Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Časové rozlíšenie nákladov a výnosov (súvzťažnosti)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V účtovej skupine 38 sa časovo rozlišujú náklady a výnosy. V zmysle § 3 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. účtovné jednotky sú povinné účtovať a vykazovať účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili.


Účtová skupina 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov


V účtovej skupine 38 sa časovo rozlišujú náklady a výnosy. V zmysle § 3 ods. 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účtovné jednotky sú povinné účtovať a vykazovať účtovné prípady v období, s ktorým časovo a vecne súvisia. Ak túto zásadu nemožno dodržať, účtovná jednotka ich zaúčtuje a vykáže v období, keď sa tieto skutočnosti zistili. Časovo-vecný princíp účtovania sa spresňuje v ust. § 3 ods. 2 zákona o účtovníctve, v zmysle ktorého náklady a výnosy sa účtujú v tom účtovnom období, v ktorom vznikli, t. j. bez ohľadu na deň ich úhrady, resp. inkasa alebo na deň ich vyrovnania iným spôsobom. Účtovanie do obdobia, s ktorým účtovné prípady časovo a vecne súvisia, predstavuje jednu z jeho najdôležitejších zásad, a to tzv. zásadu nezávislosti účtovných období. V prípade nedodržania tejto zásady dochádza k porušeniu zákona o účtovníctve a v súvislosti s transformáciou výsledku hospodárenia zisteného v účtovníctve na základ dane z príjmov aj k porušeniu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.
 
Všeobecná úprava časového rozlišovania nákladov a výnosov v podvojnom účtovníctve je predmetom úpravy § 5 opatrenia č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Náklady a výnosy sa účtujú do obdobia, s ktorým časovo a vecne súvisia, pritom účtovné prípady časového rozlíšenia nákladov a výnosov na zabezpečenie nezávislosti jednotlivých účtovných období sa účtujú v rámci účtovej triedy 3 v účtovej skupine 38 – Časové rozlíšenie nákladov a výnosov, a to podľa § 56 Postupov účtovania v PÚ.
 
Náklady a výnosy sa účtujú na príslušných účtoch nákladových druhov a výnosových položiek časovo rozlíšené, s výnimkou nákladových druhov, ktoré tvoria komplexné náklady budúcich období. Kritériom časového rozlíšenia je skutočnosť, že pri účtovnom prípade je známy vecný obsah (vecné vymedzenie), známa presná suma a je určené časové obdobie, ktorého sa náklady a výnosy týkajú.
 
Náklady a výdavky, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:
  • náklady budúcich období účtované na účtoch 381 – Náklady budúcich období a 382 – Komplexné náklady budúcich období,
  • výdavky budúcich období na účte 383 – Výdavky budúcich období.
  • Výnosy a príjmy, ktoré sa týkajú budúcich účtovných období, sa časovo rozlišujú ako:
  • výnosy budúcich období na účte 384 – Výnosy budúcich období,
  • príjmy budúcich období na účte 385 – Príjmy budúcich období.
Pri vymedzovaní časového rozlíšenia nákladov a výnosov základom sú tie prípady, pri ktorých dochádza k časovému posunu medzi príjmom a výnosom alebo výdavkom a nákladom medzi účtovnými obdobiami. Časové rozlišovanie potom možno charakterizovať takto:
 
Druh časového rozlíšenia
Účet
Bežné obdobie
Budúce obdobie
  Náklady
Náklady budúcich období
381, 382
výdavok
náklad
Výdavky budúcich období
383
náklad
výdavok
  Výnosy
Výnosy budúcich období
384
príjem
výnos
Príjmy budúcich období
385
výnos
príjem

Podľa rámcovej účtovej osnovy sú do účtovej skupiny 38 zaradené nasledovné účty:

381 – Náklady budúcich období
382 – Komplexné náklady budúcich období
383 – Výdavky budúcich období
384 – Výnosy budúcich období
385 – Príjmy budúcich období.
 
Na účty časového rozlíšenia sa v zmysle § 5 ods. 7 Postupov účtovania v PÚ vzťahuje dokladová inventúra a pri inventarizácii sa posudzuje ich výška a odôvodnenosť existencie časového rozlíšenia. To znamená, že správnosť jednotlivých účtov časového rozlíšenia sa preverí pomocou príslušných podkladov, na základe ktorých bol vystavený účtovný doklad na ich zaúčtovanie.
 
Účet 381 – Náklady budúcich období
Na účte 381 sa podľa § 56 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ účtujú výdavky bežného účtovného obdobia, ktoré sa týkajú nákladov v budúcich obdobiach. Zúčtovanie nákladov budúcich období na príslušný účet nákladov sa vykoná v účtovnom období, s ktorým časovo rozlíšené náklady vecne súvisia. Zjednodušene je teda možné konštatovať, že účet 381 je potrebné použiť v takých prípadoch, keď výdavky predchádzajú vzniku nákladov, t. j. náklady vznikajú až v budúcich obdobiach (napr. vopred platené nájomné, predplatné, vopred platené poistné, paušálne platby servisných služieb).
 
Účet 381 má charakter aktív a má začiatočný (konečný) zostatok na strane MD. Prírastky tohto účtu sa účtujú na strane MD a úbytky na strane D. Postup účtovania nákladov budúcich období je takýto:
  • v bežnom účtovnom období sa účtuje:                        výdavok            MD 381 / 211, 221, 321 D,
  • v budúcich obdobiach sa účtuje:                                náklad              MD 518, 5xx / 381 D.

P. č.
 Účtovné prípady
MD
D
  1.
Predplatné odbornej tlače a pod. na budúce účtovné obdobie:
a) zaplatený preddavok
314
221
b) vyúčtovanie dodávateľa
381, 343
321
c) zúčtovanie poskytnutého preddavku
321
314
d) zúčtovanie nákladov budúcich období do nákladov bežného účtovného obdobia
501
381
  2.



 
Nájomné platené vopred na nasledujúce účtovné obdobia:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály