Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z motorových vozidiel

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Daň z motorových vozidiel je súčasťou sústavy daní v Slovenskej republike, ktorú sú povinní odvádzať podnikatelia v rámci ich podnikateľskej činnosti v súvislosti s používaním motorových vozidiel. Daňová povinnosť k dani z motorových vozidiel vzniká daňovým subjektom v zmysle zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z motorových vozidiel“), ktorý je účinný od 1. 1. 2015. Predtým táto povinnosť vznikala v zmysle § 84 až 96 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Od januára 2015 teda už nejde o miestnu daň, ktorú ukladá vyšší územný celok. Výšku dane už neurčujú vyššie územné celky vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach, ročné sadzby dane sú stanovené priamo v prílohe č. 1 nového zákona. Jednotne sa v súčasnosti upravujú sadzby dane, oslobodenia, zvýšenia a zníženia sadzieb daní, ktoré sú platné v rámci celého Slovenska.

Pri aplikácii dane z motorových vozidiel je potrebné brať do úvahy aj metodické usmernenia vydané Finančným riaditeľstvom SR:

  • Metodický pokyn k § 9 ods. 3, 4, 5 a 7 zákona o dani z motorových vozidiel u daňovníka zrušeného bez likvidácie, u daňovníka zrušeného s likvidáciou, ak je na majetok daňovníka vyhlásený konkurz a ak daňovník zomrie.
  • Metodický pokyn k zániku daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 6 zákona o dani z motorových vozidiel.
  • Metodický pokyn k zániku daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 2 zákona o dani z motorových vozidiel pri ukončení alebo prerušení podnikania, vyradení alebo dočasnom vyradení motorového vozidla z evidencie a pri úmrtí daňovníka.
  • Metodický pokyn k § 5 a § 6 zákona o dani z motorových vozidiel, k určeniu základu dane a sadzby dane pri návesových jazdných súpravách.
  • Metodický pokyn k § 4 ods. 1 písm. b) zákona o dani z motorových vozidiel, k oslobodeniu od dane z motorových vozidiel používaných výhradne v poľnohospodárskej a v lesnej výrobe.
  • Informácia k daňovému posúdeniu povinností poskytovateľov dopravných služieb (UBER).

S účinnosťou od 1. 1. 2016 dochádza k novelizácii zákona o dani z motorových vozidiel, a to zákonom č. 253/2015 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. K zmene dochádza v oblasti správy daní, mení sa miestna príslušnosť a zavádza sa jednotné číslo účtu, na ktoré budú podnikatelia platiť daň z motorových vozidiel už v roku 2016.

Na základe ustanovenia § 2 písm. i) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je možné daň z motorových vozidiel uplatniť v plnej výške ako daňový výdavok, ide totiž o daň priamo a výlučne súvisiacu s výkonom podnikateľskej činnosti, a to bez ohľadu na to, v akej miere je vozidlo používané na podnikanie. Vozidlo podlieha dani z motorových vozidiel aj vtedy, aj keď je čo len raz použité na podnikanie. Daň z motorových vozidiel si ako daňový výdavok môže uplatniť osoba, ktorá je daňovníkom v zmysle zákona o dani z motorových vozidiel.

Predmet dane

Predmetom dane z motorových vozidiel je motorové vozidlo a prípojné vozidlo kategórie L, M, N a O, ktoré je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie alebo na inú samostatnú zárobkovú činnosť. V tejto súvislosti zákon odkazuje na § 2 Obchodného zákonníka, § 6 ods. 1 a 2 ZDP. Predmetom dane z motorových vozidiel nie je vozidlo používané na skúšobné jazdy, ktoré má pridelené zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno M, ako ani vozidlo určené na vykonávanie špeciálnych činností, ktoré nie je určené na prepravu a v dokladoch vozidla je označené ako špeciálne vozidlo (nie špeciálne nákladné vozidlo), napr. obytný automobil (SA), samohybný žeriav (SF), ostatné vozidlá na špeciálne účely (SG), najmä autorýpadlo, karoséria cisternová na polievanie, čerpadlo betónu, drvič kameňa, elektrocentrála, karoséria hasičská, karoséria hasičská s rebríkom, kompresor, karoséria laboratórna, karoséria montážna, pojazdná dielňa, pojazdná knižnica, pojazdná kuchyňa, pojazdná lanovka, pojazdná predajňa, karoséria policajná, karoséria rozhlasová, karoséria sýpacia, karoséria technicko-zásahová, karoséria televízna, vrtná súprava, karoséria vyprosťovacia, vysprávková súprava, karoséria záchranárska, zdvíhacia plošina.

Daňou z motorových vozidiel sa zdaňujú motorové a prípojné vozidlá kategórie:

  • L1e až L7e – motocykle, trojkolky, štvorkolky,
  • M1 – osobný automobil,
  • M2 a M3 – autobusy,
  • N1 až N3 – nákladné vozidlá,
  • O1 až O4 – prípojné vozidlá,

Daňou z motorových vozidiel sa nezdaňujú dopravné prostriedky kategórie:

  • T, C – kolesové a pásové traktory
  • R – prípojné vozidlo za traktor
  • S – ťahaný vymeniteľný stroj za T, C
  • P – pracovný stroj
  • LS – snežné skútre
  • V – ostatné vozidlá

♦ Príklad č. 1:

Z dôvodu opravy vozidla, ktorá trvala tri mesiace, došlo u podnikateľa k prerušeniu používania vozidla, ktoré je evidované v Slovenskej republike. Je povinný aj za toto obdobie platiť daň z motorových vozidiel, keďže sa v tomto období nepoužíva na podnikanie?

Pod pojmom „používane vozidla na podnikanie“ sa v zmysle § 2 ods. 1 Obchodného zákonníka rozumie sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. Podľa tohto ustanovenia jedným z významných pojmových znakov podnikania je sústavnosť, teda úmysel podnikateľa vykonávať túto činnosť opakovane, pričom kritérium sústavnosti spĺňa aj sezónna činnosť, prípadne činnosť, ktorú podnikateľ na určitý čas preruší, napr. z dôvodu práceneschopnosti, nedostatku pracovných príležitostí, voľných dní, a pod. Na základe uvedeného, aj keď počas prerušenia činnosti sú vozidlá nevyužité, je naplnený predmet dane z motorových vozidiel. Skutočnosť, že podnikateľ nepoužíva vozidlo každý deň, nespôsobí prerušenie samotnej podnikateľskej činnosti, z čoho vyplýva, že vozidlo je predmetom dane naďalej. Nakoľko nepoužívanie vozidla z dôvodu opravy nespôsobí prerušenie samotnej podnikateľskej činnosti, vozidlo evidované v Slovenskej republike je predmetom dane počas celého zdaňovacieho obdobia.

* * *

Od dane z motorových vozidiel je zo zákona oslobodené (zákon už nepoužíva pojem „môže byť oslobodené, resp. môže byť daň znížená“ na základe všeobecného záväzného nariadenia vyššieho územného celku) vozidlo:

  • diplomatických misií a konzulárnych úradov, ak je zaručená vzájomnosť,
  • používané ako vozidlo záchrannej zdravotnej služby,
  • používané ako vozidlo banskej záchrannej služby,
  • používané ako vozidlo horskej záchrannej služby,
  • používané ako vozidlo leteckej záchrannej služby,
  • používané ako vozidlo požiarnej ochrany,
  • používané ako vozidlo osobne pravidelnej dopravy v rozsahu výkonu prepravy podľa zmluvy o službách vo verejnom záujme,
  • používané ako vozidlo používané výhradne v poľnohospodárskej výrobe a v lesnej výrobe.

V novom zákone sa už neoslobodzujú vozidlá používané na podnikanie, ktoré spĺňajú limity úrovne EURO 3, EURO 4, EURO 5, EEV a EURO 6.

Vozidlo používané na výkon prepravy na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme je oslobodené od dane z motorových vozidiel. V prípade používania vozidla aj mimo tohto výkonu však už podlieha dani z motorových vozidiel. Pomerná časť dane za dni,

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály