Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2010

Rubrika: Miestne dane

Daň z motorových vozidiel je fakultatívnou daňou, ktorú má v kompetencii zaviesť vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením. Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel je daňovník povinný podať miestne príslušnému správcovi dane do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia, za ktoré sa priznanie podáva.

Daň z motorových vozidiel upravuje zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“), v jeho jedenástej časti.

Daňové priznanie (ďalej len „DP“) k dani z motorových vozidiel je daňovník povinný podať miestne príslušnému správcovi dane do 31. januára po uplynutí zdaňovacieho obdobia, za ktoré sa DP podáva.

Daň z motorových vozidiel je fakultatívnou daňou, ktorú má v kompetencii zaviesť vyšší územný celok všeobecne záväzným nariadením (ďalej len „VZN“).

Vyšší územný celok vo VZN určuje aj podmienky oslobodenia od dane alebo jej zníženie, a to iba v rozsahu stanovenom v § 86 zákona o miestnych daniach. Ide o nasledovné vozidlá:

  • záchrannej zdravotnej služby, banskej záchrannej služby, horskej záchrannej služby, leteckej záchrannej služby, vozidlo požiarnej ochrany,
  • pravidelnej autobusovej dopravy v rozsahu výkonu vo verejnom záujme,
  • používané výhradne v poľnohospodárskej výrobe a v lesnej výrobe,
  • používané na podnikanie, ktoré spĺňa limity úrovne EURO 3, EURO 4 alebo EURO 5 (ide o vozidlá, ktoré napr. spĺňajú technické požiadavky na zníženie emisií zo zážihových motorov a vznetových motorov motorových vozidiel, na zníženie emisií znečisťujúcich látok zo vznetových motorov a zo zážihových motorov poháňaných zemným plynom alebo skvapalneným ropným plynom).

Zo zákona je však vždy oslobodené vozidlo, ktorého držiteľom je vyšší územný celok, do rozpočtu ktorého plynie daň z motorových vozidiel a taktiež vozidlo diplomatických misií a konzulárnych úradov, ak je zaručená vzájomnosť. V týchto prípadoch sa jedná o zákonné oslobodenie a pri uvedených vozidlách sa v DP uplatní oslobodenie od dane bez ohľadu na to, či oslobodenie od dane je uvedené vo VZN alebo nie je.

Oslobodenie alebo zníženie dane, zavedené vo VZN príslušného samosprávneho kraja, si daňovník uplatní v DP. Ak dôjde k súbehu znížení dane u toho istého vozidla, uplatní sa v DP znížená sadzba dane výhodnejšia pre daňovníka.

Vyššie územné celky vo VZN určujú aj sadzby dane pre všetky vozidlá, ktoré sú predmetom dane. Pre úžitkové vozidlá sadzby dane určujú podľa celkovej hmotnosti vozidla a počtu náprav osobitne pre motorové vozidlá a osobitne pre prípojné vozidlá. Pre osobné vozidlá sadzby dane určujú podľa zdvihového objemu motora v cm3.

Podávanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel za zdaňovacie obdobie roku 2010

Za zdaňovacie obdobie roku 2010 je daňovník povinný podať DP miestne príslušnému správcovi dane do 31. januára 2011.

DP k dani z motorových vozidiel sa účinne podáva na tlačive, ktorého vzor je ustanovený opatrením MF SR č. MF/019260/2008-72. Uvedené tlačivo je možno získať na daňových úradoch, ako aj na webovej stránke Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk).

Podávanie daňového priznania právnym nástupcom v prípade daňovníka, ktorý bol zrušený bez likvidácie

Podávanie DP, ktoré podáva právny nástupca za daňovníka zrušeného bez likvidácie, zákon o miestnych daniach osobitne neupravuje. Preto tento právny nástupca pri podávaní DP postupuje v súlade s Obchodným zákonníkom a zákonom č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. (ďalej len „zákon o správe daní“).

Podľa Obchodného zákonníka pri zániku obchodnej spoločnosti bez likvidácie dochádza k univerzálnej sukcesii do práv a povinností zanikajúcej spoločnosti. Preto, ak právny nástupca používa na podnikanie vozidlo, ktoré patrilo obchodnej spoločnosti zaniknutej bez likvidácie, ide o nepretržité používanie predmetu podnikania (nedochádza k vzniku ani zániku daňovej povinnosti a teda nevzniká ani oznamovacia povinnosť v zmysle zákona o miestnych daniach) a právny nástupca sa stáva daňovníkom dane z motorových vozidiel. Povinnosti právneho nástupcu v uvedenom prípade sú nasledovné:

  • právny nástupca podá DP (jedno) za celé zdaňovacie obdobie v lehote na podanie DP,
  • v DP vypočíta daň za všetky vozidlá, ktoré používal na svoje podnikanie, vrátane vozidiel, ktoré používala na podnikanie právnická osoba zrušená bez likvidácie,
  • právny nástupca na riadkoch, kde sa uvádzajú údaje o daňovníkovi (v I. oddiele. DP) uvedie svoje údaje.

Podávanie daňového priznania právnym nástupcom v prípade úmrtia daňovníka – fyzickej osoby

Aj pri úmrtí daňovníka dochádza k univerzálnej sukcesii, čo znamená prechod všetkých práv a povinností zosnulej osoby – poručiteľa na právneho nástupcu – dediča, a to okamihom jej smrti (ani v tomto prípade nedochádza k vzniku daňovej povinnosti, preto nevzniká ani oznamovacia povinnosť v zmysle zákona o miestnych daniach).

Povinnosti právneho nástupcu

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály