Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Chyby pri zdaňovaní príjmov po 1. 1. 2006 a ich oprava

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Po skončení roka, resp. po 31. 3., väčšina z nás už má uzatvorené predchádzajúce zdaňovacie obdobie, najmä čo sa týka dane z príjmov. Môže sa však stať, že sa zistia dodatočne chyby. Tieto nedostatky je potrebné čo najskôr napraviť, pretože môžu byť postihnuté sankciami.

Po skončení roka, resp. po 31. 3., väčšina z nás už má uzatvorené predchádzajúce zdaňovacie obdobie, najmä čo sa týka dane z príjmov. Môže sa však stať, že sa zistia dodatočne chyby. Tieto nedostatky je potrebné čo najskôr napraviť, pretože môžu byť postihnuté sankciami.

Pri opravách chýb v súvislosti s daňou z príjmov sa postupuje podľa dvoch základných právnych noriem:
  • zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o správe daní“) a
  • zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „ZDP“). Tento zákon sa aplikuje v prípade, ak chybu spôsobil zamestnávateľ v rámci ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie“) alebo aj pri priebežnom zdaňovaní tohto druhu príjmov.

Opravy chýb v daňových priznaniach

Podľa § 39 zákona o správe daní platí, že ak daňovník zistí chybu už v podanom daňovom priznaní (DP), tak podá opravné alebo dodatočné DP.
 
Opravné DP daňovník mohol podať v prípade, ak na chybu prišiel pred uplynutím lehoty na jeho podanie, t. j. všeobecne pred 31. 3. 2006. Pre vyrubovacie konanie sa bude brať do úvahy opravné DP a na predchádzajúce (chybné) sa neprihliada.
 
Povinnosť podať dodatočné DP daňovník má vtedy, ak zistí, že jeho daňová povinnosť mala byť vyššia, ako uviedol v riadnom DP. V takom prípade je povinný predložiť dodatočné DP do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení. V rovnakej lehote je dodatočne priznaná daň splatná (§ 39 ods. 2 zákona o správe daní).
 
Túto lehotu môže byť problematické v praxi dodržať alebo dokázať jej nedodržanie, pretože moment zistenia chyby môže byť subjektívny.
 
Ak daňovník zistí, že daňová povinnosť má byť nižšia (napr. omylom priznal príjmy, ktoré sú oslobodené od dane, alebo neuplatnil možné daňovo uznateľné výdavky alebo nezdaniteľné sumy základu dane), má možnosť (nie povinnosť) podať rovnako dodatočné DP.
 
Znížiť základ dane v dodatočnom DP je možné len vtedy, ak ide o uplatnenie skutočností, ktoré neboli predmetom daňovej kontroly. Možno ho predložiť do jedného roka od ukončenia daňovej kontroly. Dodatočné DP nemožno podať po doručení oznámenia o výkone daňovej kontroly alebo opakovanej kontroly za obdobie, ktorého by sa dodatočné DP týkalo, a to až do jej skončenia. Nemožno ho podať ani vtedy, ak bola daň určená správcom dane na základe dohody (ak daňovník nesplnil svoju dôkaznú povinnosť, napr. stratil daňové doklady) alebo ak daňovník nesplnil niektorú zo svojich zákonných povinností pri dokazovaní skutočností ním uvádzaných (správca dane je oprávnený použiť pri určení daňovej povinnosti pomôcky v zmysle § 29 ods. 6 zákona o správe daní).

Oprava chýb pri zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti

Zamestnávatelia vyplácajúci príjmy zo závislej činnosti sú platiteľmi dane, t. j. ide o fyzické alebo právnické osoby, ktoré odvádzajú správcovi dane daň vybranú od daňovníka alebo zrazenú daňovníkovi a majetkovo za ňu zodpovedajú (§ 5 ods. 3 zákona o správe daní). Daňovníkmi sú v týchto prípadoch zamestnanci. Zamestnávatelia sú povinní mesačne zrážať z týchto príjmov preddavky na daň a daň zrážkou a odvádzať ich v zákonnej lehote, rovnako, ako pri zrážaní dane vyplývajúcej z ročného zúčtovania týchto preddavkov, ak vyjde nedoplatok na dani (§ 35, § 38 a § 43 ZDP). Keďže daňový bonus znižuje preddavky na daň z príjmov, resp. daň, platí to obdobne aj na tento inštitút.
 
Zamestnávatelia môžu urobiť chyby v priebehu roka jednak pri výpočte preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti a dane vybranej zrážkou alebo po skončení roka pri výpočte dane v rámci ročného zúčtovania. K chybám môže dôjsť aj pri uplatňovaní daňového bonusu, pri odvode preddavkov, dane alebo pri žiadosti o vyplatenie daňového bonusu daňovým úradom v prípade, ak ho vyplatili zamestnancom z vlastných prostriedkov.
Oprava chýb pri nesprávnom zrazení mesačných preddavkov na daň
V priebehu roka ako zdaňovacieho obdobia pri mesačnom zdaňovaní príjmov zo závislej činnosti sa môže stať, že zamestnávateľ zrazí zamestnancovi z jeho príjmu preddavok na daň v nesprávnej výške.
 
Pri nižšej zrážke preddavku na daň, ako ustanovuje zákon, t. j. ak vznikne nedoplatok na preddavku na dani z príjmov, platí, že tento nedoplatok zamestnávateľ môže zamestnancovi dodatočne zraziť z jeho príjmu najneskôr do 31. 3. nasledujúceho roka, ak mu nebolo do tohto termínu vykonané ročné zúčtovanie alebo ak zamestnanec ešte nepodal DP [§ 40 ods. 3 písm. b) ZDP].
 
V zákone sa v podstate nerieši konkrétny termín, dokedy je potrebné vykonať opravu od zistenia chyby. Stanovený je iba hraničný, resp. posledný termín. Nedostatkom zákona je aj to, že nie je naznačený mechanizmus, ako sa zamestnávateľ dozvie skutočnosť, že sa zamestnancovi vykonalo ročné zúčtovanie, ak mu ho nevykonáva sám, alebo či už zamestnanec podal DP.
 
Zrážku nedoplatku preddavku na daň (t. j. dodatočne zdaniť príjem) odporúčam vykonať zamestnancovi čo najskôr od zistenia, t. j. pri najbližšej výplate, najneskôr však do vystavenia potvrdenia o zdaniteľnom príjme zo závislej činnosti za predchádzajúci rok (v ktorom k nedoplatku došlo), aby preddavok na daň bol v tomto potvrdení už uvedený v správnej výške, a to z dôvodu sankčného úroku, ktorý správca dane vyrubí za každý deň omeškania príslušným percentom [§ 35b ods. 1 písm. e) zákona o správe daní].
 
Dodatočne vybratý preddavok na daň zamestnávateľ je povinný odviesť správcovi dane v najbližšom termíne na odvod preddavkov na daň, ak ho nepoužije na úhradu daňových bonusov (§ 35 ods. 7 a § 40 ods. 6 ZDP).
 
V ZDP nie je riešený problém ako postupovať v prípade, ak zamestnanec už nie je zamestnaný u zamestnávateľa, resp. ak už nepoberá od neho príjmy zo závislej činnosti v roku, v ktorom došlo k nižšej zrážke preddavku na daň. Riešený je len spôsob výberu nedoplatku na dani, ktorý sa v týchto prípadoch nahlasuje daňovému úradu. Nedoplatok dane alebo sumu rozdielu daňového bonusu vyberie správca dane príslušný podľa trvaléh
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály