Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Administratívne povinnosti platiteľov dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej iba „zákon o DPH“) ukladá platiteľom dane viaceré administratívne povinnosti. Medzi ne patrí napríklad vedenie záznamov na účely DPH, vyhotovovanie faktúr a ich uchovávanie, podávanie daňového priznania a úhrada vlastnej daňovej povinnosti, podávanie kontrolného a súhrnného výkazu. V určitých prípadoch zákon o DPH ukladá administratívne povinnosti aj osobám, ktoré nie sú platiteľmi dane.

Povinnosť viesť záznamy na účely DPH

Platiteľ dane je podľa § 70 ods. 1 zákona o DPH povinný viesť podrobné záznamy o dodaných a prijatých tovaroch a službách podľa jednotlivých zdaňovacích období. Osobitne vedie záznamy o dodaní tovarov a služieb do iného členského štátu, o nadobudnutí tovaru z iného členského štátu, o prijatí služieb z iného členského štátu a o dovoze tovaru. V záznamoch uvádza údaje rozhodujúce na správne určenie dane. Člen skupiny je povinný viesť osobitne záznamy o dodaní tovarov a služieb ostatným členom skupiny.

Na účely odpočítania dane vedie platiteľ záznamy v členení na tovary a služby s možnosťou odpočítania dane, bez možnosti odpočítania dane a s možnosťou pomerného odpočítania dane; pričom v záznamoch je platiteľ povinný uviesť zdaňovacie obdobie, v ktorom vykonal odpočítanie dane alebo pomerné odpočítanie dane.

Platiteľ dane vedie ďalej osobitne záznamy podľa jednotlivých zdaňovacích období o:

  • platbách prijatých pred dodaním tovarov a služieb,
  • platbách poskytnutých pred dodaním tovarov a služieb,
  • dodaní tovaru podľa § 8 ods. 3 zákona o DPH (t. j. na svoju osobnú spotrebu, na osobnú spotrebu vlastných zamestnancov, resp. ak dodá tovar bezodplatne alebo na iný účel ako na podnikanie), pri ktorom si uplatnil odpočítanie dane,
  • tovare, ktorý bol premiestnený podľa § 8 ods. 4 písm. f), g) a h) zákona o DPH z tuzemska do iného členského štátu (t. j. za účelom jeho ocenenia, prepracovania, opravy alebo iných operácií vykonaných na tomto tovare, resp. za účelom jeho dočasného použitia v inom členskom štáte),
  • dodaní služby podľa § 9 ods. 2 a 3 zákona o DPH okrem služieb oslobodených od dane podľa § 28 až § 41,
  • bezodplatnom dodaní tovaru podľa § 47 ods. 13 zákona o DPH na základe darovacej zmluvy uzavretej s Ministerstvom vnútra SR, ktorý bol vyvezený mimo územia EÚ ako súčasť humanitárnej pomoci a dobročinnej činnosti (s účinnosťou od 1. 1. 2018),
  • hnuteľnom hmotnom majetku premiestnenom z iného členského štátu, na ktorom vykoná práce alebo ho oceňuje, ak tieto práce vykonáva pre osobu identifikovanú pre daň v inom členskom štáte.

Osoba registrovaná pre daň podľa § 7 alebo 7a zákona o DPH je povinná viesť záznamy o:

  • nadobudnutých tovaroch z iného členského štátu,
  • dodaných službách s miestom dodania v inom členskom štáte podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH,
  • prijatých službách, pri ktorých je povinná platiť daň podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH.

Platiteľ, ktorému vzniká daňová povinnosť zo zálohovaných obalov podľa § 19 ods. 10 zákona o DPH, vedie na účely určenia základu dane osobitne záznamy o počte všetkých zálohovaných obalov uvedených spolu s tovarom na trh v tuzemsku a o počte všetkých prázdnych zálohovaných obalov vrátených z trhu v tuzemsku.

Platiteľ, ktorý kúpi pozemné motorové vozidlo uvedené v § 11 ods. 11 písm. a) zákona o DPH z iného členského štátu od osoby identifikovanej pre daň v inom členskom štáte na účely ďalšieho predaja a tento tovar je odoslaný alebo prepravený do tuzemska, je povinný viesť záznamy o každom kúpenom (ojazdenom) pozemnom motorovom vozidle s presne stanovenými náležitosťami podľa § 70 ods. 6 zákona o DPH (napr. meno predávajúceho; hodnota tovaru; VIN číslo vozidla; počet najazdených km; dátum prvého uvedenia do prevádzky; daňový režim, v ktorom bol tovar dodaný, t. j. či bol tovar dodaný s oslobodením od dane alebo predávajúci uplatnil osobitnú úpravu uplatňovania dane pri predaji použitého tovaru). Platiteľ je povinný tieto záznamy doručiť daňovému úradu v lehote na podanie daňového priznania, a to za každé zdaňovacie obdobie, v ktorom kúpil ojazdené pozemné motorové vozidlo podľa § 70 ods. 6 zákona o DPH. Nesplnenie povinnosti vedenia záznamov, ich nedoručenie daňovému úradu, resp. uvedenie nepravdivých údajov má za následok uloženie pokuty až do výšky 10 000 €.

Poznámka: Záznamy o kúpených pozemných motorových vozidlách podľa § 70 ods. 6 zákona o DPH sa po 1. 1. 2018 podávajú na tlačive, ktorého vzor je zverejnený na portáli Finančnej správy SR.

Záznamy na účely DPH podľa § 70 zákona o DPH sa archivujú do konca kalendárneho roka, v ktorom uplynie desať rokov od skončenia roka, ktorého sa týkajú.

Povinnosť vystavovať faktúry (§ 71 až § 75 zákona o DPH)

Pri dodaní tovaru alebo poskytnutí služby je potrebné poznať nielen osobu, ktorá je povinná vyhotoviť faktúru, ale aj pravidlá ktorého členského štátu sa majú pri fakturácii uplatniť. Vo všeobecnosti platí, že fakturácia podlieha pravidlám uplatňovaným v členskom štáte, v ktorom sa dodanie tovaru alebo poskytnutie služby uskutočnilo, t. j. kde je miesto dodania zdaniteľného obchodu (základné pravidlo). Z tohto základného pravidla existujú dve výnimky, a to pri dodaní tovarov alebo služieb, pri ktorých dochádza k prenosu daňovej povinnosti na príjemcu a pri dodaní tovarov alebo služieb, ktorých miesto dodania je mimo EÚ. V týchto prípadoch sa uplatňujú pravidlá fakturácie členského štátu, v ktorom je usadený dodávateľ.

Faktúra plní najmä kontrolnú funkciu, t. j. slúži na kontrolu DPH, ktorú je platiteľ dane povinný odviesť z dodania tovaru alebo služby a súčasne aj na kontrolu odpočtu dane uplatňovaného prijímateľom tovaru alebo služby.

Poznámka: Podľa § 71 zákona o DPH je faktúrou každý doklad alebo oznámenie, ktoré je vyhotovené v listinnej alebo elektronickej forme podľa zákona o DPH platného v tuzemsku alebo zákona platného v inom členskom štáte upravujúceho vyhotovenie faktúry. Fakturačné pravidlá zabezpečujú rovnocenné postavenie papierových a elektronických faktúr. Elektronickou faktúrou je faktúra, ktorá obsahuje údaje podľa § 74 zákona o DPH a ktorá je vydaná a prijatá v akomkoľvek elektronickom formáte. Elektronickú faktúru je možné vydať len so súhlasom príjemcu tovaru alebo služby.

Osoby povinné vyhotoviť faktúru podľa zákona o DPH

Podľa zákona o DPH platného v SR postupuje pri vyhotovení faktúry nielen platiteľ dane (§ 72 ods. 1), ale aj zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom dane a ktorá dodáva službu s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH v inom členskom štáte alebo treťom štáte (§ 72 ods. 2), od 1. 1. 2018 zahraničná osoba zastupovaná daňovým zástupcom podľa § 69a alebo § 69aa zákona o DPH (§ 72 ods. 3) a tiež každá osoba, ktorá dodá nový dopravný prostriedok z tuzemska do iného členského štátu (§ 72 ods. 4).

Podľa § 72 ods. 5 zákona o DPH môže faktúru v mene a na účet dodávateľa tovaru alebo služby vyhotoviť aj odberateľ alebo tretia osoba. V tomto prípade sa postupuje podľa fakturačných pravidiel členského štátu, v ktorom je miesto dodania tovaru alebo služby. Za správnosť údajov vo faktúre a za včasnosť jej vyhotovenia zodpovedá však dodávateľ tovaru alebo služby.

Povinnosť vyhotoviť faktúru sa podľa § 72 ods. 7 zákona o DPH nevzťahuje na:

  • dodanie tovarov a služieb s miestom dodania v tuzemsku, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 42 zákona o DPH,
  • dodanie poisťovacích služieb podľa § 37 zákona o DPH a finančných služieb podľa § 39 zákona o DPH s miestom dodania v inom členskom štáte alebo v treťom štáte.

Tab. č. 1: Osoba povinná vyhotoviť faktúru podľa § 72 zákona o DPH

Platiteľ dane

(§ 72 ods. 1)

● pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v tuzemsku inej zdaniteľnej osobe alebo PO, ktorá nie je zdaniteľnou osobou,

● pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v inom členskom štáte, ak je osobou povinnou platiť daň príjemca tovaru alebo služby (aj v prípade, ak dodanie tovaru alebo služby je oslobodené od dane),

● pri dodaní tovaru alebo služby s miestom dodania v treťom štáte pre zdaniteľnú osobu,

● pri dodaní tovaru formou zásielkového predaja s miestom dodania v tuzemsku,

● pri dodaní tovaru oslobodeného od dane podľa § 43 (z tuzemska do iného členského štátu),

● pri prijatí platby pred dodaním tovaru alebo služby okrem dodávky tovaru oslobodeného od dane podľa § 43.

Zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom

(§ 72 ods. 2)

● pri dodaní služby s miestom dodania podľa § 15 ods. 1 v inom členskom štáte alebo v treťom štáte (osobou povinnou platiť daň je príjemca) a pri prijatí platby pred dodaním služby.

Zahraničná osoba zastúpená daňovým zástupcom podľa § 69a alebo podľa § 69aa

(§ 72 ods. 3)

● pri dodaní tovaru s miestom dodania v tuzemsku (účinnosť od 1. 1. 2018).

Každá osoba, ktorá dodáva nový dopravný prostriedok do iného členského štátu

(§ 72 ods. 4)

● pri dodaní nového dopravného prostriedku z tuzemska do iného členského štátu EÚ. Faktúra musí obsahovať aj údaje o dodanom novom dopravnom prostriedku podľa § 11 ods. 12 zákona o DPH.

Poznámka: S účinnosťou od 1. 1. 2018 zákon o DPH zavádza pre zahraničné osoby, ktoré sú zastupované daňovým zástupcom podľa § 69a alebo 69aa zákona o DPH v prípade dodania tovaru s miestom dodania v tuzemsku povinnosť vyhotoviť faktúru podľa § 74

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály