Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Ako platiť poistné z odmeny konateľa, ktorý zároveň vykonáva zárobkovú činnosť v inom členskom štáte EÚ?

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Ako riešiť súbeh činnosti konateľa na Slovensku a výkonu závislej činnosti alebo samostatne zárobkovej činnosti v inom členskom štáte podľa Nariadení a podľa príslušných slovenských predpisov a ako správne určiť, do ktorého systému bude táto osoba odvádzať poistné? Správne určenie aplikovateľnej legislatívy a systému, do ktorého bude z obidvoch činností odvádzané poistné, nie je na prvý pohľad evidentné.

Mnohé zahraničné spoločnosti, ktoré zakladajú na území Slovenskej republiky dcérske spoločnosti s ručením obmedzeným, menujú do funkcií konateľov týchto spoločností svojich zahraničných zamestnancov. Často sa tiež stretávame s tým, že zahraničná samostatne zárobkovo činná osoba (ďalej iba „SZČO“) si založí na území Slovenska spoločnosť s ručením obmedzeným a stane sa jej konateľom. K obdobným situáciám dochádza aj v opačnom smere, t. j. že sa slovenský zamestnanec stane konateľom v spoločnosti s ručením obmedzeným v inej členskej krajine EÚ alebo, že si slovenská SZČO založí v zahraničí spoločnosť s ručením obmedzeným a stane sa jej konateľom.

V takých prípadoch je nutné riešiť, v ktorom štáte bude taká osoba povinná hradiť poistné na sociálne a zdravotné poistenie. Táto situácia je riešená v tzv. koordinačných nariadeniach, t. j. v Nariadení Rady (ES) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia (ďalej iba „Nariadenie“) a nariadením Rady (ES) č. 987/2009, ktorým sa stanovujú vykonávacie pravidlá k nariadeniu (ES) č. 883/2004 (ďalej iba „Vykonávacie nariadenie“).

Cieľom tohto článku je rozobrať situáciu súbehu činnosti konateľa na Slovensku a výkonu závislej činnosti alebo samostatne zárobkovej činnosti v inom členskom štáte podľa Nariadení a podľa príslušných slovenských predpisov a správne určiť, do ktorého systému bude táto osoba odvádzať poistné. Správne určenie aplikovateľnej legislatívy a systému, do ktorého bude z obidvoch činností odvádzané poistné, totiž nie je na prvý pohľad evidentné.
 

Vzťah koordinačných nariadení a slovenských zákonov

Najskôr sa zamerajme na to, v akom vzťahu sú obe nariadenia a slovenské zákony. Koordinačné nariadenia sú predpismi, ktoré sú priamo záväzné a nadradené národným predpisom členských štátov EÚ. Ich úlohou je určiť uplatniteľnú legislatívu sociálneho zabezpečenia (sociálne zabezpečenie v terminológii nariadení zahŕňa aj zdravotné poistenie ako nepeňažnú dávku pre prípad choroby) zamestnancov, ich rodinných príslušníkov a osôb samostatne zárobkovo činných vykonávajúcich činnosť v jednom alebo vo viacerých štátoch EÚ, a stanoviť nároky týchto osôb na zdravotnú starostlivosť a ostatné dávky sociálneho zabezpečenia, ako sú napríklad dôchodky a dávky v nezamestnanosti. Dôležité je si pripomenúť, že koordinačné nariadenia sa vzťahujú na všetky členské štáty EÚ a sú súčasťou ich právneho poriadku. Ak sú nariadenia v rozpore s ustanoveniami lo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály