Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Colné sklady v daňových a účtovných súvislostiach

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92 z 12. 10. 1992, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Európskeho spoločenstva, v rámci Čl. 99 ustanovuje, že colným skladom môže byť buď verejný sklad alebo súkromný sklad.

 

Nariadenie Rady (EHS) č. 2913/92 z 12. 10. 1992, ktorým sa ustanovuje Colný kódex Európskeho spoločenstva (ďalej iba „Colný kódex“), v rámci Čl. 99 ustanovuje, že colným skladom môže byť buď verejný sklad alebo súkromný sklad.

Verejným skladom sa rozumie colný sklad, ktorý môže na uskladňovanie tovaru použiť akákoľvek osoba. Súkromným skladom sa rozumie colný sklad vyhradený na uskladňovanie tovaru skladovateľom. Skladovateľom je pritom osoba, ktorej bolo udelené povolenie na prevádzkovanie colného skladu a ukladateľom je osoba viazaná colným vyhlásením, na základe ktorého bol tovar prepustený do režimu colné uskladňovanie, alebo osoba, na ktorú boli prevedené práva alebo povinnosti tejto osoby.

Prevádzkovanie colného skladu podlieha v zmysle Čl. 100 Colného kódexu vydaniu povolenia colnými orgánmi, pokiaľ tieto orgány sami neprevádzkujú colný sklad. Akákoľvek osoba, ktorá má v úmysle prevádzkovať colný sklad, musí podať písomnú žiadosť obsahujúcu údaje požadované na vydanie povolenia a hlavne je povinná preukázať, že zriadenie colného skladu je hospodársky odôvodnené. Povolením sa stanovia podmienky prevádzkovania colného skladu. Povolenie prevádzkovať colný sklad môže byť vydané iba osobe pôsobiacej v EÚ.

Zrušenie colných skladov

Od 1. mája 2004 sa vstupom Slovenska do Európskej únie zrušili pravidelné colné kontroly pohybu tovaru na vnútorných hraniciach EÚ. Vykonávanie colných kontrol ostalo iba na hraniciach so štátmi, ktoré nie sú členmi EÚ a na medzinárodných letiskách pri letoch smerujúcich mimo územia EÚ. Výmena tovaru medzi členskými štátmi EÚ v rámci vnútroúniového obchodu nepodlieha colnej kontrole a firmy neplatia clo.

Aj napriek tomu, že zrušením colných bariér sa zrušili aj formuláre a colné hlásenia, štatistika o vzájomnom obchode medzi SR a členskými krajinami sa zachovala. Slovenská republika ako nový členský štát EÚ sa zapojila do systému štatistického zisťovania INTRASTAT, ktorý zaviedla EÚ. Gesciu nad týmto systémom má Štatistický úrad SR. Colná správa zabezpečuje zber, získavanie a prvotné spracovanie údajov. Vstup ďalších krajín do EÚ bude mať dosah na presun logistiky, skladových centier a obchodné operácie v prístupových krajinách. Firmy si budú môcť pre vyclenie tovaru vybrať colný sklad na Slovensku alebo v ktoromkoľvek členskom štáte. Aj preto sa na Slovensku colné sklady nezrušili. Podliehajú trhovému princípu ponuky a dopytu,  ak sa nebudú využívať, tak zaniknú, ak bude o ich využívanie záujem, ostanú.

Prechodné colné opatrenia na zahraničný tovar dovezený na colné územie SR do 30. 4. 2004 vrátane a na vyvážaný tovar sú predmetom nariadenia generálneho riaditeľa Colného riaditeľstva SR č. 60/2004. Umiestnenie tovaru európskeho spoločenstva v colnom sklade je zasa predmetom nariadenia generálneho riaditeľa Colného riaditeľstva SR č. 216/2004.

Čo sa týka umiestňovania tovaru Spoločenstva v colnom sklade platí, že podľa Čl. 98 ods. 1 písm. b) Colného kódexu môže byť prepustený do colného režimu colné uskladňovanie taký tovar Spoločenstva, pri ktorom predpisy Spoločenstva upravujú osobitné postupy a opatrenia, v dôsledku ktorých je umiestnenie do colného skladu obvykle spojené s rovnakými výhodami, ako v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály