Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Brigády študentov a zdaňovanie ich príjmu

Rubrika: Daň z príjmov

S prázdninovými mesiacmi je spojené aj obdobie letnej aktivity študentov. V súvislosti s tým sa študenti zaujímajú o zdanenie svojich príjmov z pracovnej činnosti a výhody, ktoré môžu využiť. Znalosť príslušných predpisov už pred podpísaním pracovnej zmluvy alebo dohody im umožní minimalizovať daňovú povinnosť. Cieľom tohto príspevku je upozorniť na možné alternatívy pracovných vzťahov a spôsoby zdanenia príjmov zamestnávateľom, ako aj varianty vysporiadania ročných daňových povinností.


S prázdninovými mesiacmi je spojené  aj obdobie letnej aktivity študentov. V súvislosti s tým sa študenti zaujímajú o zdanenie svojich príjmov z pracovnej činnosti a výhody, ktoré môžu využiť. Znalosť príslušných predpisov už pred podpísaním pracovnej zmluvy alebo dohody im umožní minimalizovať daňovú povinnosť. Cieľom tohto príspevku je upozorniť na možné alternatívy pracovných vzťahov a spôsoby zdanenia príjmov zamestnávateľom, ako aj varianty vysporiadania ročných daňových povinností. 

Študenti môžu vykonávať pracovnú činnosť v súlade so Zákonníkom práce (ďalej len „ZP“) v pracovnom pomere alebo na základe dohôd uzatvorených mimo pracovného pomeru. Pracovný pomer na základe pracovnej zmluvy sa uzatvára spravidla pri dlhodobejšej pracovnej činnosti. Na krátkodobé pracovné vzťahy sú využívané dohody o:

  • vykonaní práce podľa § 226 ZP. Dohoda sa uzatvára na predpokladaný rozsah prác nie vyšší ako 350 hodín v kalendárnom roku u jedného zamestnávateľa. Dohodu možno uzatvoriť aj s viacerými zamestnávateľmi, ale u každého maximálne na 350 hodín v kalendárnom roku;
  • pracovnej činnosti podľa § 228a ZP. Na základe tejto dohody možno vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne;
  • brigádnickej práci študentov podľa § 227 ZP. Na základe tejto dohody nemožno vykonávať prácu v rozsahu prekračujúcom v priemere polovicu určeného týždenného pracovného času, pričom dodržiavanie tejto podmienky sa posudzuje za celú dobu, na ktorú bola dohoda uzatvorená, najdlhšie však za 12 mesiacov. Túto dohodu možno uzatvoriť len s fyzickou osobou, ktorá má štatút študenta. Dohoda musí byť uzatvorená písomne a jedno jej vyhotovenie je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi. Neoddeliteľnou súčasťou dohody je potvrdenie štatútu študenta. V dohode musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa uzatvára.
Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemožno uzatvárať na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa zákona č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p. Na tieto dohody sa vzťahujú len ustanovenia prvej časti ZP. Zamestnanci na základe týchto dohôd nemajú napríklad nárok na dovolenku, na stravovanie, náhradu mzdy pri prekážkach v práci, na ich odmeňovanie sa nevzťahujú mzdové predpisy, a pod. Tieto nároky im môžu vzniknúť len, ak to bude dohodnuté v dohode. Nemožno však dohodnúť poskytovanie nárokov výhodnejšie alebo vo väčšom rozsahu ako zamestnancom v pracovnom pomere.
 

Platenie poistného

Platenie poistného závisí od toho, či študent uzatvoril so zamestnávateľom pracovný pomer alebo pracuje na základe niektorej z dohôd podľa ZP. Študent v pracovnom pomere platí preddavky na verejné zdravotné poistenie. Štát je platiteľom poistného na zdravotné poistenie študentov, ak sú zamestnancami a ich vymeriavací základ neprevýši za rok 2008 sumu 64 332 Sk (predstavuje úhrn minimálnych miezd samoplatiteľa, t. j. 12 x 5 361 Sk). V tom prípade sa im v rámci ročného zúčtovania poistného môžu zaplatené preddavky vrátiť. Poistné na sociálne poistenie platí študent rovnako ako ostatní zamestnanci.
 
Pokiaľ vznikol študentovi pracovnoprávny vzťah na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, poistné na verejné zdravotné poistenie ani sociálne poistenie neplatí. Do vymeriavacieho základu zamestnávateľa na platenie poistného na úrazové poistenie a garančné poistenie sa však zahŕňa aj odmena jeho zamestnanca za prácu na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Zamestnávateľ je povinný odviesť poistné na garančné poistenie vo výške 0,25 % a na úrazové poistenie 0,8 % z odmeny za vykonanú prácu.
 

Zdanenie v príslušnom mesiaci

Príjem študenta z pracovnoprávneho vzťahu je príjmom zo závislej činnosti podľa § 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Takýto príjem je zdaňovaný zamestnávateľom (platiteľom príjmu), a to preddavkovo alebo zrážkou. Spôsob zdanenia závisí od toho, či študent podpísal u zamestnávateľa Vyhlásenie na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti podľa ZDP (ďalej len „vyhlásenie“) a od výšky príjmu. Na spôsob zdanenia nemá vplyv skutočnosť, či študent pracuje na základe pracovnej zmluvy alebo na základe dohody podľa ZP.

Pre zdanenie príjmu študenta platia rovnaké ustanovenia ZDP ako pre zdanenie príjmu iných zamestnancov. Študent má nárok na ročnú výšku nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka a pri splnení zákonom požadovaných podmienok aj na ostatné nezdaniteľné časti základu dane a daňový bonus.
 

Spôsob zdanenia, ak študent podpísal vyhlásenie

Zamestnávateľ v tomto prípade zdaní príjem zo závislej činnosti preddavkovo, bez ohľadu na výšku príjmu. Podpísanie vyhlásenia je upravené v § 36 ods. 6 ZDP. V súlade s týmto ustanovením môže vyhlásenie podpísať aj študent bez ohľadu na to, či pracuje na základe pracovnej zmluvy alebo na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.
 
Na základe podpísaného vyhlásenia uplatní zamestnávateľ pri výpočte mesačného preddavku na daň 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, prípadne aj daňový bonus. Študent má nárok na nezdaniteľnú časť základu dane v roku 2008 vo výške 8 208 Sk mesačne, a to aj v prípade, ak do práce nastúpil v priebehu mesiaca.
Študent má nárok aj na daňový bonus, ak splní podmienky uvedené v § 33 ZDP (vyživované dieťa s ním žije v domácnosti a dosiahol zdaniteľný príjem zo závislej činnosti aspoň 4 050 Sk mesačne). Výška daňového bonusu 555 Sk mesačne na každé dieťa sa zmenila od 1. júla 2008 v súvislosti so zmenou výšky životného minima na 582 Sk.
 
Ak je hrubá mzda (odmena) po odpočítaní povinného poistného nižšia ako suma 8 208 Sk, študent nemá povinnosť platiť preddavky na daň, vyplatený mu bude hrubý príjem, v prípade povinnosti platiť poistné po odpočítaní poistného. Ak mu vznikne nárok na daňový bonus, zamestnávateľ mu ho vyplatí.
 
Nárok na ostatné nezdaniteľné časti základu dane možno uplatniť až po skončení roka pri ročnom zúčtovaní preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti (ďalej len „ročné zúčtovanie preddavkov“) alebo v podanom daňovom priznaní.
 
Ak študent podpíše vyhlásenie do konca mesiaca, v ktorom nastúpil do zamestnania, zamestnávateľ uplatní nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka a daňový bonus už pri výpočte preddavku na daň v tom mesiaci, v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály