Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Finančná správa ocenila najpoctivejšie firmy v oblasti daní

Kategória: Spravodajstvo

Finančná správa spolu s ministerstvom financií ocenila tri firmy, ktoré podnikajú na území Slovenska a v uplynulom zdaňovacom období zaplatili najviac daní.

BRATISLAVA 5. decembra (SITA) - Finančná správa v spolupráci s ministerstvom financií vo štvrtok ocenila daňové subjekty, ktoré v uplynulom zdaňovacom období roku 2012 zaplatili na území Slovenska najviac daní. Ocenenie Merkur 2013 si prebrali tri firmy. V kategórii vybraných daňových subjektov, do ktorej spadajú firmy s ročným obratom vyšším ako 33 mil. eur, získala ocenenie spoločnosť eustream, a.s. V kategórii ostatných daňových subjektov mala v zdaňovacom období 2012 najlepšie výsledky v oblasti platenia daní spoločnosť C E Beteilungs-GmbH, ktorá pôsobí na Slovensku prostredníctvom firmy Lidl Slovenská republika, v.o.s. Ocenenie Skokan roka získala spoločnosť Kia Motors Slovakia, s.r.o., ktorá v medziročnom porovnaní zaplatených daní v roku 2011 a 2012 zaznamenala najväčší nárast zaplatenej dani z príjmu.

"Je dôležité dať slovenskej verejnosti signál, že podnikatelia a podnikateľské subjekty dokážu byť úspešní a zároveň si poctivo plniť svoje daňové povinnosti a plniť si ich v súlade zo zákonom," povedal vo štvrtok pri odovzdávaní cien prezident finančnej správy František Imrecze. Doplnil, že takáto cena môže verejnosti ukázať, že práve dobrovoľné plnenie daňových príjmov je tá najoptimálnejšia cesta ako zvyšovať príjmy z daní a zužovať daňovú dieru. 

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini povedal, že práve takáto súťaž môže pomôcť zmeniť klímu v spoločnosti. "Ja verím, že práve takáto súťaž a takéto ocenenie pomôže zmeniť klímu v spoločnosti, a že už viac podnikatelia ani občania nebudú vnímať platenie daní ako trest, že pre spoločnosti je platenie daní vlastnou prestížou," uviedol Pellegrini. Boj proti daňovým únikom podľa neho v súčasnosti prináša konkrétne výsledky, čo sa prejavuje v podstatne vyšších daňových príjmoch. Ako ďalej povedal Pellegrini, boj proti daňovým únikom slúži aj poctivým podnikateľom, aby mohli pôsobiť v konkurenčnom prostredí a nemuseli bojovať s nekalými praktikami 

Firmy, ktoré získali ocenenie, nemohli mať voči štátnemu rozpočtu žiadny dlh a vyrubená daň po kontrole, napríklad v prípade dodatočnej daňovej povinnosti, nemohla presiahnuť 10 tis. eur. Hlavnou myšlienkou nultého ročníka ceny Merkur bolo oceniť najlepších platcov dane z príjmu za zdaňovacie obdobie predchádzajúceho kalendárneho roka. Finančná správa sa inšpirovala podobným oceňovaním, ktoré prebieha v susednom Česku, kde firmy s najlepším výsledkom v oblasti daní oceňujú už niekoľko rokov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.