Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Štefanec navrhuje zrušiť daňové licencie

Kategória: Spravodajstvo

Nová daň bola navrhnutá bez štandardného pripomienkového konania. Pohybuje sa od 480 eur do 2 880 eur ročne, čo bude pre mnohé, hlavne malé firmy likvidačné a pre veľkú časť firiem to bude znamenať zbytočné dodatočné odčerpávanie prostriedkov, ktoré by mohli použiť na podnikanie a rozvoj, argumentuje poslanec za SDKÚ-DS.

BRATISLAVA 12. januára (SITA) - Zrušiť daňové licencie, ktoré vláda Roberta Fica schválila koncom minulého roka, navrhol v novele zákona o dani z príjmov poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. "Boj proti daňovým únikom sa nedá viesť zavádzaním nových daní. Argumentácia, že 60 % firiem neplatí dane, je nekvalifikovaná, pretože je veľký rozdiel neplatiť dane a nemať daňovú povinnosť. Ak niekto zámerne neplatí dane, je to podvodník. Ak sa však niekto dostane do účtovnej straty, je to normálna súčasť podnikania, čo sa bežne stáva pri obstarávaní hmotného majetku, investovaní, alebo poklese zákaziek. Zaťažovať podnikateľa v tejto fáze môže byť až likvidačné," argumentuje Štefanec.

Zavedením daňových licencií podľa neho získajú veľké a ziskové podniky na úkor malých, stratových a začínajúcich firiem. Navyše sa týmto opatrením zvýši byrokracia, ktorej musia podnikatelia čeliť, čo je ďalší problém. "Táto nová daň bola navrhnutá bez štandardného pripomienkového konania. Pohybuje sa od 480 eur do 2 880 eur ročne, čo bude pre mnohé, hlavne malé firmy likvidačné a pre veľkú časť firiem to bude znamenať zbytočné dodatočné odčerpávanie prostriedkov, ktoré by mohli použiť na podnikanie a rozvoj. Zavedenie takejto dane zo straty ich situáciu ďalej zhorší, čo sa prejaví aj v náraste už aj tak vysokej nezamestnanosti," zdôrazňuje poslanec za SDKÚ-DS. 

Štefanec pripomína, že ak si napríklad niekto vybuduje dielňu, obstará technické vybavenie, malý bager, nákladné auto a podobne, môže sa dostať do prechodnej straty, kým pozháňa zákazky, ktoré mu vykryjú tieto výdavky a je jedno, či ide o začínajúceho podnikateľa, alebo niekoho, kto sa chce rozširovať a rozvíjať. Ak sa však dostane do účtovnej straty, a z tohto dôvodu nemá daňovú povinnosť, je to normálny prirodzený stav najmä začínajúceho podnikateľa, ktorý investoval, obstaral hmotný majetok, je v rozbehu a nemá ešte dostatočné tržby. 

Od 1. januára tohto roka musí každá firma platiť daňovú licenciu. Po prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Ide o minimálnu výšku dane, ktorú bude daňovník povinný zaplatiť, a to aj v prípade vykázania daňovej straty. Od platenia licencie budú v prvom roku oslobodené novovzniknuté spoločnosti. Celkovo ministerstvo financií zavádza pre daňové licencie tri sadzby. Neplatcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) s tržbami do 500 tis. eur budú platiť daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500 tis. eur budú platiť licenciu vo výške 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur budú platiť licenciu vo výške 2 880 eur. 

Parlament sa právnou normou bude zaoberať na januárovej schôdzi.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.