Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Audit a závierka

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Daná je s. r. o., ktorej v roku 2019 prvý raz vznikla povinnosť auditu. Audit začal ešte v roku 2019 ale skončil až v lete 2021. Medzitým bolo podané DPPO aj účtovná závierka za rok 2019, keďže spoločnosť nechcela porušiť zákonné lehoty. Závierka neobsahovala správu audítora ani výročnú správu. Účtovná závierka nebola schválená a ani dodatočne nebolo podané oznámenie o schválenie účtovnej závierky, nakoľko audit ešte stále prebiehal a závierku nikto neschváli. Teraz audítori oznámili, že chcú zaktualizovať poznámky, výkazy a výročnú správu za rok 2019. Je tento postup správny? Podľa FR SR: „Ak účtovná jednotka nemá schválenú účtovnú závierku a po jej uložení v RÚZ zistí, že v zostavenej účtovnej závierke má významnú chybu a pristúpi k opätovnému otvoreniu účtovných kníh, potom do RÚZ uloží novú zostavenú a schválenú riadnu účtovnú závierku najneskôr do 5 pracovných dní od jej schválenia (§ 23a ods. 6 zákona o účtovníctve), najneskôr do jedného roka od skončenia účtovného obdobia, za ktoré sa účtovná závierka zostavuje (§ 23a ods. 7 zákona o účtovníctve).“ Teraz už prešlo viac ako jeden a pol roka od skončenia účtovného obdobia. Aj tak má s. r. o. vypracovať kompletne novú závierku s celou dokumentáciou?

Odpoveď nie je jednoduchá. Ide najmä o to, že nie sú známe všetky skutočnosti potrebné pre správnu odpoveď. Pokúsim sa zodpovedať na základe toho, ako som ich z otázky pochopil ja.
Po prvé, súčasťou účtovnej závierky nie je správa audítora o overení účtovnej závierky, výročná správa ani správa audítora o overení výročnej správy. Ide o samostatné dokumenty, ktoré sa do registra účtovných závierok ukladajú cez samostatne podania prostredníctvom portálu FR SR.
Ak bola do registra uložená neschválená účtovná závierka, musí sa uložiť oznámenie o dátu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály