Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Audit účtovnej závierky a súladu výročnej správy

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Žiaden z medzinárodných audítorských štandardov sa nevenuje výlučne auditu správnosti účtovnej závierky a súladu výročnej správy s účtovnou závierkou. Článok preto obsahuje prehľad najrelevantnejších častí audítorských štandardov týkajúcich sa auditu tejto oblasti.

Audítorským overovaním rozumieme overovanie riadnych a mimoriadnych (individuálnych aj konsolidovaných) účtovných závierok s cieľom vyjadriť názor na finančnú situáciu účtovnej jednotky (ÚJ). Rovnako ide o vyjadrenie preukaznosti, úplnosti a správnosti vedenia účtovníctva a zostavených účtovných výkazov, ďalej o overenie súladu výročnej správy s účtovnou závierkou. Ak sa audítor spolieha na účtovné záznamy manažmentu, jeho zodpovednosťou je zhromaždiť audítorské dôkazy pochádzajúce z účtovných záznamov ÚJ, od zákazníkov a veriteľov, za účelom podporiť a vytvoriť názor na účtovnú závierku. Prípadné chyby a nesprávnosti v účtovníctve, alebo pri vypracovaní účtovných výkazov skresľujú verný a pravdivý obraz o finančnej situácii ÚJ. Žiaden z medzinárodných audítorských štandardov (ISA) sa nevenuje výlučne auditu správnosti účtovnej závierky a súladu výročnej správy s účtovnou závierkou. Článok preto obsahuje prehľad najrelevantnejších častí audítorských štandardov týkajúcich sa auditu tejto oblasti.

Podľa Zákona č. 540/2007 Z. z. o audítoroch, audite a dohľade nad výkonom auditu, je audit overovanie individuálnej účtovnej závierky alebo konsolidovanej účtovnej závierky a overovanie súladu individuálnej výročnej správy s individuálnou účtovnou závierkou alebo súladu konsolidovanej výročnej správy s konsolidovanou účtovnou závierkou.

Pojem „účtovná závierka“ je uvedený v národných účtovných právnych predpisoch a opatreniach. Podľa nich sú súčasťou účtovnej závierky v sústave podvojného účtovníctva tieto účtovné výkazy: súvaha, výkaz ziskov a strát, poznámky. Pojmy v medzinárodnej úprave účtovníctva a auditu sú odlišné, ale významovo takmer totožné. Medzinárodný účtovný štandard IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky (Presentation of Financial Statements) uvádza, že súčasťou účtovnej závierky (components of financial statements) sú:

  • Výkaz o finančnej pozícii (súvaha), (a statement of financial position at the end of the period; balance sheet),
  • Výkaz komplexného výsledku, (a statement of comprehensive income for the period; or an income statement and a statement of comprehensive income),
  • Prehľad zmien vlastného imania (a statement of changes in equity for the period),
  • Prehľad peňažných tokov (a statement of cash flows for the period),
  • Poznámky (notes, comprising a summary of accounting policies and other explanatory notes).

Preklady medzinárodných audítorských štandardov ISA používajú pojem „finančné výkazy“ namiesto „účtovná závierka“ a „audit finančných výkazov“ namiesto „auditu účtovnej závierky“. Z tohto dôvodu je v ďalšom texte použité slovné spojenie „finančné výkazy“.

Audit finančných výkazov

Jedna z najrozšírenejších definícií auditu hovorí: „Audit je systematický proces nezávislého získavania a vyhodnocovania dôkazov o tvrdeniach týkajúcich sa ekonomických transakcií a udalostí s cieľom zistiť stupeň súladu medzi tvrdeniami a vopred stanovenými kritériami a komunikácia výsledkov s tými osobami, ktorých to zaujíma.

Cieľom auditu je zvýšiť mieru dôvery predpokladaných používateľov v súvislosti s finančnými výkazmi. To sa dosahuje vyjadrením stanoviska audítora k tomu, či sú finančné výkazy vo všetkých významných súvislostiach zostavené v súlade s platným rámcom finančného vykazovania. Vo väčšine rámcov ide o stanovisko, či sú finančné výkazy prezentované verne, vo všetkých významných súvislostiach, alebo či poskytujú pravdivý a verný obraz v súlade s daným rámcom. Práve audit vykonaný v súlade s ISA a relevantnými etickými požiadavkami umožňuje audítorovi sformulovať takéto stanovisko.

Rámcový postup krokov auditu finančných výkazov

  1. Poznať svojho klienta, porozumieť jeho podnikaniu a poznať odvetvie, v ktorom podniká.
  2. Posúdiť svoju nezávislosť na klientovi.
  3. Určiť audítorskú významnosť.
  4. Pripraviť plán auditu účtovných výkazov.
  5. Posúdiť vhodnosť použitej metódy vypracovania účtovných výkazov.
  6. Uskutočniť testy kontrol a substantívne testy.
  7. Získať audítorské dôkazy o tvrdeniach v účtovných výkazoch.
  8. Použiť vhodné ukazovatele prehľadu peňažných tokov.
  9. Vypočuť si vysvetlenie klienta o neobvyklých a nežiaducich zmenách v peňažných tokoch.
  10. Uistiť sa, že účtovné výkazy poskytujú verný a pravdivý obraz o finančnej situácii a výsledkov jej hospodárenia.
  11. Vyhodnotenie zistených nesprávností.
  12. Záverečné hodnotenie s prihliadnutím na určenú audítorskú významnosť.

Nezávislosť, odborný skepticizmus a profesionálny úsudok audítora

Vychádzajme z požiadaviek na audítora, ktoré sa týkajú etických požiadaviek týkajúcich sa auditu finančných výkazov, profesionálneho skepticizmu, profesionálneho úsudku a dostatočnosti a vhodnosti audítorských dôkazov. Audítor musí spĺňať relevantné etické požiadavky týkajúce sa zákaziek na audit finančných výkazov vrátane požiadaviek na nezávislosť. Nezávislosťou audítora sa rozumie stav mysle a nezávislosť vystupovania, ktorý mu dovoľuje poskytnúť stanovisko neovplyvnené záležitosťami kompromitujúcimi odborný úsudok, ktorý jednotlivcovi umožňuje konať bezúhonne a uplatňovať objektivitu a odborný skepticizmus. (ISA – Slovník pojmov).

Audítor musí audit naplánovať a vykonať s profesionálne skeptickým postojom, ktorý pripúšťa, že môžu existovať okolnosti spôsobujúce významnú nesprávnosť finančných výkazov. Profesionálny skepticizmus je postoj, ktorý sa vyznačuje pochybovačnosťou a ostražitosťou zameranou na podmienky, ktoré by mohli naznačovať možnosť nesprávnosti spôsobenej chybou alebo podvodom a kritickým posudzovaním audítorských dôkazov.

Súčasťou profesionálneho skepticizmu je ostražitosť napríklad voči:

  • audítorským dôkazom, ktoré sú v rozpore s inými získanými audítorskými dôkazmi,
  • informáciám spochybňujúcim spoľahlivosť dokumentov a reakcií na žiadosť o poskytnutie informácií, ktoré sa majú použiť ako audítorské dôkazy,
  • situáciám, ktoré by mohli naznačovať možnosť podvodu,
  • situáciám vedúcim k potrebe vykonať aj ďalšie postupy popri postupoch vyžadovaných v ISA.

Profesionálny skepticizmus je potrebné zachovávať počas celého auditu, keď má audítor napríklad znížiť riziko:

  • prehliadnutia nezvyčajných okolností,
  • prílišného zovšeobecnenia pri vytváraní záverov vyplývajúcich z audítorských pozorovaní,
  • použitia nevhodných predpokladov pri určovaní charakteru, časového rozvrhu a rozsahu audítorských postupov a pri vyhodnocovaní ich výsledkov.

Pr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály