Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2016 (2. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2016

V prvej časti autorka čitateľov všeobecným informáciami uviedla do problematiky, druhá časť je zameraná na daňové a odvodové povinnosti, ktoré vznikajú autorom v súvislosti so zákonom č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) a ďalšími zákonmi.

Autori a zákon o dani z príjmov – zmeny od 1. 1. 2016

Podľa ZDP autori majú pri zdaňovaní svojich príjmov rovnaké postavenie ako ostatné FO. Na účely správneho zaradenia príjmov autorov (FO) podľa § 5 až 8 ZDP je potrebné zistiť, na základe akého právneho vzťahu daňovník vykonáva činnosť, z ktorej dosahuje príjmy.

Autor (FO), ktorý:

  • vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť podľa autorského zákona mimo pracovnoprávnych a obdobných vzťahov (nezávisle) sa považuje za SZČO, ak dosahuje príjmy vo forme autorských honorárov podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP (aktívne príjmy), t. j. ide o príjmy z vytvorenia diela a podania umeleckého výkonu, pri ktorých daňovník uplatnil postup podľa § 43 ods. 14 (t. j. autor sa vopred dohodne s platiteľom dane, že tieto príjmy sa nezdania zrážkovou daňou) a z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady a z vytvorenia alebo zhotovenia iného predmetu duševného vlastníctva alebo z postúpenia práv k predmetu duševného vlastníctva (autor – SZČO),
  • vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť podľa autorského zákona mimo pracovnoprávnych a obdobných vzťahov (nezávisle) sa nepovažuje za SZČO, ak dosahuje príjmy vo forme autorských honorárov podľa § 6 ods. 4 ZDP (pasívne príjmy) z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (autor – nie je SZČO),
  • vykonáva umeleckú alebo inú tvorivú duševnú činnosť v rámci pracovnoprávnych vzťahov (závislá činnosť) sa považuje za zamestnanca a dosahované príjmy patria medzi príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP (autor – zamestnanec).

Upozornenie: Na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa autorského zákona nemožno podľa § 223 ods. 4 Zákonníka práce uzatvárať dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

♦ Príklad č. 2:

Ak by napr. novinár (zamestnanec redakcie), herec (zamestnanec divadla), programátor (zamestnanec softvérovej firmy), spevák (zamestnanec baru) vykonávali svoju činnosť (umeleckú alebo inú tvorivú) na základe uzatvoreného pracovnoprávneho vzťahu (pracovnej zmluvy uzatvorenej podľa Zákonníka práce), ich príjem by sa považoval za príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) ZDP. Ak by vykonávali činnosť na základe zmluvy uzatvorenej podľa autorského zákona (napr. zmluvy o dielo), dosiahnuté príjmy by sa považovali za príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP.

* * *

Poznámka: Príjmy zo zdedených práv z priemyselného a iného duševného vlastníctva vrátane autorských práv a práv príbuzných autorskému právu sa podľa § 8 ods. 1 písm. g) ZDP zaraďujú medzi tzv. ostatné príjmy a zdaňujú sa prostredníctvom daňového priznania.

Z pohľadu ZDP sa príjmy podľa autorského zákona dosahované v roku 2016 (rovnako ako v roku 2015) rozdeľujú do dvoch skupín na:

  • na tzv. aktívne príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP (príjmy z vytvorenia diela a podania umeleckého výkonu),ktoré boli dosiahnuté na základe zmluvy o vytvorení diela alebo umeleckého výkonu podľa § 39 alebo § 71 ods. 1 autorského zákona platného do 31. 12. 2015, resp. zmluvy o dielo podľa § 91 autorského zákona platného od 1. 1. 2016,
  • na pasívne príjmy § 6 ods. 4 ZDP (príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu), t. j.príjmy z už vytvoreného diela a umeleckého výkonu dosiahnuté na základe licenčnej zmluvy uzatvorenej podľa § 40 alebo § 71 ods. 1 autorského zákona účinného do 31. 12. 2015, resp. podľa § 65 autorského zákona účinného od 1. 1. 2016.

Upozornenie: Do 31. 12. 2015 ust. § 6 ods. 2 písm. a) ZDP znelo: „príjmy z vytvorenia diela a umeleckého výkonu vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady a príjmov autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie [§ 43 ods. 3 písm. h)], pri ktorých daňovník využil postup uvedený v § 43 ods. 14 a z použitia alebo z poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva“. Od 1. 1. 2016 sa ust. § 6 ods. 2 písm. a) ZDP spresňuje na: „príjmy z vytvorenia diela a z podania umeleckého výkonu, pri ktorých daňovník uplatnil postup podľa § 43 ods. 14 a z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych diel a iných diel na vlastné náklady a z vytvorenia alebo zhotovenia iného predmetu duševného vlastníctva alebo z postúpenia práv k predmetu duševného vlastníctva.“

Súčasne sa od 1. 1. 2016 spresňuje aj ust. § 6 ods. 4 ZDP, podľa ktorého „príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu sú príjmy za udelenie súhlasu na použitie diela a súhlasu na použitie umeleckého výkonu, ak nepatria do príjmov uvedených v § 6 ods. 2 písm. a) ZDP, pri ktorých daňovník uplatnil postup podľa § 43 ods. 14 ZDP“. Do 31. 12. 2015 ust. § 6 ods. 4 ZDP znelo: „príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu sú príjmy vyplácané podľa osobitného predpisu (autorského zákona), ak nepatria do príjmov uvedených v § 6 ods. 2 písm. a) ZDP“.

Poznámka: Rozdelenie príjmov FO (nielen príjmov autorov) na tzv. aktívne a pasívne príjmy súvisí s uplatňovaním nezdaniteľných častí základu dane a daňového bonusu pri výpočte daňovej povinnosti. V prípade tzv. aktívnych príjmov (t. j. príjmov podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 ZDP) si daňovník môže uplatniť nárok na nezdaniteľné časti základu dane, resp. daňový bonus. V prípade tzv. pasívnych príjmov (t. j. príjmov podľa § 6 ods. 3 a 4 a § 8 ZDP) si daňovník tieto nároky uplatniť nemôže. Do konca roku 2015 patrili medzi pasívne aj príjmy z kapitálového majetku podľa § 7 ZDP (boli súčasťou základu dane fyzickej osoby, ktorý bol vymedzený ako súčet čiastkových základov dane z aktívnych príjmov, ktoré sa znižovali o nezdaniteľné časti základu dane a súčet čiastkových základov dane z pasívnych príjmov), od 1. 1. 2016 sa zdaňujú v osobitnom základe dane.

V nadväznosti na postavenie autora podľa ZDP (SZČO alebo zamestnanec) sa potom na dosahované príjmy z umeleckej alebo inej tvorivej činnosti aplikuje odlišný režim zdanenia. Príjmy autorov dosahované podľa § 5 ZDP sa zdaňujú iba preddavkom na daň.

Príjmy autorov (autorské honoráre) podľa § 6 ZDP sa do konca roku 2015 zdaňovali dvomi spôsobmi:

  • Prostredníctvom daňového priznania (autorské honoráre podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP a § 6 ods. 4 ZDP sa autorom vyplácali nezdanené, po zrazení príspevku do umeleckých fondov), pričom pri určení základu dane si daňovníci (autori) mohli uplatniť výdavky preukázateľné alebo paušálne.
  • Zrážkovou daňou podľa § 43 ods. 3 písm. h) ZDP v prípade autorských honorárov za príspevky do novín, časopisov (ak majú ISSN), rozhlasu a televízie (okrem umeleckých výkonov) podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP a § 6 ods. 4 ZDP, ak daňovník neuplatnil postup podľa § 43 ods. 14 ZDP (neuzatvoril s platiteľom dane dohodu o nezdaňovaní týchto príjmov zrážkovou daňou). Zrazením dane sa daňová povinnosť považovala za vysporiadanú a tieto príjmy daňovník (autor) neuvádzal do daňového priznania. Zrážková daň sa vybrala zo základu dane podľa § 43 ods. 5 písm. b) ZDP, ktorým bol príjem znížený o zrazený príspevok do umeleckých fondov. Autorovi bola vyplatená suma autorského honoráru po znížení o príspevok do umeleckých fondov (2 % z brutto príjmov) a zrážkovú daň.

Poznámka: Podľa § 43 ods. 14 ZDP účinného do 31. 12. 2015 sa zrážková daň v prípade príjmov autorov za príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie (okrem umeleckých výkonov) nevybrala len vtedy, ak išlo o príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP (aktívne príjmy) a daňovník (autor) sa vopred písomne dohodol s platiteľom dane (vydavateľom) o nezdaňovaní uvedených príspevkov zrážkovou daňou. Túto dohodu bol platiteľ dane povinný oznámiť správcovi dane najneskôr do pätnásteho dňa po uplynutí kalendárneho roka, v ktorom táto dohoda bola uzatvorená. V tomto prípade bol autor povinný tieto príjmy zdaniť sám prostredníctvom daňového priznania.

Autori sú povinní odvádzať z brutto autorských honorárov aj tzv. príspevok do umeleckých fondov (Literárny fond – LF, Hudobný fond – HF, Fond výtvarných umení – FVU)podľa § 5 zákona č. 13/1993 Z. z. o umeleckých fondoch v z. n. p., a to vo výške 2 % z ich hrubých príjmov (dediči autorských práv odvádzajú 3 %, resp. 5 % v závislosti od výšky ročného príjmu z autorských honorárov a autori, ktorí svoju činnosť vykonávajú v rámci závislej činnosti neplatia žiadne príspevky). Príspevok zráža právnická osoba (PO) alebo FO, ktorá vypláca autorský honorár.

Poznámka: Príspevky do umeleckých fondov (odvod vo výške 2 % z hrubých príjmov autorov) pri príjmoch autorov podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP a § 6 ods. 4 ZDP, ktoré sú zdaňované v daňovom priznaní sú uznanými daňovými výdavkami podľa § 19 ods. 2 písm. a) ZDP, resp. ak daňovník uplatňuje paušálne výdavky, sú súčasťou týchto výdavkov.

Od 1. 1. 2016 sa príjmy autorov podľa autorského zákona z vytvorenia diela a podania umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP a tiež príjmy z použitia diela a z použitia umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 4 ZDP zdaňujú prednostne zrážkovou daňou, resp. dvoma spôsobmi v závislosti od rozhodnutia daňovníka, a to podľa toho,či daňovník uprednostní autorský honorár zdanený zrážkovou daňou alebo nezdanený (podmienkou je, že autor sa vopred písomne dohodne s platiteľom o neuplatnení zrážkovej dane). Toto rozhodnutie následne ovplyvní viacero ďalších skutočností, ako je napr. možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov, resp. skutočných výdavkov pri určení základu dane, povinnosť daňovo vysporiadať príjem prostredníctvom daňového priznania, registračnú povinnosť, povinnosť platiť odvody na zdravotné a sociálne poistenie, resp. možnosť uplatniť si nezdaniteľné časti základu dane, daňový bonus, daňovú stratu a pod.

Ak sa autor od 1. 1. 2016 rozhodne pre autorský honorár z vytvorenia diela a podania umeleckého výkonu podľa § 6 ods. 2 písm. a) ZDP (aktívne príjmy) a z použitia diela a z použ

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály