiť, alebo rozdiel dane oproti už vyrubenej dani.

Rozdiel dane

Ak daňovník zistí, že v priznaní k dani z nehnuteľnosti, alebo v čiastkovom priznaní uviedol nesprávne údaje na vyrubenie dane, je povinný podať dodatočné priznanie najneskôr do štyroch rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností alebo čiastkové priznanie. Dodatočné priznanie sa nemôže podať, ak daňovník menil účel využitia stavby.

Na základe podaného dodatočného priznania a dodatočného čiastkového priznania správca dane vyrubí rozhodnutím rozdiel dane z nehnuteľností, na zdaňovacie obdobie, ktorého sa dodatočné priznanie týka a tiež aj na nasledujúce zdaňovacie obdobia, v ktorých bola daň z nehnuteľnosti vyrubená aj bez podania priznania k dani z nehnuteľnosti alebo čiastkového priznania, ak sa dodatočné priznanie vzťahuje aj na nasledujúce zdaňovacie obdobia.

V prípade, že daňovník podal dodatočné priznanie na zdaňovacie obdobie, na ktoré už podal priznanie a daň ešte nebola vyrubená na základe podaného priznania na zdaňovacie obdobie, správca dane pri vyrubení dane prihliada aj na dodatočné priznanie.

Pri miestnych daniach upravených zákonom o miestnych

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály