Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z nehnuteľností na rok 2011

Rubrika: Miestne dane

Daň z nehnuteľností je ročná daň, ktorej zavedenie a vyberanie od roku 2005 upravuje zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Daň sa na príslušné zdaňovacie obdobie daňovníkmi priznáva a obcou vyberá vtedy, ak ju obec podľa miestnych podmienok zaviedla všeobecne záväzným nariadením. Toto je rozhodujúce, pretože zavedenie a vyberanie dane obcou nie je povinné, ale zákonom určené len na princípe dobrovoľnosti.

Daň z nehnuteľností je ročná daň, ktorej zavedenie a vyberanie od roku 2005 upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Táto daň sa na príslušné zdaňovacie obdobie daňovníkmi priznáva a obcou vyberá vtedy, ak ju obec podľa miestnych podmienok zaviedla všeobecne záväzným nariadením (VZN). VZN je rozhodujúce, pretože zavedenie a vyberanie tejto dane obcou nie je povinné, ale zákonom určené len na princípe dobrovoľnosti.

Podľa § 98 zákona o miestnych daniach obec môže túto ročnú daň na území svojej obce zaviesť, zrušiť, zmeniť sadzby dane, zmeniť hodnotu pôdy alebo pozemkov, určiť oslobodenie alebo zníženie dane, zmeniť vekovú hranicu občanov, len k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia. Preto má byť v záujme daňovníka, aby u správcu dane zistil, či táto daň je správcom dane zavedená VZN na rok 2011. Ak obec túto daň zaviedla VZN na rok 2011, správca dane v daňovom konaní, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach daňovníkov, postupuje v úzkej súčinnosti s daňovníkmi. Podľa zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“) správca dane má pri vyžadovaní plnenia povinnosti v tomto konaní použiť len také prostriedky, ktoré daňovníkov najmenej zaťažujú a správcovi dane umožňujú pritom správne vyrubiť a vybrať daň.

Zákonom č. 527/2010 Z. z., ktorý novelizoval zákon o miestnych daniach sa od 10. 12. 2010 menia vecné ustanovenia pri určení maximálnej sadzby dane z pozemkov, sadzby dane zo stavieb a sadzby dane z bytov a nebytových priestorov na rok 2012. Vecné ustanovenia o zdaňovaní nehnuteľnosti na rok 2011 sa nemenili. Bola však vykonaná zmena v záverečných a prechodných ustanoveniach zákona o miestnych daniach, v ktorých sa novým ustanovením určila účinnosť vecných zmien pri stanovení maximálnych sadzieb dane z nehnuteľností a vykonali sa aj niektoré legislatívnotechnické úpravy, ktoré vyplynuli zo zmien právne záväzných aktov Európskej únie.

Priznanie k dani

Daň z nehnuteľností sa priznáva v daňovom priznaní (DP), ktoré príslušnému správcovi dane slúži pre určenie daňovej povinnosti, ale aj pri iných dôležitých úkonoch vykonávaných v daňovom konaní. Daňové konanie je začaté dňom, keď sa podanie daňovníka doručilo orgánu príslušnému konať vo veci, alebo dňom, keď daňovník na výzvu príslušného orgánu doručil doplnené alebo spresnené podanie, čo platí aj pri DP. Pri dani z nehnuteľností je príslušným orgánom obec, ktorá daň z nehnuteľností spravuje.

Tlačivo daňového priznania

Tlačivá DP na daň z nehnuteľností sú jednotné pre celé územie SR. Ich vzor, ako aj poučenie ako tlačivá priznania vyplniť, vydalo MF SR opatrením, ktoré sa vyhlásilo v Zbierke zákonov uverejnením oznámenia o jeho vydaní. V súvislosti so zavedením meny euro MF SR vydalo „opatrenie MF SR č. MF/020094/2008-72, ktorým sa od 1. januára 2009 ustanovili nové vzory DP k dani z nehnuteľností“. Citované opatrenie je publikované vo Finančnom spravodajcovi č. 10/2008. Na takýchto tlačivách sa daň priznáva aj na rok 2011.

Daňovník je povinný v DP uviesť všetky požadované údaje podľa predtlače DP, daň z nehnuteľností si sám vypočítať a pravdivosť a správnosť údajov potvrdiť svojim podpisom. DP musí obsahovať zákonom určené náležitosti vrátane osobných a identifikačných údajov. Fyzická osoba (FO) v priznaní uvádza meno, priezvisko, titul, adresu trvalého pobytu (nie prechodného pobytu) a rodné číslo. Právnická osoba (PO) a FO, ktorá je podnikateľom v priznaní uvádza aj obchodné meno alebo názov, identifikačné číslo organizácie a sídlo alebo miesto podnikania.

Všetky údaje, ktoré daňovníci v DP uvedú, sú chránené zákonom č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v z. n. p.

Kto je povinný podať daňové priznanie na rok 2011

Daň z nehnuteľností sa nepriznáva každý rok. Na rok 2011 je priznanie povinný podať ten, komu vznikla takáto povinnosť podľa zákona o miestnych daniach, ale aj ten, koho na to správca dane vyzve. DP k dani z nehnuteľností je povinná podať príslušnému správcovi dane do 31. januára 2011 tá FO alebo PO, ktorej vznikla daňová povinnosť podľa stavu k 1. januáru 2011 z dôvodu, že v priebehu roka 2010:

  • Stala sa vlastníkom pozemku, stavby, bytu alebo nebytového priestoru. Do okruhu vlastníkov nehnuteľností sa zaraďujú aj dedičia, ktorí nadobudnú do vlastníctva nehnuteľnosť na základe právoplatného osvedčenia o dedičstve po ukončení dedičského konania.
  • Stala sa správcom pozemku, stavby, bytu alebo nebytového priestoru vo vlastníctve štátu, vo vlastníctve obce alebo vo vlastníctve vyššieho územného celku.
  • Stala sa dlhodobým nájomcom pozemku (ak nájomný vzťah má trvať najmenej päť r
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály