Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Aktualizácia Modelovej daňovej zmluvy OECD o príjmoch a o majetku z júla 2010 (2. časť)

Rubrika: Problémy z praxe

Cieľom príspevku je informovať o najvýznamnejších zmenách, ku ktorým došlo predmetnou aktualizáciou v texte Modelovej zmluvy ako aj v Komentári k tejto zmluve. Druhá, záverečná časť je okrem iného zameraná na aplikáciu zmlúv na zdaňovanie príjmov plynúcich z transakcií realizovaných v telekomunikáciách, úpravu Komentára Modelovej zmluvy k Článku 15 a iné.

(pokračovanie – 1. časť článku)

Cieľom príspevku je nadviazať na najvýznamnejšie zmeny, ku ktorým došlo predmetnou aktualizáciou v texte Modelovej zmluvy ako aj v Komentári k tejto zmluve a ktorými sme sa venovali už v minulom čísle.

Po predchádzajúcom súhlase Pracovnej skupiny č. 1 Výboru pre fiškálne záležitosti OECD k zmluvám o zamedzení dvojitého zdanenia a s tým súvisiacich záležitostí (Working party No. 1 on Tax Conventions and Related Issues) bola v roku 2010 schválená Výborom pre fiškálne záležitosti (OECD Committee on Fiscal Affairs) aktualizovaná verzia Modelovej daňovej zmluvy o príjmoch a o majetku (ďalej len „modelová zmluva“).

Obsahom aktualizácie Modelovej zmluvy okrem toho, čomu sme sa venovali v prvej časti je:

  • Aplikácia zmlúv na zdaňovanie príjmov plynúcich z transakcií realizovaných v telekomunikáciách.
  • Úprava Komentára Modelovej zmluvy k Článku 15 ods. 2.
  • Zmeny vo výhradách k Článkom Modelovej zmluvy a v pripomienkach ku Komentáru k Modelovej zmluve členských štátov OECD a tiež v pozíciách nečlenských štátov OECD.


Aplikácia zmlúv na zdaňovanie príjmov plynúcich z transakcií realizovaných v telekomunikáciách

Aktualizovaný Komentár k Modelovej zmluve v roku 2010 rieši v súvislosti so zdaňovaním príjmov plynúcich z transakcii realizovaných v telekomunikáciách nasledovné problémy:

  • zdaňovanie príjmov z prenájmu transponderov,
  • zdaňovanie roomingových platieb,
  • zdaňovanie príjmov plynúcich z využitia káblov a potrubia umiestnených pod hladinou mora,
  • zdaňovanie platieb za spektrálnu licenciu.

Zdaňovanie príjmov z prenájmu transponderov

Podľa typických nájomných zmlúv, predmetom ktorých je prenájom transponderov, spoločnosť, ktorá prevádzkuje satelit, prenajme jeden alebo viac transponderov (satelit má obvykle 12 až 24 transponderov) inej spoločnosti, ktorá môže prenášať dáta do oblasti pokrytia týmto satelitom. Nájomca prenesie dáta cez ústredňu a satelit potom prenesie tieto dáta naspäť do oblasti pokrytia, kde sú tieto dáta prijaté prostredníctvom prijímača inými konečnými užívateľmi alebo podnikmi, ktorí poskytnú tieto dáta konečným užívateľom iným spôsobom (napr. káblom, anténou, atď.). Tento systém je používaný pre televízne vysielanie, internet, telefóne spojenie, prenos rôznych iných častí jedného podniku a na iné obchodné a osobné použitie, ako je napr. GPRS systém nákladné autá.

V tejto súvislosti je potrebné riešiť problémy súvisiace s aplikáciou zmlúv vo vzťahu ku kvalifikácii príjmov za prenájom transponderov a či satelit môže prenajímateľovi alebo nájomcovi zakladať vznik stálej prevádzkarne.

Kvalifikácia príjmov za prenájom transponderov

Na účely zdaňovania predmetných príjmov je potrebné posúdiť, či príjmy za prenájom transponderov sú považované za licenčné poplatky (Článok 12 zmluvy), alebo za služby (Článok 7 zmluvy). Hoci platby získané ako odplata za použitie alebo za právo na použitie akéhokoľvek priemyselného, obchodného alebo vedeckého zariadenia boli vylúčené z definície licenčných poplatkov v súlade s Článkom 12 Modelovej zmluvy OECD, v súlade s politikou niektorých členských zmluvných štátov (vrátane SR) a niektorých nečlenských zmluvných štátov predmetné príjmy sú obsahom definície licenčných poplatkov podľa Článku 12 príslušných bilaterálnych zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia.

Kvalifikácia predmetných platieb podľa zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia, ktoré v definícii licenčných poplatkov obsahujú platby získané ako odplata za použitie alebo za právo na použitie akéhokoľvek priemyselného, obchodného alebo vedeckého zariadenia závisí od rozsahu podmienok súvisiacej zmluvy. Podľa predmetných zmluvných podmienok prenajímateľ skôr prenajíma nájomcovi určitú kapacitu transponderov a neumožní nájomcovi prístup, vlastníctvo, alebo právo priamo prevádzkovať transponder. Tiež je obvyklé, že podľa zmluvných podmienok, ak sa vyskytne porucha transpondera, prenajímateľ poskytne nájomcovi kapacitu na inom transponderi s rovnakým pokrytím.

V súlade s uvedeným podľa takejto typickej zmluvy nájomca nemá právo na použitie transpondera, ale platí za získanie kapacity prenosu dát transpondera, teda platí za službu (aplikujú sa podmienky Článku 7 zmluvy) a nie za právo použiť časť zariadenia (neaplikujú sa podmienky Článku 12 zmluvy).

V praxi sa tiež zriedka vyskytujú iné prípady, kedy vlastník satelitu poskytne nájomcovi právo na prevádzku satelitu a iné práva na jeho vlastné použitie, resp. mu poskytne právo poskytnúť kapacitu prenosu dát tretej stane. V týchto prípadoch sú predmetné platby posudzované ako odplata za použitie alebo za právo na použitie akéhokoľvek priemyselného, obchodného alebo vedeckého zariadenia a spadajú do definície licenčných poplatkov podľa vybraných bilaterálnych zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia.

Na účely kvalifikácie predmetných platieb je odporúčané posudzovať nasledovné skutočnosti, a to či:

  • nájomca fyzicky prevádzkuje zariadenie,
  • nájomca kontroluje zariadenie,
  • nájomca má podstatný ekonomický, alebo vlastnícky záujem vo vzťahu k zariadeniu,
  • prenajímateľ neznáša akékoľvek riziká, ktoré podstatne ovplyvňujú zníženie príjmov alebo zvýšenie výdavkov, ak podľa obsahu zmluvy neprevádzkuje zariadenia,
  • prenajímateľ nevyužíva zariadenie súčasne na poskytovanie služieb nezávislým entitám,
  • celková suma príjmov za obdobie platnosti zmluvy nepresahuje hodnotu nájomného za počítačové zariadenie.
Vznik stálej prevádzkarne

Podľa aktualizovaného znenia Komentára k Článku 5 Modelovej zmluvy je vznik stálej prevádzkarne v zmluvnom štáte podmienený existenciou určitého miesta výkonu činnosti, ktorý je umiestnený na území tohto štátu. Pri riešení otázky, či satelit v rozsahu jeho geostacionárneho orbitu môže založiť vznik stálej prevádzkarne pre satelitného operátora, je potrebné vyriešiť, ako ďaleko zasahuje územie štátu v priestore. Žiadna krajina nesúhlasí s tým, že podľa aplikovateľných pravidiel medzinárodného práva, lokalizácia takýchto satelitov môže byť súčasťou územia zmluvného štátu, takže stála prevádzkareň na tomto území nemôže vzniknúť. Tiež určité územie na ktorom môže byť prijatý satelitný signál, nemôže byť považované za miesto, ktoré má k dispozícii satelitný operátor, toto územie nie je miesto výkonu činnosti tohto satelitného operátora.

Zdaňovanie roomingových platieb

Roaming je poskytnutie telekomunikačného spojenia účastníkovi na mieste mimo krajiny, v ktorej m

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály