Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Cloud computing a ochrana osobných údajov v ňom

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Cloud computing možno definovať ako poskytovanie služieb alebo aplikácií nainštalovaných na serveroch v prostredí siete internet s tým, že používatelia k nim môžu pristupovať napríklad prostredníctvom webového prehliadača alebo klienta danej aplikácie a môžu ho používať z akéhokoľvek miesta. Klienti teda majú k dispozícii služby na požiadanie bez veľkých kapitálových investícií a majú prístup ku svojim údajom kdekoľvek, kde je internetové pripojenie.

Množstvo ľudí dnes služby cloudu využíva, a to bez toho, aby si to nejako uvedomovalo. Typickým príkladom cloudovej služby sú napr. e-mailové služby ako Gmail, Office365 alebo Yahoo.

Cloud computing vo veľkej miere využívajú aj podnikatelia. Prináša im značné ekonomické výhody, napr. malým a stredným podnikom, ktoré môžu s vynaložením malých nákladov nadobúdať špičkové technológie, ktoré by si inak nemohli finančne dovoliť.

V praxi rozoznávame tieto základné modely služieb cloud computingu:

  • Software as a Service (SaaS) – Softvér ako služba, príkladmi na tento druh cloudu sú napr. Hotmail.com, ICQ,
  • Platform as a Service (PaaS) – Platforma ako služba (rozumie sa ním aplikačné alebo vývojové prostredie, pre ktoré je možné vyvíjať vlastné aplikácie) – príkladom na PaaS je napr. Windows Azure, Google Code,
  • Infrastructure as a Service (­IaaS) – Infraštruktúra ako služba (niečo ako prenájom serverov, dátových úložísk a pod.) – príkladom na tento druh cloudu je napr. webhosting, poskytovanie virtuálnych serverov alebo časti fyzickej infraštruktúry.

V rámci využívania služieb cloud computingu dochádza k spracúvaniu množstva dát, údajov, často vrátane spracúvania osobných údajov. Poskytnutím osobných údajov do systémov spravovaných poskytovateľom cloudových služieb vzniká možnosť, že zákazníci cloudových služieb už viac nemajú výlučnú kontrolu nad týmito údajmi a nemôžu uplatniť technické a organizačné opatrenia potrebné na zabezpečenie nielen dostupnosti, ale aj zachovávania dôvernosti osobných údajov.

Prevažná časť osobných údajov môže byť spracúvaná v cloude, avšak za predpokladu, že budú dodržané podmienky stanovené zákonom č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o ochrane osobných údajov“), najmä povinnosť mať písomnú zmluvu s poskytovateľom cloudových služieb.

Tento článok pojednáva bližšie o povinnostiach zákazníka cloudových služieb mať písomnú zmluvu podľa § 8 zákona o ochrane osobných údajov.

Osobné údaje

Zákon o ochrane osobných údajov definuje osobné údaje ako „údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora alebo na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu.“

Zákon o ochrane osobných údajov neobsahuje výpočet údajov, ktoré možno považovať za osobné údaje. Vždy to totiž závisí od konkrétnej situácie.

Napr., ak podnikateľ prevádzkuje e-shop, tak údaje o jeho klientoch (fyzických osobách), ktorí v tomto e-shope nakupujú, sú spravidla osobnými údajmi. Najčastejšie v rámci e-shopov dochádza k spracúvaniu týchto osobných údajov:

  • meno, priezvisko nakupujúceho,
  • adresa jeho pobytu,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály