Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Časté chyby pri zostavovaní účtovnej závierky

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Blíži sa záver kalendárneho roka a pre účtovné jednotky, ktoré majú účtovné obdobie kalendárny rok, aj termín zostavovania účtovnej závierky za rok 2018. Aj keď na zostavenie samotnej účtovnej závierky je ešte dostatok času, cieľom nášho príspevku je v predstihu upozorniť na niektoré chyby, ktorých sa účtovné jednotky pri zostavovaní účtovnej závierky dopúšťajú, resp. na niektoré účtovné prípady, ktoré sa účtujú najmä v závere účtovného obdobia, zabúdajú.

Povinnosť uvádzať informácie v účtovnej závierke

Podľa ustanovenia § 17 ods. 8 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“), účtovná jednotka je povinná uvádzať v účtovnej závierke informácie podľa stavu ku dňu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje. To platí obdobne aj pre všetky účtovné zápisy, ktoré sa uskutočňujú iba ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, ak tento zákon ďalej neustanovuje inak. Účtovná jednotka pritom zohľadňuje aj informácie týkajúce sa stavu ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktoré účtovná jednotka získala do dňa zostavenia účtovnej závierky (je to obdobie počas zostavovania účtovnej závierky), pričom deň zostavenia účtovnej závierky si určí účtovná jednotka sama (deň fyzického zostavenia účtovnej závierky).

Nevyfakturované dodávky ku koncu účtovného obdobia

Pomerne častou chybou, ktorej sa účtovné jednotky v praxi dopúšťajú je nezaúčtovanie všetkých účtovných prípadov do účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia, čím sú potom neuvedené všetky informácie v účtovnej závierke, ktoré súvisia s daným účtovným obdobím. Ide o nevyfakturované dodávky ako také, najmä však o nevyfakturované dodávky elektrickej energie, plynu, dobropisy, zľavy z ceny a pod. Týmto účtovným prípadom sa budeme venovať v našom príspevku.

Účtovná jednotka, podnikateľská právnická osoba, napr. s. r. o., a. s., je povinná pri vedení účtovníctva aplikovať ustanovenia zákona o účtovníctve a účtovné prípady – skutočnosti, ktoré sú predmetom účtovníctva, účtovať podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“).

Podľa § 3 ods. 1 zákona o účtovníctve, účtovná jednotka účtuje a vykazuje účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. Podľa § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve účtovanie účtovných prípadov v účtovných knihách vykoná účtovná jednotka iba na základe účtovných dokladov.

Účtovný doklad je preukázateľný účtovný záznam, ktorý musí obsahovať náležitosti podľa § 10 zákona o účtovníctve. Povinným údajom na účtovnom doklade je aj dátum vyhotovenia účtovného dokladu a dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia účtovného dokladu.

Povinnosť zaúčtovať účtovné prípady v účtovnej jednotke v účtovných knihách je ku dňu ich uskutočnenia.

Dátum uskutočnenia účtovného prípadu je ustanovený v § 2 Postupov účtovania v PÚ: „Dňom uskutočnenia účtovného prípadu je deň splnenia dodávky, platby záväzku, inkasa pohľadávky, započítania pohľadávky, postúpenia pohľadávky, prevzatia dlhu, poskytnutia a prijatia preddavku, úhrady úveru alebo pôžičky, zistenia manka na majetku a záväzkoch, schodku, prebytku majetku, škody na majetku, vkladu do obchodnej spoločnosti a družstva, pohybu majetku vo vnútri účtovnej jednotky a deň zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícií podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti“.

Z uvedeného možno odvodiť, že dňom splnenia dodávky za elektrickú energiu dodanú v roku 2018 je účtovné obdobie roka 2018 (ak účtovným obdobím je kalendárny rok) na základe vystavenej vyúčtovacej faktúry za rok 2018, a to aj napriek tomu, že vyúčtovacia faktúra bola vyhotovená v nasledujúcom účtovnom období, napr. dňa 13. 1. 2019. Ide o účtovný prípad – zaúčtovanie nákladov do účtovného obdobia kalendárneho roka 2018.

Inak povedané náklady vyúčtované na základe faktúry od dodávateľa za elektrickú energiu, ktoré boli účtovnej jednotke dodané za účtovné obdobie kalendárneho roka 2018 (dodané a odobraté účtovnou jednotkou do 31. 12. 2018) patria do nákladov účtovného obdobia kalendárneho roka 2018.

Podľa § 64 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ, na účte 502 – Spotreba energie sa účtujú náklady, napríklad na elektrickú energiu, plyn, vodu, paru (t. j. účtovanie vzniku nákladov do účtovného obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia). Spotreba energie sa účtuje do nákladov na ťarchu účtu 502 v sumách vyúčtovaných dodávateľom za odber energie, a to stále platby za odberné miesto (t. j. opakované platby dohodnuté v zmluve alebo podľa splátkového kalendára) a taktiež aj náklady na základe vyúčtovacej faktúry za účtovné obdobie (nedoplatok na ťarchu účtu 502 – strana Má dať; ak by išlo o preplatok, zaúčtuje sa v prospech účtu 502 – strana Dal, alebo mínusom na strane Má dať účtu 502).

Pri účtovaní faktúr (účtovných dokladov) za dodávky, ak sa vecne týkajú účtovného obdobia kalendárneho roka 2018, t. j. dodávky boli splnené do 31. 12. 2018, účtovná jednotka postupuje tak, že v roku 2019 by si mala v internej smernici stanoviť deň, napr. 25. 1. 2019, do ktorého bude prijímať účtovné doklady – napr. dodávateľské faktúry ešte s číselným radom roka 2018 a ktoré bude účtovať na príslušných účtoch záväzkoch, s ktorými účtovný prípad súvisí, napr. na účet 321, 325, 379 atď. Dátum okolo 25. 1. nasledujúceho účtovného obdobia si stanovujú zvyčajne účtovné jednotky, ktoré sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty (DPH). Účtovné jednotky, neplatitelia DPH, si môžu tento deň stanoviť aj na neskorší dátum, napr. 25. 2. 2019, prípadne až do dňa fyzického zostavenia účtovnej závierky. Určenie tohto dňa účtovné predpisy neustanovujú, avšak odporúčame tak urobiť z dôvodu prehľadnosti účtovania niektorých účtovných prípadov súvisiacich so záverom účtovného obdobia. Iné účtovné jednotky, napr. so zahraničnou majetkovou účasťou, musia mať účtovnú závierku zostavenú už dňa 31. 12. daného účtovného obdobia, takže všetky závierkové, prípadne uzávierkové účtovné operácie musia vykonať do tohto dátumu.

Dodávka splnená, doklad do konca účtovného obdobia nedoručený

Ak účtovné doklady preukazujúce účtovné prípady za dodávky splnené do 31. 12. 2018 neboli účtovnej jednotke doručené do určeného dňa v internej smernici, alebo boli doručené až po tomto dni, potom takéto faktúry sú evidenčne už súčasťou účtovného obdobia roka 2019 (číselný rad roka 2019), ale aj napriek tejto skutočnosti sa musí o nich účtovať do účtovného obdobia roka 2018, a to na základe interného účtovného dokladu [§ 2a ods. 1 písm. a) a písm. b) Postupov účtovania v PÚ].

Ak príde faktúra za splnené dodávky v roku 2018 po dni, ktorý si určí účtovná jednotka v internej smernici ako deň pre uzavretie evidencie doručených faktúr za rok 2018 (napr. po 25. 1. 2019), potom táto faktúra pôjde do evidencie faktúr so zaradením čísla z číselného radu do roku 2019, ale musí sa obsahovo zaúčtovať do účtovného obdobia roka 2018. V účtovaní v roku 2018 to znamená, že sa takýto účtovný prípad zaúčtuje na základe interného účtovného dokladu, a to na účet 326 – Nevyfakturované dodávky, ak je známa suma účtovného prípadu. Ak presná suma nie je známa, teda musí sa odhadnúť, potom sa účtovný prípad (napr. nedoplatok dodávky elektrickej energie) zaúčtuje v prospech účtu 323 – Krátkodobé rezervy s analytickým členením pre nevyfakturované dodávky. Teda ak príde faktúra do určeného dňa v internej smernici, náklad sa zaúčtuje na bežný účet záväzkov, napr. na účet 321 – Dodávatelia. Ak príde po určenom dni a suma je známa, namiesto účtu 321 sa použije účet 326. Ak suma nie je známa, použije sa účte 323.

Právna úprava účtovania nevyfakturovaných dodávok na účtoch 326 alebo 323

Podľa § 50 ods. 6 Postupov účtovania na účte 326 – Nevyfakturované dodávky  sa účtujú položky neúčtované ako obvyklé záväzky, napríklad nevyfakturované dodávky, prijaté služby, ak účtovná jednotka na základe zmluvy, dodacieho listu alebo iného dokladu pozná výšku záväzku do dňa zostavenia účtovnej závierky.

Ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, sa účtujú upravujúce závierkové účtovné prípady, napríklad ak na základe účtovného dokladu účtovná jednotka získala informáciu o výške záväzku a obstarávacej cene majetku, ktorý bol obstaraný do dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.

Ako z uvedeného vyplýva, na účte 326 bude účtovná jednotka účtovať také účtovné prípady, a to najmä na konci účtovného obdobia, keď bude poznať výšku záväzku (účtovná jednotka nebude mať k dispozícii riadny účtovný doklad, napr. dodávateľskú faktúru, ale presnú sumu zistí z iného dokladu, napr. zo zmluvy, z dodacieho listu a pod). Ak výšku záväzku nebude poznať, zaúčtuje ich na účet 323 – Krátkodobé rezervy.

Podľa § 61 ods. 10 Postupov účtovania v PÚ, na účte 476 – Dlhodobé nevyfakturované dodávky sa účtujú položky neúčtované ako obvyklé záväzky s dobu splatnosti dlhšou ako jeden rok, napríklad nevyfakturované dodávky, poskytnuté služby, ak účtovná jednotka na základe zmluvy, dodacieho listu alebo iného dokladu pozná presnú výšku záväzku. Aj pri účtovaní na účte 476 platia rovnaké pravidlá ako pri účtovaní na účte 326.

To isté platí aj v prípade, ak by suma nebola známa, len namiesto účtu 323 – Krátkodobé rezervy sa použije účet 451 – Zákonné rezervy alebo účet 459 – Ostatné dlhodobé rezervy.

V nasledujúcom účtovnom období po obdržaní faktúry sa účet 326 alebo 476 zúčtuje s príslušným účtom záväzkov, napr. účet 321 – Dodávatelia. V tomto prípade by rozdiel medzi účtami 326, 476 a účtom záväzkov nemal vzniknúť. Ak namiesto účtu 326 sa použije účet 323 – Krátkodobé rezervy, prípadný rozdiel medzi účtom 323 a účtom záväzku sa zaúčtuje ako účtovný prípad nasledujúceho účtovného obdobia.

Účtovanie nevyfakturovaných dodávok pri uzatváraní účtovných kníh, ak účtovná jednotka pozná výšku záväzku

Nevyfakturovaná dodávka:

Doba splatnosti do jedného roka

Doba splatnosti dlhšia ako jeden rok

● pri dodávke obstarávaného dlhodobého majetku

041, 042 / 326

041, 042 / 476

● pri dodávke obstarávaného materiálu a tovaru

112, 132 / 326

112, 132 / 476

● pri dodávke energie

502 / 326

● pri ostatných neskladovateľných dodávkach (vodné, stočné)

503 / 326

● pri nevyfakturovaných opravách

511 / 326

● pri nevyfakturovaných službách na účely reprezentácie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály