Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Alkohol, drogy a fajčenie na pracovisku

Rubrika: Právo pre ekonómov

Cieľom článku je analyzovať právny stav platný na území Slovenskej republiky vo veciach používania alkoholu a drog na pracovisku, ale aj fajčenia na pracovisku. Článok poukazuje na práva a povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa ohľadne tejto problematiky.

Alkohol a drogy na pracovisko nepatria. Aj napriek tomu sa tento problém na pracoviskách objavuje. Pod vplyvom alkoholu, či drog, zamestnanci nie sú schopní podávať kvalitný pracovný výkon, ale zároveň svojím správaním narúšajú pracovnú disciplínu a morálku. V niektorých prípadoch tiež hrozí, že zamestnanec, ktorý je pod vplyvom alkoholu, či drog môže pri práci ohroziť nielen seba, ale aj ostatných kolegov, či spôsobiť škodu.

Zároveň čoraz viac zamestnávateľov presadzuje zákaz fajčenia na pracovisku. Nielen z dôvodu ochrany nefajčiarov, ale aj z dôvodov, že fajčiarske prestávky „ukrajujú“ zamestnancom – fajčiarom časť pracovného času.

Cieľom tohto článku je analyzovať právny stav platný na území Slovenskej republiky vo veciach používania alkoholu, či drog na pracovisku, ale aj fajčenia na pracovisku. V neposlednom rade má tento článok za cieľ poukázať na práva a povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa ohľadne požívania drog a alkoholu na pracovisku, či fajčenia na pracovisku.


Právny rámec

Slovenský právny poriadok:

Požívanie alkoholu na pracovisku upravujú nasledovné predpisy:

  • zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) v ust. § 64 ods. 1 písm. a), § 186 ods. 2, v ust. § 196 ods. 1 písm. b) a v ust. § 196 ods. 2 písm. b),
  • zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 124/2006 Z. z.“) v ust. § 9 ods. 1 písm. b), v ust. § 12 ods. 2 písm. k), v ust. § 12 ods. 2 písm. l) a v ust. § 12 ods. 3.

Požívanie omamných a psychotropných látok na pracovisku upravujú nasledovné predpisy:

Fajčenie na pracovisku upravujú nasledovné predpisy:

  • zákon č. 377/2004 Z. z. o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 377/2004 Z. z.“) v ust. § 7 ods. 2,
  • zákon č. 124/2006 Z. z. v ust. § 6 ods. 5, v ust. § 9 ods. 1 písm. b) a v ust. § 12 ods. 2 písm. m).

Súvisiace predpisy:

  • zákon č. 219/1996 Z. z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 219/1996 Z. z.“),
  • zákon č. 139/1998 Z. z. o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 139/1998 Z. z.“).

Právo Európskej únie:

Na zabezpečenie výkonu práva na bezpečné a zdravé pracovné podmienky Európska únia vydala napr. Smernicu Rady č. 89/391/EHS na vykonanie opatrení na zlepšenie bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci, ktorá bola novelizovaná smernicou Rady č. 92/58/EHS o realizácii opatrení k zlepšeniu bezpečnosti a ochrany zdravia zamestnancov pri práci.


Pojmy

Alkohol

Pojem alkohol definuje zákon č. 219/1996 Z. z. v ust. § 1 nasledovne: alkoholickými nápojmi sa rozumejú: „liehoviny, destiláty, víno, pivo a iné nápoje, ktoré o

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály