Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Čo s nevyčerpanou dovolenkou zamestnanca?

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Všeobecným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov. Ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, zamestnávateľ rozhodne o pláne dovoleniek sám. Súčasná právna úprava umožňuje určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky, aj keď dosiaľ nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru.

Zákonník práce ustanovuje zamestnávateľom povinnosť vypracovať s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov plán dovoleniek, podľa ktorého by mali určovať čerpanie dovolenky zamestnancom. Ak zástupcovia zamestnancov u zamestnávateľa nepôsobia, zamestnávateľ vypracuje plán dovoleniek na základe jednostranného rozhodnutia – s prihliadnutím na oprávnené záujmy zamestnancov. Odchýlky od plánu dovoleniek sú prípustné, a to predovšetkým v tých prípadoch, ak zamestnávateľ určí čerpanie dovolenky na základe žiadosti zamestnanca.

Užitočná rada: Podľa odporúčaní Národného inšpektorátu práce (ďalej len „NIP“) treba zamestnanca oboznámiť s vypracovaným plánom dovoleniek a pri jeho vyhotovení by mal zamestnávateľ postupovať tak, aby si zamestnanec mohol vyčer­pať dovolenku spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka.

Čerpanie dovolenky

V súvislosti s čerpaním dovolenky je potrebné uviesť, že čerpanie dovolenky určuje výlučne zamestnávateľ. Z uvedeného vyplýva, že práve do právomoci zamestnávateľa spadá, kedy určí zamestnancovi čerpanie celej výmery dovolenky. Pri určení čerpania je však zamestnávateľ povinný zohľadniť oprávnené záujmy zamestnanca a rešpektovať plán dovoleniek vytvorený so súhlasom zástupcov zamestnancov. Pri čerpaní dovolenky je potrebné dodržiavať základné pravidlá, podľa ktorých je zamestnávateľ povinný:

  • čerpanie dovolenky oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred − obdobie môže byť výnimočne skrátené, ale len so súhlasom zamestnanca,
  • určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky v dĺžke aspoň štyroch týždňov v príslušnom kalendárnom roku, ak má na ňu zamestnanec nárok a čerpaniu nebránia prekážky na strane zamestnanca,
  • poskytnúť zamestnancovi dovolenku na príslušný kalendárny rok tak, aby skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka; ide predovšetkým o prípady, ak si zamestnanec nemôže vyčerpať dovolenku v kalendárnom roku preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie alebo pre prekážky v práci na strane zamestnanca; v takomto prípade ide o tzv. „prenášanie dovolenky“.

Koľko dní dovolenky z aktuálneho roka si teda môže zamestnanec preniesť do nasledujúceho roka? V zásade si je možné preniesť z minulého roka do nasledujúceho roka celú nevyčerpanú výmeru dovolenky. Treba však vziať na zreteľ, že podľa súčasnej právnej úpravy je zamestnávateľ povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok a ak k určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Z uvedeného vyplýva, že v praxi by teda štandardne nemalo dochádzať k situáciám, že by si zamestnanec prenášal (bezdôvodne) celoročnú výmeru dovolenky do nasledujúceho roka.

Od 1. 1. 2013 bola zavedená výnimka pri určení čerpania dovolenky. Ak zamestnávateľ neurčí zamestnancovi čerpanie dovolenky na príslušný kalendárny rok najneskôr do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka tak, aby zamestnanec vyčerpal dovolenku do konca tohto kalendárneho roka, čerpanie dovolenky si môže určiť zamestnanec. Ak by zamestnanec toto právo využil, čerpanie dovolenky je povinný oznámiť zamestnávateľovi písomne, najmenej 30 dní vopred; uvedená lehota môže byť so súhlasom zamestnávateľa skrátená. Z uvedeného vyplýva, že ak nie je napríklad do konca 30. 6. 2015 určené čerpanie dovolenky za kalendárny rok 2014 tak, že čerpanie dovolenky je naplánované (určené v pláne dovoleniek) do konca kalendárneho roka 2015, od 1. 7. 2015 získal zamestnanec právo sám si určiť, kedy bude čerpať dovolenku. Právo a zodpovednosť za čerpanie dovolenky sa týmto neprenáša zo zamestnávateľa na zamestnanca, zamestnávateľ je len viazaný určením termínu čerpania dovolenky zamestnancom.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnanec Tomáš má z roku 2014 nevyčerpanú dovolenku v roz­sahu 10 dní. Do 30. 6. 2015 mu zamestnávateľ neurčil (nenaplánoval) jej dočerpanie do konca roka 2015. Má právo zamestnávateľ naďalej určiť, kedy bude zamestnanec čerpať minuloročnú dovolenku?

V súlade s § 113 ods. 2 Zákonníka práce, ak má zamestnanec dovolenku z predchádzajúceho roka, zamestnávateľ je povinný určiť jej čerpanie tak, aby skončila najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka (t. j. dovolenku za rok 2014 poskytnúť najneskôr do konca roka 2015). V prípade, že zamestnávateľ neurčil zamestnancovi čerpanie minuloročnej dovolenky za rok 2014 najneskôr do 30. 6. 2015 tak, aby zamestnanec vyčerpal túto dovolenku do konca roka 2015, sám zamestnanec si môže určiť, kedy pôjde na dovolenku, ale len v rozsahu nároku za rok 2014. Čerpanie minuloročnej dovolenky je zamestnanec povinný písomne oznámiť zamestnávateľovi najmenej 30 dní vopred.

* * *

Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec:

  • uznaný za dočasne prácene­schopného pre chorobu alebo úraz alebo
  • na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke.

Počas ošetrovania chorého člena rodiny môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

♦ Príklad č. 2:

Podľa plánu dovoleniek zamestnanec Pete

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály