Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Daň z bytov v príkladoch

Rubrika: Miestne dane

Po príkladoch týkajúcich sa dane z pozemkov a dane zo stavieb v tomto čísle prinášame niekoľko aktuálnych príkladov z oblasti dane z bytov, ktoré vyplynuli z aplikácie zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

 

Po príkladoch týkajúcich sa dane z pozemkov a dane zo stavieb v tomto čísle prinášame niekoľko aktuálnych príkladov z oblasti dane z bytov, ktoré vyplynuli z aplikácie zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Príklad č. 1:

V zmysle zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov“) som uzatvorila zmluvu o prevode bytu do vlastníctva. Súčasťou zmluvy bola aj garáž, ktorá sa nachádza v bytovom dome na prízemí. Je garáž predmetom dane z bytov?

Predmetom dane z bytov v bytovom dome podľa § 14 zákona o miestnych daniach, v ktorom aspoň jeden byt alebo nebytový priestor nadobudli do vlastníctva fyzické alebo právnické osoby, sú byty a nebytové priestory. Podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je možné nadobudnúť do vlastníctva byty alebo nebytové prietory. Preto ste v zmysle zákona mohli nadobudnúť do vlastníctva nebytový priestor, a nie garáž. V prípade, že na liste vlastníctva je zapísaná garáž ako nebytový priestor, správca dane vám vyrubí daň z bytov.

Príklad č. 2:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály