Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Analýza medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia uzatvorených Slovenskou republikou (4. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

V predchádzajúcej časti uverejnenej v DaÚ č. 11/2008 sme sa zaoberali najmä článku 7 Modelovej zmluvy OECD. V tomto čísle sa budeme venovať článkom 10 a 11, ktoré sú určené pre príjmy súvisiace s dividendami a úrokmi. Naďalej je hlavným účelom tejto série výlučne analýza historického vývoja, porovnania slovenskej legislatívy s Modelovou zmluvou OECD a celková politika Slovenska pre túto oblasť vo vzťahu k jednotlivým krajinám.

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť, 3. časť článku)

V predchádzajúcej časti uverejnenej v DaÚ č. 11/2008 sme sa zaoberali najmä článku 7 Modelovej zmluvy OECD. V tomto čísle sa budeme venovať článkom 10 a 11, ktoré sú určené pre príjmy súvisiace s dividendami a úrokmi. Naďalej je hlavným účelom tejto série výlučne analýza historického vývoja, porovnania slovenskej legislatívy s Modelovou zmluvou OECD a celková politika Slovenska pre túto oblasť vo vzťahu k jednotlivým krajinám.

Príjmy z dividend

V článku 10, medzinárodné zmluvy viazané na Slovensko, vo všeobecnosti ponechávajú právo na zdanenie príjmu z dividend štátu rezidencie a obmedzujú zdanenie v štáte zdroja (porovnaj článok 10 modelovej zmluvy OECD). Sadzba zrážkovej dane je väčšinou obmedzená na 5 % (Malta), 10 % (Rakúsko, Bulharsko, Cyprus, Čína, Estónsko, Francúzsko, Indonézia, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Rusko, Turkmenistan, Ukrajina a Uzbekistan) a 15 % (Austrália, Brazília, Dánsko, Taliansko). Odlišná sadzba zrážkovej dane je určená v zmluve s Nigériou – 12,5 % a je obmedzená na dividendy vyplácané konečnému príjemcovi, ktorý má aspoň 10 % podiel s hlasovacím právom na osobe vyplácajúcej dividendy. V prípade zmluvy s Mexikom je zdanenie v štáte zdroja vylúčené.
 
Väčšina medzinárodných zmlúv uplatňuje dve sadzby zrážkovej dane, napr. 5 %, ak má konečný príjemca minimálne 10 % alebo 25 % podiel na spoločnosti, alebo 15 % v prípade iných dividend (Belgicko, Bosna a Hercegovina, Česká republika, Fínsko, Južná Afrika, Kanada, Luxembursko, Macedónsko, Maďarsko, Moldavsko, Nemecko, Nórsko, Srbsko a Čierna Hora, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Spojené štáty americké a Veľká Británia). 5 % alebo 10 % sa uplatňuje v medzinárodných zmluvách s Chorvátskom, Islandom, Izraelom, Kóreou, Poľskom, Singapurom, Tureckom; 10 % alebo 15 % sa uplatňuje v medzinárodných zmluvách s Bieloruskom, Japonskom, Portugalskom a Tuniskom; 0 % alebo 10 % sa uplatňuje v medzinárodných zmluvách s Holandskom, Írskom a Švédskom. Srí Lanka uplatňuje 15 %, 6 % alebo 0 % a India uplatňuje 15 % alebo 25 %.
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály