Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Dávky by nemali riešiť neúspech podnikania, tvrdí Richter

Kategória: Spravodajstvo

Monitor relácie TA3 V politike

BRATISLAVA 20. októbra (SITA) - Štátna sociálna dávka by nemala riešiť neúspešné podnikanie, nemala by nahrádzať ani vypadnutý príjem z podnikania. Vyhlásil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) v nedeľňajšej diskusnej relácii V politike televízie TA3. Reagoval tak na slová poslanca NR SR a exministra práce Jozefa Mihála (SaS), ktorý kritizoval, že živnostníkov a ich rodiny chce štát obrať o možnosť čerpania dávky v hmotnej núdzi.

Novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi prináša jednu z mnohých negatívnych zmien, ktoré sa dotknú živnostníkov. Nielen oni, ale aj ich rodiny budú vylúčení v prípade problémov zo systému hmotnej núdze, povedal Mihál. Aj keď má živnostník nízke príjmy, štát mu neposkytne dávku v hmotnej núdzi len preto, že je živnostník, dodal exminister. Táto negatívna novinka sa podľa neho týka rovnako aj drobných farmárov. Hovorí o príklade tých, ktorí na východnom Slovensku vlastnia pri dome malé hospodárstvo, na obecnom úrade sú registrovaní ako takzvaní samostatne hospodáriaci roľníci a týmto spôsobom si zarobia napríklad dvesto eur.

Richter s Mihálom nesúhlasil a skonštatoval, že štátna sociálna dávka by nemala riešiť neúspešné podnikanie. Podľa neho stačí, ak existuje mechanizmus, ktorý podnikateľom, živnostníkom, či samostatne zárobkovo činným osobám v zlej situácii umožní prerušiť živnosť a prihlásiť sa na úrade a zažiadať o dávku. Dodáva, že dnes to je jednoduchý administratívny akt.

Niektoré zmeny, ktoré sa dotknú živnostníkov, hodnotí Mihál pozitívne. Napríklad to, že sa nebudú musieť sami hlásiť do Sociálnej poisťovne. Tieto administratívne úkony urobí poisťovňa v spolupráci s finančnou správou z daňových priznaní samostatne. Konštatuje, že zmena mohla byť prijatá s okamžitou platnosťou tak, aby sa podľa nej dalo riadiť už od januára 2014. Kritizuje však, že živnostníkom sa opäť zvyšujú odvody.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.