Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Boj proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách bude podporený legislatívou

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Národnej rade SR bol doručený návrh zákona, ktorý zmení a doplní zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd a daňového poradenstva, prináša prehľad pravdepodobných zmien novely Obchodného zákonníka.

Vzhľadom na to, že účelom novely Obchodného zákonníka je implementácia jednotlivých článkov Smernice EP a Rady 2011/7/EÚ o boji proti oneskoreným platbám v obchodných transakciách (ďalej len „Smernica“) do slovenského právneho poriadku, predpokladáme, že návrh bude následne bez problémov schválený a podpísaný prezidentom SR. Predpokladaná účinnosť spomínaného návrhu je 1. 2. 2013.

„Predmetná novela prináša zmeny najmä v úprave záväzkových vzťahov medzi podnikateľmi, resp. podnikateľmi a orgánom verejnej moci, pokiaľ je orgán verejnej moci obchodným partnerom, rovnako sa zavádza aj inštitút nekalej obchodnej praxe, resp. nekalej zmluvnej podmienky,uviedol Peter Pašek, Head of Advisory Accace.

Lehota na platby pre podnikateľov

V oblasti záväzkových vzťahov medzi podnikateľmi, v súlade s § 340a Obchodného zákonníka návrhu nesmie zmluvne určená lehota na splnenie peňažného záväzku dlžníka z dodania tovaru alebo poskytnutia služby presiahnuť 60 dní odo dňa doručenia faktúry alebo 60 dní odo dňa poskytnutia plnenia vyplývajúceho zo zmluvného vzťahu veriteľom, podľa toho, ktorý deň nastane neskôr. Obchodní partneri sa budú môcť dohodnúť aj na lehote splatnosti dlhšej ako týchto 60 dní, avšak len v prípade, že táto dohoda nebude považovaná za nekalú obchodnú podmienku. Toto ustanovenie sa nebude uplatňovať, ak sa zmluvné strany dohodnú na plnení peňažného záväzku v splátkach a na vzťahy s konečným spotrebiteľom.

Lehota na platby pre subjekty verejného práva

Subjekt verejného práva (štátny orgán, obec, vyšší územný celok alebo právnická osoba, ktorá je financovaná, kontrolovaná alebo riadená subjektom verejného práva), ktorý zabezpečuje verejné potreby alebo svoju vlastnú prevádzku, je v súlade s § 340b Obchodného zákonníka návrhu povinný splniť peňažný záväzok z dodania tovaru alebo poskytnutia služby v lehote splatnosti 30 dní odo dňa doručenia faktúry alebo 30 dní odo dňa poskytnutia plnenia veriteľom, podľa toho, ktorý deň nastane neskôr. Zmluvné strany sa môžu dohodnúť aj na lehote splatnosti dlhšej ako 30 dní, ak to nie je považované za nekalú obchodnú podmienku, zároveň však táto predĺžená lehota nesmie presiahnuť 60 dní. Dohoda o dátume doručenia dokladu je neprípustná.

Omeškanie peňažného plnenia

Ak si dlžník nesplní svoj záväzok, ktorý spočíva v peňažnom plnení riadne a najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia faktúry alebo poskytnutia plnenia veriteľom, toto peňažné plnenie bude považované za omeškané až do doby poskytnutia riadneho plnenia alebo do doby, keď záväzok zanikne iným spôsobom. Veriteľ má v prípade omeškaného peňažného plnenia alebo jeho časti právo požadovať z nezaplatenej sumy úroky z omeškania vo výške dohodnutej v zmluve bez potreby osobitného upozornenia. Pokiaľ výška úrokov nebola dohodnutá, dlžník je povinný platiť tieto úroky v sadzbe určenej Nariadením vlády SR. Okrem úrokov z omeškania má veriteľ právo požadovať aj náhradu nákladov spojených s uplatnením pohľadávky, ktorá je minimálne v paušálnej výške 40 €, rovnako bez potreby osobitného upozornenia. Táto minimálna suma je určená Čl. 6 Smernice, rovnako aj príslušným Nariadením vlády SR, ktoré je prílohou tejto novely.

Nekalá obchodná podmienka a nekalá obchodná prax

Inštitút nekalej obchodnej podmienky novela vykladá ako zmluvné dojednanie týkajúce sa splatnosti peňažného záväzku, sadzby úroku z omeškania alebo paušálnej náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky, ktoré je v hrubom nepomere k právam a povinnostiam vyplývajúcim zo záväzkového vzťahu pre veriteľa bez toho, aby preň existoval spravodlivý dôvod. Takéto nekalé obchodné podmienky sú neplatné.

„Nekalou obchodnou praxou sa rozumie obchodná prax zavedená obchodnými partnermi týkajúca sa splatnosti peňažného záväzku, sadzby úroku z omeškania alebo paušálnej náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky, ktorá zakladá hrubý nepomer v právach a povinnostiach veriteľa bez toho, aby pre ňu existoval spravodlivý dôvod. Takáto obchodná prax je zakázaná, uviedol Peter Pašek.

Posúdenie nekalej obchodnej podmienky a praxe

Pre posúdenie či ide o nekalú obchodnú podmienku alebo nekalú obchodnú prax sú rozhodujúce všetky okolnosti prípadu, najmä: súlad so zásadou poctivého obchodného styku, povaha predmetu plnenia záväzku a existencia spravodlivého dôvodu pre odchýlenie sa dlžníka od sadzby úroku z omeškania, splatnosti peňažného záväzku alebo výšky náhrady nákladov spojených s uplatnením pohľadávky.

„Ak súd vyhlásil zmluvné dojednanie za nekalú obchodnú podmienku alebo nekalú obchodnú prax, je zmluvná strana, ktorá ju uplatňovala povinná zdržať sa jej ďalšieho používania v záväzkových vzťahoch s ďalšími podnikateľmi, rovnako aj jej právny nástupca, uviedol Peter Pašek.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály