Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z motorových vozidiel v kocke

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Daň z motorových vozidiel je jednou z tých daní, ktorú za predchádzajúci rok „uzatvára“ daňovník. Lehota na jej „uzatvorenie“ je hneď v mesiaci január (po uplynutí predchádzajúceho roka). Aj ročné zdaňovacie obdobie 2022 „uzatvorí“ daňovník do konca mesiaca január 2023 v súlade s ustanoveniami zákona č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z motorových vozidiel“).

"Uzatvorenie roka" súvisí s podaním daňového priznania, zaplatením dane, výpočtom predpokladanej dane na účely platenia preddavkov na daň, výpočtom preddavkov na daň. Pre lepšie splnenie povinností súvisiacich s vysporiadaním tejto dane je vhodné pripomenutie si jednotlivých ustanovení zákona o dani z motorových vozidiel.
Predmet dane - vozidlo, ktoré sa používa na podnikanie
Vozidlo,
o ktorom sa uvažuje ako o predmete dane, musí spĺňať podmienky nastavené zákonom o dani z motorových vozidiel; t.j. ide o vozidlo, ktoré
patrí do niektorej
z kategórii vozidiel uvedených v cit. zákone
(kategória L, M, N a O), je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie alebo na inú samostatnú zárobkovú činnosť (ďalej len "podnikanie").

Poznámka: Použitie vozidla na podnikanie sa jednak opiera o činnosť (podnikanie) zadefinovanú v § 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník") a tiež dosahovanie príjmov podľa § 6 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") alebo o dosahovanie príjmov zo samostatne zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 2 ZDP.

Pod
používaním vozidla na podnikanie sa rozumie nielen
:
-
jeho
skutočné
používanie (fyzické) vozidla na ceste,
-
ale tiež aj
účtovanie
o ňom (jeho zaradenie do užívania) podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve"),
-
alebo tiež jeho
evidovanie v daňovej evidencii
(uplatňovanie preukázateľných výdavkov) podľa § 6 ods. 11 ZDP,
-
alebo
uplatňovanie výdavkov spojených s jeho používaním,
-
alebo tiež aj jeho
používanie na podnikanie daňovníkom
[užívateľom alebo zamestnávateľom - daňovníkom podľa § 3 písm. c) až e) zákona o dani z motorových vozidiel].
Na základe uvedeného, nie je dôležité len skutočné použitie vozidla (fyzické), ale tomuto skutočnému použitiu vozidla môže predchádzať hociktoré iné z vymenovaných spresnení pojmu používanie vozidla na podnikanie, vôbec nie v poradí v akom je vymenované.
Ide teda o to, ktorý z dôvodov nastane skôr, aby sa vozidlo mohlo považovať za predmet dane.
Príklad č. 1:
Kedy sa vozidlo, ktoré je v procese obstarania (ešte nie je zaradené do užívania podľa zákona o účtovníctve, nakoľko ešte nie je ani evidované v evidencii vozidiel SR), považuje za predmet dane?
Predmetom dane z motorových vozidiel je vozidlo, ktoré prináleží do zákonom vymedzenej kategórie vozidiel (L, M, N a O), je používané na podnikanie a súčasne je evidované v Slovenskej republike. Všetky uvedené skutočnosti musia byť splnené súčasne. Ak je vozidlo v procese obstarania, t.j. nie je ešte evidované v evidencii vozidiel v SR a nie je ešte ani zaradené do užívania (podľa zákona o účtovníctve), nie sú splnené všetky podmienky predmetu dane, a preto sa vozidlo v procese obstarania ešte nestáva predmetom dane.
* * *
Negatívne vymedzenie predmetu dane - vozidlo, ktoré má pridelené zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno M, H alebo S a špeciálne vozidlo
Predmetom dane nie je
vozidlo, ktoré má pridelené zvláštne evidenčné číslo obsahujúce písmeno M
(prideľuje sa novovyrobenému, novokúpenému vozidlu, ktoré nebolo ešte evidované v evidencii vozidiel a rovnako tak aj vozidlu používanému na skúšobné jazdy)
,písmeno H
(prideľuje sa historickému vozidlu, ktoré má preukaz historického vozidla vydaný príslušným národným orgánom Medzinárodnej organizácie historických vozidiel FIVA, bolo vyrobené pred viac ako 30 rokmi, daný konkrétny typ vozidla sa už nevyrába, je historicky zachované, udržiavané v pôvodnom stave a neprešlo žiadnou podstatnou zmenou technických vlastností jeho hlavných súčastí a nie je určené na každodenné používanie)
alebo písmeno S
(prideľuje sa športovému vozidlu, ktoré má preukaz športového vozidla vydaný príslušným národným orgánom Medzinárodnej organizácie automobilov FIA alebo národným orgánom Medzinárodnej organizácie motocyklov FIM a nie je určené na každodenné používanie).
Predmetom dane nie je
špeciálne vozidlo, ktoré je určené na vykonávanie špeciálnych činností, nie je určené na prepravu a v dokladoch vozidla je označené ako špeciálne vozidlo.
V prípade týchto vozidiel, na základe splnenia kritérií uvedených v negatívnom vymedzení predmetu dane, pre to ktoré vozidlo, sa vozidlo predmetom dane nestáva. Ak vozidlo spĺňa podmienky
negatívneho vymedzenia predmetu dane, nie je predmetom dane a neuvádza sa ani v daňovom priznaní.
Príklad č. 2:
Je predmetom dane pohrebné vozidlo?
Pohrebné vozidlo je podľa vyhlášky č. 133/2018 Z.z. Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o dokladoch vozidla - Prílohy č. 1 bodu 16 písm. d) definované ako motorové vozidlo kategórie M určené na prepravu zosnulých osôb, ktoré je na tento účel primerane vybavené. Tým, že toto vozidlo je určené na prepravu, aj keď patrí medzi vozidlá špeciálne, jednu podmienku negatívneho vymedzenia nespĺňa a tou je, že nemá slúžiť na prepravu. Presné vymedzenie negatívneho predmetu dane totiž upravuje podmienky, za ktorých sa vozidlá nestávajú predmetom dane (musí ísť o motorové vozidlo svojou konštrukciou a vybavením určené na vykonávanie špeciálnej funkcie, na ktorú je potrebná špeciálna úprava karosérie alebo špeciálne vybavenie; nie je určené na prepravnú činnosť). Vzhľadom na uvedené, vozidlo bude podliehať zdaneniu.
* * *
Naopak
do daňového priznania sa uvádzajú vozidlá oslobodené od dane, teda tie vozidlá, ktoré slúžia zákonom vymedzenému účelu
(t.j. ochrane ľudského zdravia a majetku, zabezpečenia dopravnej obslužnosti územia pravidelnou osobnou dopravou alebo používaním výhradne v poľnohospodárskej alebo lesnej výrobe) podľa zákona o dani z motorových vozidiel. Výnimku predstavuje iba
oslobodenie od dane na vozidlá diplomatických misií a konzulárnych úradov, ak je zaručená vzájomnosť
a toto sa
neuvádza do daňového priznania.
Vozidlá slúžiace vymedzenému účelu podľa zákona o dani z motorových vozidiel sú vozidlá:
-
ktoré slúžia na poskytovanie záchrany ľudského života a majetku
(ide o vozidlá záchrannej zdravotnej služby, banskej záchrannej služby, horskej záchrannej služby, leteckej záchrannej služby a požiarnej ochrany),
-
ktorými sa poskytuje osobná pravidelná doprava
na základe zmluvy o službách vo verejnom záujme
-
ktoré sa používajú výhradne v poľnohospodárskej výrobe a v lesnej výrobe
.
Za všetky tieto vymenované vozidlá je
povinnosť daňové priznanie podať
a vyznačiť túto skutočnosť, t.j., že ide o zákonné oslobodenie od dane a v prípade, že vozidlo spĺňalo podmienky oslobodenia od dane počas celého zdaňovacieho obdobia, tak v daňovom priznaní vyznačiť aj túto skutočnosť. Ak vozidlo nebolo oslobodené od dane počas celého zdaňovacieho obdobia, táto skutočnosť sa v podávanom daňovom priznaní nevyznačí.
Príklad č. 3:
Právnická osoba zabezpečuje autobusmi dopravu svojich zamestnancov na pracovisko. Za týmto účelom si obstarala vlastné autobusy do spoločnosti, v dokladoch ktorých je uvedená ako držiteľ. Sú tieto autobusy považované za oslobodené od dane?
V prípade použitia vlastných autobusov zakúpených touto právnickou osobou na účely zabezpečovania dopravy vlastných zamestnancov na pracovisko, sa na tieto autobusy nenahliada ako na vozidlá oslobodené od dane, nakoľko nimi nie je zabezpečovaná osobná pravidelná doprava vo verejnom záujme. Z toho dôvodu je daňovník (právnická osoba) povinný za použitie týchto vozidiel zaplatiť daň z motorových vozidiel.
* * *
Určenie ročnej sadzby dane
Pre správne určenie ročnej sadzby dane je dôležité poznať základ dane (§ 5) konkrétneho vozidla, ktoré je na tento účel zaradené v niektorej z troch "skupín vozidiel".
Prvá skupina - elektromobil
(§ 5 ods. 1)
- vozidlo kategórie L, M a N, ktorého jediným zdrojom energie je elektrina -
základom dane takéhoto vozidla je výkon motora v kW. (Bez ohľadu na výkon motora je pre vozidlo elektromobil ustanovená nulová ročná sadzba dane, uvedená ako prvá v
Upozornenie: Napriek tomu, že vozidlu elektromobil je bez ohľadu výkonu motora v kW priradená vždy ročná sadzba dane "0",
povinnosťou daňovníka je podať za takéto vozidlo daňové priznanie
.
Druhá skupina" - osobné vozidlo
(§ 5 ods. 2) -
(pojem osobné vozidlo na účely dane z motorových vozidiel zahŕňa vozidlo kategórie L a M1),
ktorého
základom dane je zdvihový objem valcov motora v cm3.
V prípade osobného vozidla ide o motorové vozidlá s menej ako štyrmi kolesami, štvorkolky a vozidlá motorové s najmenej štyrmi kolesami projektované a konštruované na prepravu cestujúcich s najviac ôsmimi sedadlami, okrem sedadla pre vodiča.
Tretia skupina - úžitkové vozidlo a autobus
(§ 5 ods. 3) -
(pojem úžitkové vozidlo zavedený na účely dane z motorových vozidiel zahŕňa vozidlá kategórie N1 až N3 a O1 až O4 a autobus kategórie M2 a M3),
ktorých
základ dane je stanovený v záv
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály