Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Audit a audítorstvo ako špecifická profesia a činnosť (2. časť)

Rubrika: Problémy z praxe

V druhej časti článku sa autor okrem iných tém podrobnejšie venuje výkonu auditu, predmetu overovania auditom, audítorským metódam a štandardom.

(pokračovanie z čísla 7-8/2009 – 1. časť článku)


Výkon auditu


Pri audite ako špecifickej činnosti zaoberajúcej sa pozorovaním a poznávaním určitých skutočností, získavaním a zhromažďovaním relevantných údajov o určitej realite a ich vyhodnocovaním, využije audítor takto získané audítorské dôkazy v procese formulovania záverov, na ktorých sa zakladá jeho názor na účtovnú závierku. V tejto časti sa zameriam na problémy predmetu auditu účtovnej závierky, audítorské metódy a audítorské štandardy.

Audítor – audítorská spoločnosť môže poskytovať aj iné služby ako audit účtovnej závierky. Typy služieb, ktoré môžu byť predmetom zákaziek audítorov – audítorských spoločností sú uvedené v tabuľke č. 2:

Tabuľka č. 2:
Vymedzenie služieb vykonávaných audítormi – audítorskými spoločnosťami

Uisťovacie služby
Zákazky na služby, pri ktorých audítor poskytuje primeranú – vysokú (audit účtovnej závierky) alebo limitovanú – strednú mieru uistenia (previerka účtovnej závierky).
Zákazky na uisťovacie služby, iné ako audit alebo preverenie historických informácii.
Súvisiace služby
Zákazky na služby súvisiace s historickými finančnými informáciami, pri ktorých audítor neposkytuje žiadnu mieru uistenia (napr.: vykonanie odsúhlasenia postupov, zostavenie finančných informácií).
Iné služby
Napr. zákazky na spracovanie účtovníctva, zostavenie daňového priznania, poradenské služby (pozn.: túto oblasť Príručka medzinárodných usmernení pre audit, uisťovacie služby a etiku, Vydanie 2008, neupravuje).
 

Predmet účtovníctva a predmet overovania

Účtovníctvo (účtovanie účtovných prípadov a vykazovanie skutočností o týchto zaúčtovaných účtovných prípadoch) je odlišné od procesu jeho overovania. Každý z týchto procesov má iný predmet a metódy. Iné sú aj osoby, ktoré tieto procesy realizujú a ich zodpovednosť.

Účtovník určuje ako budú jednotlivé transakcie zatriedené, ocenené, zaúčtované a vykázané. Audítor overuje, či údaje z predloženej účtovnej závierky podávajú vo všetkých významných súvislostiach verný a pravdivý obraz o majetku, zdrojoch krytia majetku, nákladoch, výnosoch, výsledku hospodárenia, peňažných tokoch a iných skutočnostiach prezentovaných v účtovnej závierke účtovnej jednotky.

Audítor zodpovedá za svoj výrok, účtovná jednotka (jej štatutárny orgán) za účtovnú závierku a účtovníctvo. Názor audítora neznamená potvrdenie absolútnej správnosti účtovnej závierky (resp. bezvýhradnej správnosti účtovania).

Na ciele a funkcie auditu treba nazerať v širších súvislostiach. Činnosť audítorov je ovplyvňovaná:
  • ekonomickým prostredím, v ktorom sa pohybujú,
  • historickou a kultúrnou tradíciou, ktorá sformovala účtovné systémy (účtovanie a vykazovanie).

Možno odlíšiť anglosaský a kontinentálny prístup k účtovníctvu a účtovnej závierke, čo samozrejme vedie aj k rozdielnemu prístupu audítora pri overovaní účtovnej závierky.

V anglosaskej oblasti overuje audítor, či bola účtovná závierka zostavené na základe účtovníctva, v ktorom sú dodržané všeobecne uznávané účtovné zásady:
  • zásada verného a pravdivého zobrazenia,
  • zásada konzistencie medzi účtovnými obdobiami (bilančná kontinuita),
  • zásada stálosti metód a kontinuita v používaní účtovných zásad a metód,
  • prednosť podstaty pred formou,
  • zásada zákazu kompenzácie majetku a záväzkov, nákladov a výnosov, príjmov a výdavkov,
  • zásada zohľadnenia všetkých nákladov a výnosov v účtovnom období, v ktorom vznikli, bez ohľadu na deň úhrady, inkasa alebo vyrovnania iným spôsobom,
  • predpoklad nepretržitého pokračovania v činnosti podniku (going koncern),
  • zásada oceňovania v historických cenách,
  • zásada opatrnosti,
  • vecné a časové priraďovanie nákladov k výnosov,
  • princíp osvetľovania hodnoty (zohľadnenie nasledujúcich udalostí).

V kontinentálnej oblasti sa spravidla naviac overuje, či sa postupovalo v súlade s platnou národnou legislatívou.

Je preto dôležité, aby audítor v správe uviedol, podľa akých pravidiel (konceptu) bola účtovná závierka zostavená a podľa akých hľadísk bolo overenie uskutočnené.

S postupným vývojom sa vplyvom globalizácie a harmonizácie právnych, účtovných aj daňových systémov rozdiely medzi obidvomi hraničnými prístupmi stierajú.

Funkcie (ciele) auditu sa vývojom menili. Spočiatku mal audítor vo vyjadrení svojho názoru na účtovnú závierku potvrdiť, že účtovné informácie v nej obsiahnuté sú pravdivé a bezchybné (true and correctness). Dôraz bol kladený na odhaľovanie chýb a nesprávností v účtovníctve, prípadne defraudácií, ktoré mohli v sledovanom účtovnom období nastať a ovplyvniť tak vykazovanie skutočností.

Časom skúmanie potenciálnych chýb, omylov a defraudácií ustúpilo do úzadia a dôraz sa začal klásť na spoľahlivosť vykazovaných informácií – verný a pravdivý obraz (true and fair wiew).

Nedávne účtovné škandály viedli k tomu, že požiadavky na audítorov sa rozširujú o „odhaľovanie“ náznakov trestnej činnosti. Za tým účelom napr. nadobudol aj účinnosť pre audity účtovnej závierky zostavenej za účtovné obdobie, ktoré sa skončilo 30. 9. 2002 a neskôr novo koncipovaný medzinárodný audítorský štandard (ISA) 240 – Zodpovednosť audítora za posudzovanie podvodu pri audite finančných výkazov (pozn.: termín „finančné výkazy“ – používa slovenský preklad Príručky medzinárodných usmernení pre audit, uisťovacie služby a etiku, vo význame „účtovná závierka“).


Audítorské metódy overovania účtovnej závierky

Metóda je spôsob vykonania, resp. premyslený a objektívne správny spôsob výkonu činnosti, účelný, objektívne zdôvodnený spôsob skúmania javov, ktorý vedie k dosiahnutia stanoveného cieľa.

Hlavnou metódou overovania je metóda porovnávania (komparácie, konfrontácie).

Pri overovaní účtovnej závierky audítorom treba myslieť na to, že každá realita obsiahnutá v účtovnej závierke má podľa neho tri rozmery:
  1. prezentovaný zostavenou účtovnou závierkou (rozmer deklarovaný účtovnou jednotkou),
  2. zodpovedajúci reálnemu stavu [rozmer autentický – skutočný, bez ohľadu na to, či tento obraz je daný alebo je výsledkom rekonštrukcie na základe autentických účtovných záznamov (pozn.: účtovným záznamom sa rozumie údaj, ktorý je nositeľom informácie týkajúcej sa predmetu účtovníctva alebo spôsobu jeho vedenia)],
  3. zodpovedajúci získaným audítorským dôkazom (rozmer kriteriálny, audítorský).
Vzhľadom na to, že v okamihu overovania už autentický rozmer neexistuje (resp. v zásade neexistuje), nahrádza audítor, ak je to účelné (avšak za predpokladu, že kvalita auditu tým nebude dotknutá), pri overovaní tento rozmer rozmerom, ktorý získa v procese overovania pomocou získavaných dôkazov o overovanej realite.

Pri práci audítora je dôležité, aby boli získané výsledky vždy vyhodnotené. Cieľom audítorského porovnávania nie je iba holé konštatovanie výsledku porovnávania (zistenie odchýlok), ale aj formulovanie hodnotiaceho stanoviska audítora.

Medzi ďalšie audítorské metódy napr. zaraďujeme:
  • metódu vyčerpávajúceho (úplného) a výberového overovania,
  • metódu priameho a nepriameho overovania,
  • progresívnu a retrográdnu metódu overovania a
  • metódu analýzy a syntézy.
(Pozn.: V audítorskej profesii sa o týchto metódach uvažuje ako o dvojiciach, audítor vyberie tú metódu, ktorá lepšie vyhovuje dosiahnutiu stanoveného cieľa, niekedy je vhodné ich aj kombinovať.)

V priamom aj nepriamom audite sa ako hlavná metóda presadzuje metóda porovnávania. Túto metódu možno uplatniť v závislosti od zvolenej miery jej uplatňovania vyčerpávajúco alebo výberovo. Metódy priameho a nepriameho auditu je možné uplatniť tak pri vyčerpávajúcom, ako aj výberovom overovaní. Metódy progresívneho a retrográdneho overovania nachádzajú využitie skôr pri priamej metóde overovania. Môžu byť aplikované v rámci vyčerpávajúceho, ale aj výberového overovania.

Metóda vyčerpávajúceho – úplného a výberového overovania
V praxi sa metóda porovnávania uplatňuje vo vzťahu k overovanému objektu buď úplne (totálne, vyčerpávajúco) alebo výberovo. V závislosti od zvolenej miery jej aplikácie sa potom používajú metódy vyčerpávajúceho a metódy výberového overovania. Je možné uplatniť ich na tom istom objekte buď samostatne alebo v kombinácii.

O úplnom audite účtovnej závierky by sa mohlo hovoriť vtedy, ak by audítor preskúmal jej všetky pre audit dôležité aspekty bez výnimky (všetky hospodárske a účtovné operácie, všetky účtovné doklady a účtovné zápisy, všetky položky účtovnej závierky vo vzťahu k platnej metodike účtovania a vykazovania).

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály