Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov z pohľadu dane z príjmov fyzických osôb a DPH

Rubrika: Problémy z praxe

Autor vysvetľuje nakladanie s majetkom nadobudnutým v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, používaným na podnikateľskú činnosť.


Právna úprava bezpodielového spoluvlastníctva manželov


Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) je špecifickým občianskoprávnym inštitútom upraveným v § 143 až § 151 Občianskeho zákonníka. BSM vzniká uzavretím manželstva, pričom na jeho vznik sa už nevyžaduje vykonanie žiadneho ďalšieho právneho úkonu zo strany manželov. Výnimkou zo zásady, že BSM vzniká uzavretím manželstva, je prípad, kedy sa manželia v rámci zákonom ponechanej zmluvnej autonómie dohodnú, že vyhradia vznik BSM ku dňu zániku manželstva (až dňom zániku manželstva vzniká BSM, teda majetok, ktorý nadobúdajú manželia počas trvania manželstva, tvorí ich osobitné vlastníctvo, až dňom zániku manželstva dochádza k vytvoreniu súhrnu všetkých existujúcich vecí manželov, ktoré sa budú následne vysporadúvať). Druhý špecifický prípad, kedy BSM nevzniká momentom uzavretia manželstva, je upravený aj v ust. § 53 ods. 5 zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii (ďalej len „zákon o konkurze a reštrukturalizácii“), podľa ktorého, ak by úpadca počas konkurzu uzavrel manželstvo, BSM vzniká až zrušením konkurzu.

Do BSM patrí všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou:

  • vecí získaných dedičstvom (jeden z manželov – dedič nadobúda dedičstvo do svojho vlastníctva; ak by boli dedičmi spoločne obaja manželia, nadobúdajú dedičstvo do podielového spoluvlastníctva),
  • vecí získaných darom (jeden z manželov – obdarovaný nadobúda dar do svojho vlastníctva; ak by boli obdarovanými spoločne obaja manželia, nadobúdajú dar do podielového spoluvlastníctva),
  • vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov (napr. zariadenie podnikateľskej prevádzkarne, v ktorej jeden z manželov – podnikateľ vykonáva podnikateľskú činnosť a pod.),
  • vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva, alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka,
  • bolestného a náhrady za spoločenské uplatnenie,
  • autorských diel vytvorených za trvania manželstva,
  • vecí získaných trestnou činnosťou,
  • majetku nadobudnutého pred uzavretím manželstva.

Do BSM patria predovšetkým príjmy získané prácou (mzda), podnikateľskou činnosťou, ďalej prijaté odmeny za autorské diela či výnosy zo spoločného majetku. Ak ide o výnosy, úžitky a prírastky majetku, ktorý je vo výlučnom vlastníctve jedného z manželov (napr. úroky z peňazí), v týchto prípadoch jeden z manželov za trvania manželstva získava nové majetkové hodnoty, a preto veci takto nadobudnuté sa stávajú predmetom BSM obidvoch manželov.Manželia môžu v zmysle § 143a ods. 1 Občianskeho zákonníka dohodou, ktorá musí mať formu notárskej zápisnice, rozšíriť zákonom určený rozsah BSM (napr. do BSM budú patriť veci, ktoré získa jeden z manželov dedením) alebo zúžiť zákonom určený rozsah BSM (napríklad výnosy z podnikateľskej činnosti jedného z manželov – podnikateľa nebudú patriť do BSM).

Z rovnakého postavenia manželov vyplýva, že obaja manželia užívajú spoločne a nerozdielne veci, ktoré patria do BSM. Zároveň spoločne uhrádzajú aj náklady vynaložené na tieto veci, ktoré sú spojené s ich užívaním alebo udržiavaním, buď zo spoločne získaných prostriedkov alebo zo svojich oddelených prostriedkov. Manžel nepotrebuje súhlas druhého manžela v rámci správy spoločných vecí, ak ide o vybavenie tzv. bežnej veci.

Občiansky zákonník nedefinuje pojem bežná vec, budú ňou však základné úkony súvisiace s fungovaním domácnosti (vybavenie opravy, nákup spotrebiča do domácnosti, platenie úhrad za užívanie bytu a za služby spojené s týmto užívaním a pod.). Naproti tomu pri veci, ktorá nie je bežnou, napr. predaj alebo kúpa bytu, automobilu, darovanie nehnuteľnosti, uzavretie záložnej zmluvy a pod., sa vyžaduje súhlas oboch manželov, inak je tento právny úkon neplatný, samozrejme, ak sa neplatnosti druhý manžel dovolá.

Právna úprava BSM sa vzťahuje aj na podnikateľov – fyzické osoby. Pripomíname, že BSM sa týkajú tiež § 4 ods. 8 a § 6 ods. 14 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).


Príklad č. 1:
Obaja manželia začali podnikať na základe živnostenského oprávnenia. Do obchodného majetku jeden z nich zahrnul automobil, ktorý manželia nadobudli zo svojich peňažných prostriedkov počas trvania manželstva. Automobil zostáva v BSM manželov.

Ak jeden z manželov je podnikateľ podľa Obchodného zákonníka alebo zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. a chcel by použiť na podnikanie majetok patriaci do BSM, musí mať pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Zákon nestanovuje formu súhlasu, môže ísť o súhlas písomný alebo ústny. Pri ďalších právnych úkonoch súvisiacich s podnikaním súhlas druhého manžela už nie je potrebný. Ak by za trvania manželstva vznikla iba jednému z manželov pohľadávka voči veriteľovi, takáto pohľadávka sa uspokojuje predovšetkým z oddeleného majetku manžela – dlžníka. Môže byť však uspokojená aj z majetku patriaceho do BSM, čo však neplatí, ak ide o pohľadávku veriteľa jedného z manželov, ktorí sa dohodli podľa § 143a Občianskeho zákonníka, pokiaľ pohľadávka vznikla pri používaní majetku, ktorý nepatrí do BSM.

***

Trvanie BSM je úzko zviazané s trvaním samotného manželstva. Zánik manželstva (smrťou manžela, vyhlásením manžela za mŕtveho, rozvodom manželstva, vyhlásením manželstva za neplatné) spôsobuje aj zánik BSM. BSM však môže zaniknúť aj počas trvania manželstva pri vyhlásení konkurzu (§ 53 zákona o konkurze a reštrukturalizácii), resp. právoplatným rozhodnutím súdu o prepadnutí majetku v trestnom konaní. Po naplnení zákonom stanovených predpokladov môže dôjsť k zrušeniu BSM (na návrh jedného z manželov) za trvania manželstva na základe rozhodnutia súdu:

  • zrušením BSM súdom zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie BSM odporovalo dobrým mravom (ust. § 148 ods. 2 Občianskeho zákonníka),
  • zrušením BSM súdom v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť (§ 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka).

Na základe iných skutočností nemôže dôjsť k zániku, príp. k zrušeniu BSM.

Ak za trvania manželstva BSM zaniklo, podľa § 151 Občianskeho zákonníka sa môže obnoviť len rozhodnutím súdu vydaným na návrh jedného z manželov. Občiansky zákonník, ktorý vylučuje možnosť zrušenia BSM dohodou, nepripúšťa ani možnosť dohody manželov o jeho obnovení. Toto rozhodnutie sa vzťahuje len na to, čo bolo nadobudnuté po jeho právoplatnosti, nevzťahuje sa však na skôr nadobudnutý majetok. Môže pritom ísť napr. o situáciu, keď bolo BSM zrušené podľa § 148a Občianskeho zákonníka a manžel – – podnikateľ za trvania manželstva stratil oprávnenie na podnikateľskú činnosť. V danom prípade prichádza do úvahy podanie návrhu na obnovenie BSM.


Majetok v BSM používaný na vykonávanie podnikateľskej činnosti manželmi z pohľadu ZDP


Zaradenie do obchodného majetku

Na použitie majetku, ktorý je predmetom BSM, na podnikateľskú činnosť potrebuje podnikateľ pri začatí podnikania súhlas druhého manžela. Hnuteľné veci a nehnuteľnosti potom môže zaradiť do svojho obchodného majetku. Pod pojmom obchodný majetok sa rozumie súhrn majetkových hodnôt – vecí, pohľadávok iných práv a peniazmi oceniteľných iných hodnôt, ktoré má fyzická osoba s príjmami podľa § 6 ZDP vo vlastníctve a využívajú sa na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov, o ktorých fyzická osoba účtuje alebo účtovala, eviduje alebo evidovala podľa § 6 ods. 11 ZDP. Obchodným majetkom sa v súčasnosti rozumie aj hmotný majetok obstarávaný formou finančného prenájmu. Hnuteľné veci a nehnuteľnosti v BSM manželov, ktoré využívajú na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu nehnuteľností podľa § 6 ods. 1 až 3 ZDP obaja manželia, zahrnie v zmysle § 6 ods. 14 ZDP do obchodného majetku jeden z manželov.

Zdaňovanie príjmov a uplatňovanie výdavkov pri využívaní obchodného majetku v BSM
Od uvedenej skutočnosti závisí aj spôsob zdaňovania príjmov plynúcich z využívania majetku v BSM, ktorý je zaradený v obchodnom majetku manželov. Medzi príjmy z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti v súlade s § 6 ods. 5 písm. a) ZDP sa zaraďuje aj príjem z akéhokoľvek nakladania s obchodn

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály