Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Aktuality

Daňová prognóza IFP

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 27. septembra (SITA) - Prinášame vám našu novú daňovú prognózu, na ktorej bude postavený rozpočet na roky 2014 až 2016. Daňové a odvodové príjmy by mali v rokoch 2013 až 2015 v porovnaní s našou júnovou prognózou vzrásť v priemere o 130 mil. eur (0,2% HDP). Zmena odhadu na rok 2016 je minimálna. Najvýraznejšie k zvýšeniu prognózy prispel makroekonomický vývoj a zlepšenie výberu DPH.

Zmeny odhadu daní oproti júnovej prognóze sú v jednotlivých rokoch ovplyvnené novou makroekonomickou prognózou. Kým v rokoch 2013-15 v nej prevláda vplyv aktuálneho pozitívneho vývoja v eurozóne, zvýšenia domáceho dopytu a vyššieho rastu miezd, v roku 2016 preváži protivietor z výraznejšej konsolidácie verejných financií.
Na základe aktuálneho vývoja výberu daní v porovnaní s ekonomickým vývojom a aktuálne dostupných informácií sme zvýšili náš odhad celkovej úspešnosti výberu daní. Oproti júnovej prognóze sme zvýšili odhad úspešnosti výberu u DPH, sociálnych a zdravotných odvodov a spotrebnej dane z minerálnych olejov. Naopak, pomalšie oproti rastu ekonomiky sa vyvíja DPPO a spotrebná daň z tabaku.

Oproti júnovej prognóze sa najvýznamnejšia pozitívna zmena týka dane z pridanej hodnoty. Po viacročnom poklese sa úspešnosť výberu DPH od druhej polovice 2011 postupne stabilizuje. V roku 2013 bude pravdepodobne už o niečo lepšia ako dno dosiahnuté v roku 2012. K zníženiu prognózy na roky 2013-2016 oproti júnu sme naopak pristúpili pri DPPO. Hlavným dôvodom je vyšší než očakávaný pokles ziskovosti podnikov v roku 2013, ktorý znamená, že veľká časť poklesu základu dane pravdepodobne odzrkadľuje pokusy znižovať daňovú povinnosť aj nad rámec ekonomických fundamentov.

© 2013, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.