Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Činnosti vykonané po zostavení účtovnej závierky

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Zostavením účtovnej závierky sa práca účtovníkov nekončí. Účtovné jednotky musia do registra účtovných závierok, okrem účtovnej závierky, uložiť aj ďalšie dokumenty, ako oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky, ak do registra uložili neschválenú účtovnú závierku, správu audítora a výročnú správu, ak majú povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom.

Zverejňovanie údajov z účtovnej závierky

Prvoradou povinnosťou účtovných jednotiek je uložiť zostavenú účtovnú závierku do registra účtovných závierok. Účtovná závierka sa ukladá v registri účtovných závierok v lehote na podanie daňového priznania. Ak si účtovná jednotka predĺži lehotu na podanie daňového priznania, predĺži sa tým aj termín na uloženie účtovnej závierky do registra účtovných závierok,napr., ak si účtovná jednotka predĺži termín na podanie daňového priznania až do 30. 6. 2018, do tohto termínu si predĺži aj lehotu na uloženie účtovných závierok do registra účtovných závierok.

Register účtovných závierok a dokumenty ukladané do registra

Register účtovných závierok je zriadený zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) (§ 23 až § 23d). Register je informačným systémom verejnej správy, správcom ktorého je Ministerstvo financií SR. Prevádzkovateľom registra je rozpočtová organizácia ministerstva DataCentrum.

Do registra sa ukladajú:

  • účtovné závierky (riadne, mimoriadne, konsolidované),
  • súhrnné účtovné závierky verejnej správy,
  • výkazy vybraných údajov z účtovných závierok podľa § 17a a § 22 (účtovné závierky zostavené podľa medzinárodných účtovných štandardov finančného výkazníctva IRFS / AIS),
  • výročné správy (individuálne, konsolidované),
  • správy audítorov,
  • ročné finančné správy podľa osobitných predpisov (§ 34 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p., t. j. emitent zostavuje a zverejňuje ročnú finančnú správu v termíne do štyroch mesiacov po uplynutí účtovného obdobia),
  • oznámenie o schválení účtovnej závierky.

Do registra môže účtovná jednotka uložiť aj účtovnú závierku, ktorú zostavila z vlastného podnetu. Účtovná jednotka môže do registra účtovných závierok uložiť len riadnu, mimoriadnu a konsolidovanú účtovnú závierku zostavenú z vlastného podnetu (nie akúkoľvek účtovnú závierku v akejkoľvek štruktúre, zostavenú z vlastného podnetu).

Priebežné účtovné závierky sa do registra účtovných závierok neukladajú. Priebežné účtovné závierky sa vyhotovujú pre potreby zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (likvidácia, konkurz), ostávajú u správcu dane.

Oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky

Ak účtovná jednotka v termíne na podanie daňového priznania uložila neschválenú účtovnú závierku (za rok 2017 do 3. 4. 2018 vrátane tohto dňa), potom do registra účtovných závierok musí uložiť oznámenie o dátume schválenia účtovnej zvierky. Oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky sa podľa § 23a ods. 4 zákona o účtovníctve ukladá do registra dodatočne, najneskôr do 15 pracovných dní (nie kalendárnych) od jej schválenia.

Krajný termín na uloženie oznámenia

Zákon o účtovníctve v § 23a ods. 7 ustanovuje, že oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky musí účtovná jednotka uložiť do registra účtovných závierok najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje. Teda ustanovuje krajný termín, do ktorého musí účtovná jednotka schváliť účtovnú závierku a doručiť ju aj do registra účtovných závierok.

Poznámka: Zákonom č. 275/2017 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., s účinnosťou od 1. 1. 2018 lehota na podanie (uloženie) oznámenia o dátume schválenia účtovnej závierky sa z 5 dní predĺžila na 15 dní. Predĺžená lehota sa vzťahuje na uloženie oznámenia o schválení účtovnej závierky, ktorá je zostavená k 31. 12. 2017 a neskôr.

Vzor oznámenia stanovilo Ministerstvo financií SR, jeho vydanie bolo vyhlásené v Zbierke zákonov. Oznámenie je zverejnené na stránkach MF SR www.finance.gov.sk; v časti Dane, clá a účtovníctvo / Účtovníctvo a audit / Legislatíva SR / Účtovníctvo pre podnikateľov / Vzory tlačív.

♦ Príklad č. 1:

Účtovná jednotka účtovnú závierku zostavenú k 31. 12. 2017 schválila v auguste 2018. Do akej lehoty je účtovná jednotka povinná oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky doručiť do registra účtovných závierok?

Podľa § 23a ods. 4 zákona o účtovníctve, oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky sa ukladá do registra účtovných závierok do 15 pracovných dní od jej schválenia. Napr. ak účtovná jednotka schváli účtovnú závierku dňa 15. 8. 2018, musí ju do registra doručiť do 6. 9. 2018 vrátane tohto dňa.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Je stanovený krajný termín pre odoslanie oznámenia o dátume schválenia účtovnej závierky?

Áno, zákonom č. 130/2015 Z. z., ktorým sa novelizoval zákon o úč­tovníctve, sa od 1. 1. 2016 do § 23a ustanovil nový odsek 7, podľa ktorého oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky musí účtovná jednotka uložiť v registri účtovných závierok najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje, teda za rok 2017 do konca roka 2018. To znamená, že účtovná jednotka musí do tohto dátumu schváliť účtovnú závierku a zároveň aj doručiť oznámenie o dátume schválenia do registra účtovných závierok.

* * *

♦ Príklad č. 3:

Do registra účtovných závierok sme uložili účtovnú závierku, ktorá bola zostavená aj schválená. Má sa do registra uložiť aj oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky?

Ak účtovná jednotka do uloženia účtovnej závierky do registra účtovných závierok (za rok 2017 zostavenú k 31. 12. 2017 do 3. 4. 2018) účtovnú závierku aj schválila, tak potom na výkazoch vyznačí, že ide o zostavenú aj o schválenú účtovnú závierku a oznámenie o schválení účtovnej závierky už neukladá do registra účtovných závierok.

* * *

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály