Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2011

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Daň z motorových vozidiel je fakultatívna daň, ktorú zavádza vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením. Vyšší územný celok v nariadení určuje sadzby dane pre motorové vozidlo a prípojné vozidlo a určuje oslobodenie od dane, resp. zníženie dane na vozidlo.

Daň z motorových vozidiel je upravená v jedenástej časti zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“). Je to fakultatívna daň, ktorú zavádza vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením (VZN). Vyšší územný celok vo VZN určuje sadzby dane pre motorové vozidlo a prípojné vozidlo a určuje oslobodenie od dane, resp. zníženie dane na vozidlo.

Sadzbu dane pre úžitkové vozidlo určuje podľa celkovej hmotnosti vozidla a počtu náprav osobitne za motorové vozidlo a osobitne za prípojné vozidlo. Sadzbu dane pre osobné vozidlo určuje podľa zdvihového objemu motora v cm3.

Oslobodenie od dane ako aj jej zníženie môže vyšší územný celok určovať iba v rozsahu stanovenom v § 86 zákona o miestnych daniach. Ide o vozidlá záchrannej zdravotnej služby, banskej, horskej a leteckej záchrannej služby, vozidlo požiarnej ochrany, vozidlo pravidelnej autobusovej dopravy v rozsahu výkonu vo verejnom záujme, vozidlo používané výhradne v poľnohospodárskej výrobe a v lesnej výrobe a vozidlo používané na podnikanie, ktoré spĺňa limity úrovne EURO 3, EURO 4 alebo EURO 5.

Vozidlo, ktorého držiteľom je vyšší územný celok, do rozpočtu ktorého plynie daň z motorových vozidiel a taktiež vozidlá diplomatických misií a konzulárnych úradov, ak je zaručená vzájomnosť, sú oslobodené vždy (ide o zákonné oslobodenie), bez ohľadu na to, či uvedené oslobodenie je vo VZN uvedené alebo nie je.

Vzhľadom na uvedené kompetencie vyššieho územného celku, podkladom pre správne určenie dane v daňovom priznaní je samotný zákon o miestnych daniach ako aj VZN príslušného vyššieho územného celku (VZN sú zverejnené na webových stránkach príslušných územných celkov ako aj na webovej stránke Finančného riaditeľstva SR).

Predmet dane z motorových vozidiel

Predmetom dane z motorových vozidiel je motorové vozidlo a prípojné vozidlo (ďalej len „vozidlo“) kategórie M1 (osobný automobil), M2 a M3 (autobusy), N1 až N3 (nákladné vozidlá) a O1 až O4 (prípojné vozidlá).

Vozidlo je predmetom dane iba vtedy, ak sa používa na podnikanie na území Slovenskej republiky. Používaním vozidla na podnikanie sa chápe podnikanie podľa § 2 Obchodného zákonníka alebo dosahovanie príjmov z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) (ide o príjmy z podnikania a príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti, napr. súdnych znalcov, exekútorov, športovcov a pod.)

Predmetom dane z motorových vozidiel nie je vozidlo, ktoré sa používa na skúšobné jazdy alebo iné jazdy (ide o vozidlo s prideleným zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M). Predmetom nie je ani vozidlo, ktoré je v dokladoch vozidla označené ako špeciálne vozidlo (nie špeciálne nákladné vozidlo), ktoré je určené na vykonávanie špeciálnych činností a zároveň nie je určené na prepravu osôb, napr. pohrebné vozidlá a sanitné vozidlá, aj keď sú špeciálnymi vozidlami, sú predmetom dane z motorových vozidiel, nakoľko sú určené aj na prepravu.

Daňovník dane z motorových vozidiel

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je fyzická osoba (FO) alebo právnická osoba (PO), alebo ich organizačná zložka zapísaná do obchodného registra, ktorá používa vozidlo na podnikanie v SR.

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je v prvom rade vždy držiteľ zapísaný v dokladoch vozidla, ktorý používa vozidlo na podnikanie v SR. Daňovníkom dane môže byť aj užívateľ vozidla, a to vtedy, ak:

  • v dokladoch vozidla, ktoré je predmetom dane, je ako držiteľ zapísaná FO, ktorá zomrela alebo PO, ktorá bola zrušená alebo zanikla,
  • používa vozidlo na podnikanie, v dokladoch ktorého je ako držiteľ zapísaná osoba, ktorá nepoužíva vozidlo na podnikanie,
  • používa vozidlo na podnikanie, ktorého držiteľom je zahraničná osoba (osoba s trvalým pobytom alebo so sídlom v zahraničí), ide napr. o prenájom vozidla zo zahraničia na účely podnikania na území SR.

Daňovníkom dane je aj zamestnávateľ, ak vypláca cestovné náhrady zamestnancovi za použitie vozidla, ktorého držiteľom je zamestnanec, okrem zamestnávateľa, ktorým je vyšší územný celok, do rozpočtu ktorého plynie daň z motorových vozidiel.

Daňovníkom dane z motorových vozidiel je aj osoba s trvalým pobytom alebo sídlom v zahraničí, ktorej patrí stála prevádzkareň podľa § 16 ZDP (napr. stála prevádzkareň zahraničnej osoby, ktorá podniká na území SR na trvalom mieste) alebo iná organizačná zložka (zapísaná do obchodného registra) podľa § 21 Obchodného zákonníka (podnikanie zahraničnej osoby, ktorá má na území SR organizačnú zložku).

Vznik a zánik daňovej povinnosti dane z motorových vozidiel

Daňová povinnosť vzniká nasledujúcim dňom po dni použitia vozidla na podnikanie, pri použití vozidla na podnikanie 1. januára bežného zdaňovacieho obdobia, daňová povinnosť vzniká týmto dňom.

Príklad č. 1:
Daňovník začal používať vozidlo na podnikanie 1. 1. 2011 a 5. 5. 2011.

Daňová povinnosť pri prvom vozidle vznikla 1. 1. 2011. Pri druhom vozidle daňová povinnosť vznikla 6. 5. 2011, t. j. prvý deň nasledujúci po dni použitia vozidla na podnikanie.

***

Daňová povinnosť zaniká posledným dňom mesiaca, v ktorom sa vozidlo prestalo používať na podnikanie.

Príklad č. 2:
Daňovník prestal p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály