Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ako správne postupovať pri nástupe na materskú pri adopcii dieťaťa

Dátum:

Ak bola vaša žiadosť o adopciu úspešná, poradíme vám na čo nezabudnúť pri riešení materskej a rodičovskej dovolenky a nárokov na sociálne dávky. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania miezd, účtovníctva a daňového poradenstva, prináša užitočné informácie pre budúcich rodičov.

Pri adopcii bábätka máte, ako každý rodič, nárok na materskú a rodičovskú dovolenku. Podmienky sa mierne odlišujú od pravidiel, ktoré sa vzťahujú na biologických rodičov, základne princípy však ostávajú.

Nárok na materskú dovolenku máte, aj keď si adoptujete dieťa

Aj v prípade, ak ide o adoptované dieťa má žena, resp. muž nárok na materskú a rodičovskú dovolenku. Nárok na takúto dovolenku má aj ten, kto prevezme dieťa do pestúnskej starostlivosti alebo sa stará o dieťa, ktorého matka zomrela. Pracovný kódex nadväzuje na zákon o rodine a poskytuje osobám, starajúcim sa z biologického hľadiska nie o svoje vlastné deti, časový priestor na ich riadnu starostlivosť v útlom veku.

Rozsah trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky je v týchto prípadoch o niečo kratší, a to 28 týždňov oproti štandardným 34 týždňom. Ak sa o dieťa stará osamelá žena či osamelý muž, majú nárok na 31 týždňov v porovnaní so štandardnými 37 týždňami. Ak sa niekto stará o dve alebo viac zverených detí, má nárok na 37 týždňov oproti štandardným 43 týždňom.

D

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály