Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Aktívne a pasívne príjmy fyzickej osoby z hľadiska dane z príjmov, DPH a odvodov

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Vďaka internetu a najmä rôznym on-line trhoviskám či komunitám môžu v súčasnosti slovenskí podnikatelia dosahovať svoje príjmy od odberateľov z celého sveta. Atraktívnymi sú najmä príjmy, ktoré podnikatelia označujú resp. považujú za pasívne, a to aj z daňového hľadiska. Spravidla ide totiž o následný predaj už vytvorených a nehmotných produktov – fotografií, šablón, eBookov, on-line kurzov a videí či mobilných aplikácií. Kombinácia aktívnych a pasívnych príjmov fyzickej osoby má však svoje súvislosti ohľadne dane z príjmov, ako aj dane z pridanej hodnoty či poistných odvodov. V článku si prejdeme základné pravidlá, otázky ako aj niekoľko prípadových štúdií z praxe zameraných na autorov nehmotných produktov.

Aktívne a pasívne príjmy a daň z príjmov

Fyzické osoby môže svoje príjmy dosahovať ako:

  • príjmy zo závislej činnosti (§ 5 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. – ďalej len „ZDP“),
  • príjmy z podnikania, inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu (§ 6 ZDP),
  • kapitálové príjmy (§ 7 ZDP),
  • ostatné príjmy (§ 8 ZDP).

Príjmy zo sústavného a dlhodobého poskytovania služieb odberateľom a rovnako aj príjmy z predaja už vytvorených produktov spadajú pod § 6 ZDP.

A tie sa delia na:

  • Aktívne príjmy – patria sem príjmy z podnikania (ods. 1) a príjmy z inej samostatne zárobkovej činnosti (ods. 2). Pod druhú kategóriu spadajú aj príjmy autorov a umelcov z vytvorenia diela a umeleckého výkonu vrátane príjmov z vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady – inak povedané, ide o:
    • Príjmy za predaj konkrétneho diela konkrétnemu odberateľovi, resp. zhotovenia diela na objednávku daného odberate­ľa. ZDP odkazuje na autorský zákon a jeho § 39 (Zmluva o vytvorení diela) ako aj § 71 ods. 1, ktorý rovnaké podmienky vzťahuje aj na výkonného umelca a jeho umelecký výkon.
    • Patria sem aj príjmy za predaj diel, ktoré boli vytvorené na vlastné náklady a až následne predané.
  • Pasívne príjmy – patria sem príjmy z prenájmu nehnuteľností fyzickými osobami, ak sa spolu s prenájmom neposkytujú iné než základné služby (ods. 3) a príjmy z použitia diela a umeleckého výkonu (ods. 4). Autori a umelci môžu okrem predaja svojich diel udeliť aj právo, resp. licenciu na následné použitie diela inému subjektu – autor teda najprv dielo vytvorí a následne predá právo na jeho použitie (napr. ďalší predaj). Tieto príjmy sú v zákone o dani z príjmov samostatne vyčlenené. Zákon odkazuje na opäť na autorský zákon: § 40 („Licenčná zmluva“) a súvisiaci § 71. V zmysle uvedeného ide o:
    • Licenčné poplatky – na základe uzavretých licenčných zmlúv. Licenčná zmluva podľa autorského zákona musí byť v prípade výhradnej licencie uzavretá v písomnej forme, v prípade nevýhradnej licencie sa na ňu takáto povinnosť nevzťahuje. Vzhľadom na povahu príjmov sem možno zaradiť aj mnohé z druhov príjmov, ktoré dosahujú slovenské fyzické osoby prostredníctvom on-line trhovísk – napr. predaj aplikácií prostredníctvom Google Play, predaj šablón prostredníctvom trhoviska Envato a pod. Vo všetkých podobných prípadoch ide o udelenie práva na následný predaj už vytvoreného diela inému subjektu (podrobnejšie nižšie v texte).
    • Tantiémy – čiže príjmy za majetkové práva, ktoré vyplácajú organizácie kolektívnej správy autorských práv (napr. SOZA).

Rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi príjmami z hľadiska dane z príjmov

Aktívne príjmy

Poberateľ aktívnych príjmov vyčísľuje základ dane ako rozdiel medzi príjmami a výdavkami, pričom si môže uplatniť skutočné výdavky (na základe vedenia účtovníctva alebo daňovej evidencie) alebo výdavky percentom z príjmov, resp. paušálne výdavky. V druhom prípade odpočíta od svojich príjmov sumu paušálnych výdavkov (max. 5 040 € ročne, resp. 420 € na každý mesiac podnikania) a rovnako aj poistné odvody platené v súvislosti s aktívnymi príjmami.

Poberateľ aktívnych príjmov si môže:

  • Základ dane z týchto príjmov znížiť o nezdaniteľné časti podľa § 11 – teda nezdaniteľnú časť na daňovníka samotného (§ 11 ods. 2, 6 a 7), nezdaniteľnú časť na manželku/manžela (§ 11 ods. 3 až 5), nezdaniteľnú časť na preukázateľné zaplatené dobrovoľné príspevky na starobné dôchodkové sporenie (§ 11 ods. 8 a 9 – len dočasne do 31. 12. 2016) a nezdaniteľnú časť na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie (§ 11 ods. 10 až 13).
  • Uplatniť daňový bonus na dieťa.
  • Z týchto príjmov vykázať daňovú stratu, ktorú si môže odpočítať v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach – rovnako má teda aj právo na odpočítanie daňovej straty z predchádzajúcich období.

Podliehajú plateniu poistných odvodov do Sociálnej aj zdravotnej poisťovne.

Pasívne príjmy

Ich poberateľ vyčísľuje základ dane ako rozdiel medzi príjmami a výdavkami, rovnako s použitím skutočných alebo paušálnych výdavkov. V druhom prípade odpočíta od svojich príjmov len sumu paušálnych výdavkov, poistné odvody neodpočíta.

Základ dane z pasívnych príjmov nemôže znížiť o nezdaniteľné časti základu dane.

Na základe pasívnych príjmov nie je možné uplatniť daňový bonus na dieťa.

Z týchto príjmov nie je možné vykázať daňovú stratu. Rovnako nie je možné odpočítať stratu z aktívnych príjmov (okrem strát vykázaných do 31. decembra 2011).

Nepodliehajú plateniu odvodov do Sociálnej aj zdravotnej poisťovne – sociálnemu poisteniu totiž podlieha zárobková činnosť v zmysle § 3 zákona o sociálnom poistení s odkazom na § 6 ods. 1 a 2 ZDP – teda aktívne príjmy fyzických osôb. Pasívne príjmy v zmysle § 6 ods. 4 poisteniu nepodliehajú.

Nepodliehajú plateniu odvodov do zdravotnej poisťovne – rovnako aj zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z. z.) v z. n. p. (ďalej len „zákon o zdravotnom poistení“) definuje zárobkovú činnosť podliehajúcu povinnému poisteniu v § 10b ods. 1 písm. b) s odkazom na aktívne príjmy podľa § 6 ods. 1 a 2 ZDP.

Rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi príjmami z hľadiska registrácie

Častou otázkou z praxe zo strany autorov diel a výkonných umelcov je povinnosť registrácie na živnostenskom či daňovom úrade. Tá závisí od povahy príjmu:

  • V zmysle živnostenského zákona nie je živnosťou „využívanie výsledkov duševnej tvorivej činnosti chránených osobitnými zákonmi ich pôvodcami vrátane vydávania, rozmnožovania a rozširovania literárnych a iných diel na vlastné náklady“ [§ 3 ods. 1 písm. b)]. Autor a umelec teda nie je povinný sa registrovať na živnostenskom úrade (nebude mať teda pridelené IČO).
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály