Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Analýza medzinárodných zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia uzatvorených Slovenskou republikou (2. časť)

Rubrika: Daň z príjmov

V tejto časti sa sústredím na analýzu primárnych definícií a článkov Modelovej zmluvy OECD (predovšetkým na články 1, 2, 3 a 4) vo vzťahu k špecifikám slovenskej legislatívy a na druhy daní, ktoré zmluvy pokrývajú.

(pokračovanie – 1. časť článku)

Aplikácia základných článkov Modelovej zmluvy OECD

V prvej časti uverejnenej v časopise Dane a účtovníctvo v praxi č. 6/2008 sme sa venovali najmä histórii, prehľadu a aktuálnemu vývoju medzinárodných zmlúv z pohľadu fiškálnej politiky. V tejto časti sa budem sústrediť na analýzu primárnych definícií a článkov Modelovej zmluvy OECD (predovšetkým na články 1, 2, 3 a 4) vo vzťahu k špecifikám slovenskej legislatívy a na druhy daní, ktoré zmluvy pokrývajú.
 
Na úvod treba zdôrazniť, že účelom každej medzinárodnej zmluvy je zamedziť dvojitému zdaneniu, resp. obmedziť právo zdanenia jedného alebo oboch zmluvných štátov. Ak však podľa slovenskej daňovej legislatívy nie je konkrétna transakcia predmetom dane z príjmov, zmluvu nemožno aplikovať v neprospech daňovníka.
 
Medzinárodné zmluvy, ktorými je Slovenská republika viazaná, sa vo všeobecnosti vzťahujú na všetky fyzické a právnické osoby, ktoré sú rezidentmi, alebo ktoré majú trvalé bydlisko v jednom alebo v oboch zmluvných štátoch. Ak tieto kritériá – osoby (článok 1 a 3 ods. 1 Modelovej zmluvy OECD a rezidencia (článok 4 Modelovej zmluvy OECD) nie sú splnené, zmluvu nie je možné aplikovať a dvojité zdanenie nie je možné na základe zmluvy eliminovať.

Osoby, na ktoré sa zmluvy vzťahujú

V súlade s Modelovou zmluvou OECD všetky osoby (právnické aj fyzické), ktoré sú rezidentmi Slovenskej republiky, podliehajú dani z príjmov podľa slovenských daňových zákonov z dôvodu svojho bydliska, stáleho pobytu, miesta skutočného vedenia alebo iného podobného kritéria. Jednotlivé medzinárodné zmluvy sa teda vo všeobecnosti vzťahujú na všetky osoby, ktoré sú daňovníkmi s neobmedzenou daňovou povinnosťou na Slovensku [§ 2 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“]. Existuje však niekoľko výnimiek, ktoré sú zakotvené v jednotlivých medzinárodných zmluvách alebo v slovenskej legislatíve. Čo sa týka jednotlivých medzinárodných zmlúv, napríklad zmluva s Mon- golskom sa vzťahuje iba na zdaňova- niefyzických osôb.
 
Pre prípad dvojitej rezidencie obsahujú medzinárodné zmluvy, ktorými je Slovenská republika viazaná, obdobné ustanovenia ako Čl. 4 ods. 2 Modelovej zmluvy OECD, ktorých cieľom je vyriešiť konflikt týkajúci sa rezidencie. Väčšina zmlúv obsahuje vo všeobecnosti štyri kritériá pre určenie daňovej rezidencie: stále bydlisko, stredisko životných záujmov, obvyklý pobyt a štátna príslušnosť. Fyzické osoby sú teda vo všeobecnosti rezidentmi toho štátu, v kto- rom majú stále bydlisko, alebo ak majú k dispozícii bydlisko v oboch zmluvných štátoch, sú rezidentmi toho štátu, v ktorom sa nachádza stredisko ich životných záujmov. Právnické osoby sú rezidentmi toho štátu, v ktorom sa nachádza miesto ich skutočného vedenia. Päť medzinárodných zmlúv (zmluva s Austráliou
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály