Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ďalšie zmeny v jednoduchom účtovníctve v roku 2009

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Hlavným dôvodom, ktorý viedol k vypracovaniu ďalšej novely opatrenia č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), a ktorá má dopad na postupy účtovania v jednoduchom účtovníctve podnikateľov roku 2009, je zavedenie legislatívnych nástrojov v oblasti priamych daní a účtovníctva v snahe zlepšiť podnikateľské prostredie vzhľadom na prebiehajúcu celosvetovú finančnú krízu.

Hlavným dôvodom, ktorý viedol k vypracovaniu ďalšej novely opatrenia č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“), a ktorá má dopad na postupy účtovania v jednoduchom účtovníctve podnikateľov roku 2009, je zavedenie legislatívnych nástrojov v oblasti priamych daní a účtovníctva v snahe zlepšiť podnikateľské prostredie vzhľadom na prebiehajúcu celosvetovú finančnú krízu.

Novela vyšla pod č. MF/10154/2009-74 vo Finančnom spravodajcovi č. 5/2009 a priniesla viacero zmien.


Daňová evidencia


Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) bol doplnený novelou č. 61/2009 Z. z., ktorou sa v § 1 ods. 1 písm. a) treťom bode ustanovuje, že účtovnými jednotkami nie sú také fyzické osoby, ktoré síce preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia dane z príjmov, ale podľa § 6 ods. 14 a 15 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v znení novely č. 60/2009 Z. z., za podmienok určených touto novelou, vedú daňovú evidenciu.

Daňovú evidenciu v zmysle prijatej novely môže viesť fyzická osoba, ak:
  • podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť vykonáva samostatne bez zamestnanca,
  • v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období jej príjmy nepresiahli sumu 170 000 €,
  • uplatňuje preukázateľné daňové výdavky.

Daňová evidencia sa vedie počas celého zdaňovaciaho obdobia. Ak fyzická osoba v priebehu zdaňovacieho obdobia nedodrží podmienky určené pre vedenie daňovej evidencie, v bezprostredne nasledujúcom období musí viesť buď účtovníctvo alebo evidenciu určenú pri uplatňovaní výdavkov v paušálnej výške (§ 6 ods. 10 ZDP).

Vedenie daňovej evidencie spočíva vo vedení evidencie:
  • príjmov a daňových výdavkov v časovom slede,
  • prijatých a vydaných dokladov,ktoré majú náležitosti podľa § 10 ods. 1 zákona o účtovníctve, t. j. náležitosti účtovných dokladov,
  • hmotného a nehmotného majetku, ktorý sa využíva na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály