Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Aké zmeny v zákone o dani z príjmov priniesol zákon č. 688/2006 Z. z.?

Rubrika: Daň z príjmov

Zmeny, ku ktorým došlo prijatím zákona č. 688/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., nadobudli účinnosť predovšetkým od 1. 1. 2007 (resp. v jednom bode od 1. 4. 2007), teda ovplyvnia daňovú povinnosť až za zdaňovacie obdobie roku 2007. Súčasne je však potrebné upozorniť aj na zmeny, ktoré nadobudli účinnosť dňom vyhlásenia (konkrétne 29. 12. 2006), čo znamená, že ovplyvnia spôsob vyčíslenia daňovej povinnosti jednotlivých daňovníkov už za rok 2006.


Zmeny, ku ktorým došlo prijatím zákona č. 688/2006 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 688/2006 Z. z.“), nadobudli účinnosť predovšetkým od 1. 1. 2007 (resp. v jednom bode od 1. 4. 2007), teda ovplyvnia daňovú povinnosť až za zdaňovacie obdobie roku 2007. Súčasne je však potrebné upozorniť aj na zmeny, ktoré nadobudli účinnosť dňom vyhlásenia (konkrétne 29. 12. 2006), čo znamená, že ovplyvnia spôsob vyčíslenia daňovej povinnosti jednotlivých daňovníkov už za rok 2006.
 
Z pomerne veľkého počtu zmien, ktoré zákon č. 688/2006 Z. z. priniesol, je podstatná najmä nová úprava v uplatňovaní nezdaniteľnej položky na daňovníka dane z príjmov fyzickej osoby (FO), príp. aj nezdaniteľnej položky na vyživova- nú manželku (manžela). Ich výška po prekročení určitej hranice základu dane sa bude znižovať, resp. od určitej hranice základu dane sa nebude uplatňovať vôbec. Zásadnejší význam majú aj zmeny v oblasti oslobodených príjmov. Pozornosť je potrebné venovať aj ďalším zmenám, hoci niektoré z nich majú skôr spresňujúci charakter.
 
V § 2 ZDP, v ktorom sú vymedzené niektoré pojmy na účely ich aplikácie v rámci zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), nastala zmena vo vymedzení pojmu životné poistenie v nadväznosti na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane z príjmov FO. Jednotlivé formy životného poistenia sú vymedzené v zákone č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve v z. n. p. Podľa ZDP životným poistením sa rozumie také poistenie, z ktorého budú daňovníkovi dane z príjmov FO plynúť príjmy najskôr v roku dovŕšenia veku 55 rokov života.

Poistné na životné poistenie, ktoré platí zamestnanec alebo daňovník s príjmami podľa § 6 ZDP, je možné uplatniť ako nezdaniteľnú časť základu dane z príjmov v súlade s príslušnými ustanoveniami § 11 ZDP, najviac do výšky 12 000 Sk za zdaňovacie obdobie (vrátane prípadných príspevkov na doplnkové dôchodkové sporenie a príspevkov na účelové sporenie) aj po nadobudnutí účinnosti novely ZDP – – zákona č. 688/2006 Z. z. Z hľadiska zamestnávateľa však počínajúc zdaňovacím obdobím roku 2007 (v porovnaní so stavom platným do konca roka 2006) dochádza k zmene v tom zmysle, že prís- pevky, ktoré bude zamestnancovi hradiť zamestnávateľ na životné poistenie, nebudú sa považovať za výdavky pri vyčíslení základu dane z príjmov u zamestnávateľa.
 
K určitým zmenám dochádza vo vymedzení predmetu dane z príjmov zo závislej činnosti s účinnosťou od 1. 1. 2007. Konkrétne:
  • Medzi príjmy zo závislej činnosti sa zaraďujú aj príjmy likvidátorov, prokuristov a nútených správcov, hoci táto činnosť sa nevykonáva na základe pracovnoprávneho vzťahu.
  • Okruh príjmov zo závislej činnosti sa rozšíril (s rovnakou dobou účinnosti) aj o príjmy vo forme vráteného poistného zo zaplateného poistného na zákonné formy poistenia podľa osobitných predpisov (na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a na sociálne zabezpečenie). Ide o určitú časť sumy, ktorú na povinné formy poistenia zrazil zamestnancovi zamestnávateľ a znížil mu o ňu objem príjmov zo závislej činnosti za určité zdaňovacie obdobie pri výpočte základu dane (čiastkového základu dane) z príjmov zo závislej činnosti za príslušné zdaňovacie obdobie.
  • Za príjmy zo závislej činnosti sa budú považovať aj príjmy prijaté zamestnancom vo forme cien alebo výhier zo súťaží organizovaných zamestnávateľom vrátane cien a výhier, ktoré prijala manželka alebo manžel, ako aj deti zamestnanca, pokiaľ sú v súlade s príslušnými ustanoveniami ZDP považované za vyživované osoby (§ 33 ZDP). Tieto príjmy u zamestnanca sa budú posudzovať samostatne, nebudú sa teda zahŕňať do celkového objemu príjmov zo závislej činnosti za určité obdobie. Na ceny a výhry prijaté od zamestnávateľa zamestnancom, resp. jeho rodinnými príslušníkmi sa budú vzťahovať príslušné ustanovenia § 9 ZDP, t. j. za určitých vymedzených podmienok budú oslobodené od dane z príjmov.
  • Ako samostatný druh príjmov z kapitálového majetku s účinnosťou od 1. 1. 2007 doplnením ustanovenia § 7 ods. 1 písm. g) ZDP sa vyčleňujú príjmy z podielových listov dosiahnutých z ich vyplatenia, resp. vrátenia. Do účinnosti tejto zmeny podľa príslušných ustanovení ZDP sa zdaňovali dané príjmy ako iné výnosy z cenných papierov. V nadväznosti na uvedenú skutočnosť dochádza k zmenám aj vo viacerých ďalších ustanoveniach ZDP. V súlade s doplnením ustanovení § 7 ods. 3 ZDP (s účinnosťou od 1. 4. 2007) príjmy z podielových listov dosiahnutých z ich vyplatenia, resp. vrátenia, ak budú plynúť daňovníkovi zo zdrojov na území SR, sa zdania daňou vyberanou zrážkou podľa § 43 ZDP. Pokiaľ budú plynúť zo zdrojov v zahraničí, zahrnú sa do základu (čiastkového základu) dane za príslušné zdaňovacie obdobie. Pokiaľ sa takéto príjmy zahrnú do základu (čiastkového základu) dane v prípadoch, ak pôjde o príjmy zo zdrojov v zahraničí, resp. ak sa v súlade s § 43 ods. 7 ZDP daňovník pre takýto postup rozhodne, aj pri príjmoch plynúcich zo zdrojov z územia SR zahŕňané príjmy sa znížia o hodnotu vkladov daňovníka na získanie podielových listov, maximálne však do výšky zahrnutých príjmov. To znamená, že prípadná strata, ku ktorej dôjde vyplatením alebo vrátením podielových listov, nebude daňovo uznaná. S účinnosťou od 1. 4. 2007 uvedený postup sa bude vzťahovať aj na zdaňovanie príjmov daňovníkov dane z príjmov FO s obmedzenou daňovou povinnosťou. Z upresneného znenia § 16 ods. 1 písm. e) tretieho bodu ZDP vyplýva, že do výnosov z podielových listov, z ktorých v súlade so znením § 43 ods. 10 ZDP je povinný zraziť daň platiteľ (osoba, ktorá príjem vypláca), sa zahŕňajú aj sumy pri ich vyplatení, resp. vrátení daňovníkovi.
K zmenám došlo aj v oblasti vymedzenia predmetu dane z príjmov FO. Medzi ostatné príjmy FO od roku 2007 sa zaraďujú ako samostatný druh príjmov príjmy z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály