Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2016 (1. časť)

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe Zo seriálu: Autorské honoráre z hľadiska daňových a odvodových povinností v roku 2016

Od 1. 1. 2016 sa mení spôsob zdaňovania príjmov autorov, pričom príjmy podľa zákona č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon (ďalej len „autorský zákon“) (nielen príspevky do novín, časopisov, rozhlasu a televízie) sa budú zdaňovať daňou vyberanou zrážkou, bez ohľadu na to, či ide o príjmy z vytvorenia diela a podania umeleckého výkonu (tzv. aktívne autorské príjmy), resp. príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu (tzv. pasívne autorské príjmy).

Autor má možnosť rozhodnúť sa, že tieto príjmy nebudú zdaňované zrážkovou daňou (vopred sa písomne dohodne s platiteľom o neuplatňovaní zrážkovej dane), ale zdaní ich sám prostredníctvom daňového priznania. Na príjmy z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady a priemyselné práva sa daň vyberaná zrážkou neuplatňuje a naďalej sa zdaňujú prostredníctvom daňového priznania.

Pre správne určenie výšky daňovej povinnosti autorov z dosiahnutých zdaniteľných príjmov je nevyhnutné poznať, na základe akého právneho vzťahu autor vykonáva svoju činnosť a za akých podmienok autorovi vzniká povinnosť platiť odvody na zdravotné a sociálne poistenie. V tomto príspevku sa bližšie venujeme zdaňovaniu príjmov autorov (­SZČO) dosahovaných na základe autorskej zmluvy (za slovné diela), mimo pracovnoprávnych pomerov (okrem zdaňovania príjmov zahraničných autorov zo zdrojov na území SR).

Autori a autorský zákon – zmeny od 1. 1. 2016

Autorské práva a práva s nimi súvisiace upravuje s účinnosťou od 1. 1. 2016 autorský zákon, ktorý nahradil zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom (autorský zákon) v z. n. p., ktorý bol platný do 31. 12. 2015.

Autorský zákon v § 3 definuje autorské práva ako práva autorov literárnych, slovesných, divadelných, hudobných a iných umeleckých, resp. vedeckých diel, ktoré sú výsledkom vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora. Práva súvisiace s autorským právom sú práva výrobcov zvukových alebo audiovizuálnych záznamov, práva rozhlasových a televíznych vysielateľov, výkonných umelcov (spevákov, hudobníkov, hercov, tanečníkov) a pod. V § 5 autorského zákona je uvedené, čo nie je predmetom autorského zákona (napr. text právneho predpisu, úradné rozhodnutie, technická norma, dielo tradičnej ľudovej kultúry a pod.)

V súlade s § 13 autorského zákona je autorom fyzická osoba, ktorá dielo vytvorila.Autorsk

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály