Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Nákladné autá budú mať pri platení mýta nárok na zľavy

Kategória: Spravodajstvo

Vláda schválila nariadenie, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu a výška sadzby mýta, ako aj systém zliav zo sadzieb mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Nárok na zľavu budú mať prevádzkovatelia vozidiel iba za najazdené kilometre nad stanovený limit v príslušnom kalendárnom roku, nie na všetky prejazdené kilometre.

BRATISLAVA 18. decembra (SITA) - Prevádzkovatelia nákladných vozidiel s hmotnosťou do a nad 12 ton budú môcť v roku 2014 pri platení mýta na diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách I. triedy využívať nový systém množstevných zliav. Nárok na zľavu budú mať iba za najazdené kilometre (km) nad stanovený limit v príslušnom kalendárnom roku, nie na všetky prejazdené kilometre. Do množstva najazdených kilometrov sa nebudú započítavať kilometre najazdené po vymedzených úsekoch ciest I., II. a III. triedy, ktoré budú spoplatnené nulovou sadzbou. Vyplýva to z nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu a výška sadzby mýta, ako aj systém zliav zo sadzieb mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií, ktoré kabinet v stredu schválil na návrh ministerstva dopravy. Nariadenie nadobudne účinnosť spolu s novým zákonom o výbere mýta 1. januára 2014.

Nákladné autá do 12 ton si môžu uplatniť zľavy 3 % pre najazdené kilometre v jednom roku nad 5 tis. km, 5 % nad 10 tis. km, 7 % nad 20 tis. km, 9 % nad 30 tis. km a 11 % pre najazdené kilometre nad 50 tis. km. Pre automobily nad 12 ton budú platiť zľavy vo výške 3 % pre najazdené kilometre nad 10 tis. km, 5 % nad 20 tis. km, 7 % nad 30 tis. km a 9 % nad 50 tis. km. Zľavy za prejazdené kilometre nad určený limit pre vozidlá do 12 ton majú nižší limit najazdených kilometrov a väčšiu percentuálnu zľavu, pretože zaťažujú spoplatnené komunikácie v menšom rozsahu ako vozidlá nad 12 ton. 

Zľava sa bude uplatňovať len na konkrétne vozidlo a podľa ním najazdených kilometrov, nie na dopravcu ako celok. Zľavu bude možné využiť v reálnom čase, čiže keď vozidlo prekročí určený počet kilometrov sadzba sa zníži o stanovené percento automaticky. Zľavy pre autobusy sa nebudú uplatňovať, nakoľko majú sadzby mýta znížené zhruba o 50 % už od začatia prevádzky elektronického výberu mýta a po súčasnej úprave zostávajú nezmenené, a to ja na súbežných cestách I. triedy.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.