Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

20. výročie Slovenskej komory audítorov

Dátum: Rubrika: Iné

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

V roku 2012 si Slovenská komora audítorov pripomína 20. výročie svojho založenia. Samotná profesia audítora na území Slovenska existuje o niečo dlhšie, ale ustanovenie Slovenskej komory audítorov priamo zákonom, bolo uznaním významu tejto profesie.

Slovenská komora audítorov (SKAU) bola zákonom č. 73/1992 Sb. ustanovená ako nezávislá samosprávna profesijná organizácia, ktorá združuje audítorov.

SKAU, okrem zastupovania, ochrany a presadzovania oprávnených záujmov svojich členov najmä dbá na riadny výkon auditu a vysokú profesionálnu úroveň audítorov a asistentov audítora. Túto úlohu plní jednak zabezpečovaním sústavného vzdelávania audítorov a asistentov audítora, ale aj výkonom previerok zabezpečenia kvality auditu.

Som veľmi rád, že dnes môžeme konštatovať, že slovenskí audítori sú svojím vzdelaním, profesionalitou a autoritou na úrovni kolegov v okolitých európskych krajinách. Od roku 2004 sa audit v Slovenskej republike vykonáva v súlade s Medzinárodnými audítorskými štandardami (ISA).

Audítorská profesia je výrazne regulovaná. V Slovenskej republike je riadená zákonom č. 540/2007 Z. z. účinným od 1. 1. 2008 (ďalej len „zákon o audítoroch“). Reguláciu audítorskej profesie v EÚ zabezpečuje 8. Direktíva EÚ o štatutárnom audite a zákon o audítoroch je v súlade s touto direktívou. Hlavným dôsledkom týchto zmien bolo zriadenie Úradu pre dohľad nad výkonom auditu.

SKAU aj tieto nové úlohy, ktoré súviseli s výkonom profesie v podmienkach verejného dohľadu zvládla.

SKAU má, okrem zabezpečovania úloh v SR, významné medzinárodné väzby a tomu zodpovedajúce postavenie. V roku 2001 sa SKAU stala členom medzinárodnej federácie audítorov – IFAC a v roku 2002 členom európskej federácie audítorov – FEE. Od roku 2004 sa v Slovenskej republike pri audite a súvisiacich službách používajú Medzinárodné audítorské štandardy – ISA a Etický kódex IFAC. SKAU má významnú úlohu aj v procese tvorby, prekladov a pripomienkovania medzinárodných štandardov pre oblasť auditu.

Na základe rýchleho a bezprecedentného pokroku audítorskej profesie v SR bola Slovenská komora audítorov odporučená Svetovou Bankou ako implementačná jednotka pre pilotný projekt reformy účtovníctva a audítorstva, ktorý sa v SR začal v roku 2003 a bol ukončený v marci 2006 výrazným úspechom. Svetová Banka označuje SR za lídra reforiem v tejto oblasti a oslovuje SKAU pre spoluprácu v rozširovaní reforiem do ďalších krajín strednej a východnej Európy.

SKAU má rozsiahle medzinárodné kontakty v Európe a bilaterálne zmluvy o spolupráci s profesijnými organizáciami v krajinách tzv. „starej Európy“, V4, ako aj ostatnými organizáciami, čo jej umožňuje organizovať každoročne medzinárodné konferencie a aplikovať najnovšie procesy v oblasti vzdelávania a praxe svojich členov. Slovenskí audítori sa v relatívne krátkom čase dostali na úroveň audítorov najväčších medzinárodných firiem a v mnohých oblastiach sú schopní poskytovať odborné informácie vyššej kvality v porovnaní s audítormi mimo SR (najmä oblasť poznania fiškálnej, daňovej a sociálnej legislatívy SR a medzinárodných štandardov).

Prepojenie SKAU na medzinárodné inštitúcie je spojené s príslušnými výdavkami, ktoré audítori financujú zo svojich poplatkov. SKAU nie je nijakými väzbami napojená na štátny alebo akýkoľvek iný verejný rozpočet. Výdavky na členstvo v IFAC, FEE a aktívna práca vo výboroch mimoeurópskych a európskych inštitúcií dosahujú ročne cca 60 tis. € – 73 tis. € (cca 5 – 8 % rozpočtu), čo predstavuje ročne cca 62 € na člena. Ďalšie výdavky sú spojené s administráciou záležitostí pre členov SKAU, vyžadovaných európskymi smernicami.

SKAU dnes predstavuje modernú profesijnú komoru orientovanú prednostne na servis pre svojich členov. Je riadená orgánmi, ktorých členovia sú priamo volenými členskou základňou komory. Pre svoju činnosť má vytvorené dobré materiálne podmienky a praktický výkon jej činnosti zabezpečuje profesionálny tým odborných pracovníkov.



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály